Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Anubias

 

Anubias je dobio ime po egipatskom bogu Anubisu, bogu tame. Pripada porodici Aracea koja uključuje i kopnene i vodene biljke. U prirodi, anubiasi se nalaze u Zapadnoj Africi, od Senegala do Angole i Zaira. Rastu na rubovima potoka i rijeka, često sa korjenjem prepletenim preko kamenja i raznih panjeva.

Svi anubiasi vole slabije osvjetljenje, sporo rastu, lišće im je dugotrajno (preko jedne godine) te su zbog toga podložni napadima algi.Temperatura vode, tvrdoća, Ph nisu od neke veće važnosti pri uzgoju anubiasa. Premda to njih neće smetati, list će nakon godinu dana ako su se na njega primile alge izgledati prilično ružno. Ali barem imate nešto prirodno u akvariju, a ne nekakvu plastičnu bliljku. Boja im je prekrasna, a lišće debelo tako da pripadaju rijetkim biljkama koje se mogu "nositi" sa ciklidima. Ne smeta im ni tvrda ni mekana voda, a ni temperatura vode nije previše bitna.

Anubias congensis Anubias nana Anubias lanceolata

Premda ćete u literaturi naći da ih ribe biljojedi neće dirati, to nije istina. Ali naspram drugih biljaka koje imaju nježnije i tanje listove, ova biljka će im pružiti žestoki otpor. Većina riba ih neće uopće dirati ili će ponekad gricnuti mladi list dok ne uspije očvrsnuti. Iznimno ako imate neke vrste afričkih ciklida, jer kada se oni namjere na neku biljku njoj nema spasa.
Preporučljivo je da se anubiasi pričvrste za neki kamen, drvo, panj, kokos i slično. Naime, njihova peteljka ne smije biti zakopana jer će cijela biljka istruliti. Pričvrščivanjem anubiasa dobiti ćete odličan vizualni izgled koji biljci neće nimalo smetati, a ujedno ćete i zeznuti ciklide jer je neće moći otkopati. Ako želite možete ostaviti biljku da pluta. Neće se žaliti.

Postoji više podvrsta anubiasa. Mnogi izgledaju vrlo slično tako da ih je teško prepoznati. Najčešće su to Anubias barteri i Aanubias barteri var. nana. Ali neka vas to ne brine. Imena nisu važna, glavno je da anubias vama i vašim riba pruži zadovoljstvo nakon kojega više nećete moći zamisliti niti jedan akvarij bez te atraktivne i nezahtjevne biljke.