Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Bolesti akvarijskih riba

 

Planet na kojem živimo je nastanjen raznim parazitima, virusima i bakterijama. Kako na kopnu tako i u vodi. Bolest riba je nešto što će vam se prije ili kasnije dogoditi u akvariju. Najčešći uzrok bolesti je stres i preko 80% bolesti se javlja zbog njega. U akvariju se razne bakterije i paraziti nalaze konstantno, ali zdrava riba posjeduje imunološki sustav koji sprečava pojavu tih bolesti.

Najčešći uzroci stresa su:

 • loša kvaliteta vode - velika količina nitrata
 • velike dnevne promjene temperature vode
 • neprimjerene vrste riba u akvariju
 • previše riba u akvariju
 • pogrešan pH
 • velike dnevne promjene pH
 • nedovoljno mjesta za sakrivanje u akvariju
 • pogrešna tvrdoća vode
 • nedovoljno kisika u vodi
 • neprikladna prehrana riba (previše hrane)

Najčešća pogreška je da se počne sa primjenom lijekova prerano. Vrlo često će se riba sama uspjeti oduprijeti, ako joj je imunološki sistem snažan. Probajte sa djelomičnom promjenom vode, jer ćete se tako riješiti viška parazita, virusa, bakterija te ćete ribi dati šansu da sama prebrodi bolest. Druga pogreška je kriva dijagnoza. Za potpunu dijagnozu potrebna je sofisticirana oprema koju akvaristi nemaju. Preporuka je da pitate nekog iskusnijeg akvaristu te da pročitate knjige o bolestima riba i usporedite ih sa simptomima koje posjeduje vaša bolesna riba. Prevencija je najbolji pristup kako spriječiti bolest.

Karantena
KarantenaPremda se mnogima čini pretjerano, karantena je nešto što ima svaki ozbiljni akvarist. Preko nje sve nove ribe prolaze proces izolacije, observacije i preventivnog liječenja. Akvarij ne treba biti velik, ali mora biti neko utočište da se riba može sakriti. Svjetlo treba biti minimalno, a na akvariju je neophodan poklopac. Mora imati filter te je najbolje staviti vodu iz vašeg akvarija.
Riba u karanteni treba provesti oko 3 tjedna. Za to vrijeme se treba postepeno naviknuti na kvalitetu vode kakva će je dočekati u novom akvariju. Tokom karantene potrebno je pažljivo gledati na znakove bolesti. NE stavljajte lijek "za svaki slučaj". Riba vjerovatno neće htjeti jesti 1-2 dana, ali to je normalno. Možete joj početi davati hranu treći dan - neće joj biti ništa. Treba kontrolirati kvalitetu vode u akvariju - posebno nitrate. Po potrebi zamjeniti dio vode sa vodom iz "pravog" akvarija. Ako nakon 3 tjedna riba nije pokazala nikakve znakove bolesti, gotovo je sigurno da je zdrava i možete ju pustiti da uživa zajedno sa drugim ribama u vašem akvariju.

Kvaliteta vode
Loša kvaliteta vode dovodi ribu do stresa te ona gubi imunološku sposobnost da se odupre raznim nametnicima. U prirodi ribe žive u biotopu koji se sam održava. U akvariju vi morate biti taj koji će održavati kvalitetu ribama. Koliko god veliki akvarij imali to je opet jako malo u usporedbi sa time gdje žive ribe u prirodi. Ma koliko god se trudili, jedini način da održite kvalitetu vode podnošljivom je da je redovito mjenjate. To vam mora ući u naviku. Svaki puta kada vam se ne da mjenjati vodu, razmislite kako bi bilo vama da ste u zatvorenoj sobi, da vam neko baca unutra hranu, a da nemate zahod. Kolko bi dugo izdržali?

Prehrana
Dobro hranjena riba je zdrava riba i puno je otpornija na sve bolesti od loše ishranjene. Ali ni najbolja i najskuplja hrana neće biti dovoljno dobra ako je ne kombinirate. Ribe ne smiju svaki dan jesti istu hranu. Morate im davati raznovrsnu hranu tako da ribe ostanu jake i otporne.

Sol
Sol je jako jeftin a jako koristan lijek. Uvijek koristite sol koja ne sadrži jod. Količina - jedna čajna žličica na 20 litara. Upotreba - otopiti sol u malo akvarijske vode i polako dodati u akvarij.

Oprez:

 • Sol se može odstraniti samo promjenom vode. Da održite uvijek istu razinu soli u akvariju, puna količina soli se stavlja samo na početku. Prilikom izmjene vode treba dodati onoliko soli koliko se izvadilo. Primjer: 40 litarski akvarij. Dodajte 2 žličice soli. Ako mijenjate 10 litara vode, dodajte pola žličice soli.
 • Sol je u većoj koncentraciji opasna za većinu biljaka.
 • Sol je opasna za neke vrste riba - corydoras.

Postoji više razloga zbog kojih akvaristi koriste sol: smanjuje stres, poboljšava "rad" škrga, pomaže zarastanju rana, pomaže ribi da ostane sluzava, sprječava invazije parazita itd. Riba u svojim tjelesnim tekućinama ima prirodni balans elektrolita kao što su kalcij, magnezij, natrij, kalij, klorid. Ti elektroliti se izlučuju iz vode kroz stanice smještene u škrgama i neophodni su za uzimanje kisika i oslobđanje ugljičnog dioksida. Kada je riba pod stresom, rad škrga je poremećen i dolazi do gubitka elektrolita kroz škrge - osmotički šok. Dolazi do problema disanja, a on dovodi do mnogih drugih bolesti. Dodavanje soli pomoći će ribi da nadoknadi elektrolite koji manjkaju u vodi.

Evo našeg pokušaja da dijagnosticirate od čega boluje vaša riba:

bolesni ram

Simptomi bolesti Mogući uzroci Liječenje
Vaša nova riba je umrla bez očitog znaka bolesti "Sindrom novog akvarija" Stavljanje riba u novi akvarij je stresno i ponekada može biti i kobno.
Gubitak apetita Problem okoliša, ponekad riba u novom akvariju treba vremena da počne prihvačati hranu - stres Provjerite kvalitetu vode, imajte strpljenja prema novim ribama. Promatrajte ponašanje ribe.
[2][3] "Vuneni pokrivač" po tjelu Gljive, Columnarius Upotreba antigljivičnih lijekova i solna kupka.
[1] Male, bijele točkice na glavi, tijelu i perajama. Bijele točkice (Ichthyophthirius) Vrlo česta bolest-pogotovo u novom akvariju. Lako se liječi prije nego što se paraziti prošite. Moguće upotrijebiti kuhinjsku sol.
[8] Istrošene, izlizane peraje Peraje trule i raspadaju se Upotreba lijeka prije nego što se razvije sekundarna infekcija, (peraja se ozbiljno ošteti tek nakon par dana). Moguće upotrijebiti kuhinjsku sol.
Pojava bijelkastog filma preko ribljeg oka Loša kvaliteta vode, trovanje klorom Potrebna je djelomična promjena vode, budite sigurni da nema klora.
[4] Ribe teško dišu, crvene pruge oko škrga Najvjerovatnije problem sa kisikom ili bolest škrga Imate previše riba, mogla bi pomoći zračna pumpa. Bolest škrga, rijetko, može se vidjeti kako škrga truli - upotrebite lijek.
[5] Crvi se vide kako vise iz škrga, ribe teško dišu Škržni crv (Dactylogyrus) Parazit. Lijek protiv parazita prema uputama.
[7] Crvenkasta koža ili crvene pruge na perajama Virus, čir (Bakterijska infekcija) Viruse je moguće vidjeti samo preko mikroskopa i neizlječivi su. Ako je bakterijska bolest upotrijebiti antibakterijski lijek. Produžena solna kupka (3 - 5 grama na litru nekoliko dana) će ukloniti osmoregulatorni stres.
Ljuske su "nakostriješene" riba je napuhnuta. Dropsy (Ascites) Dropsy je više simptom nego bolest i dosta je česta. Najčešće je povezan sa bakterijskom infekcijom. Lijekovi se mogu upotrijebiti ali ne djeluju uvijek.
Mali paraziti nalik na crve, pričvršćeni na ribu koja se češe po kamenju. Sidreni crv (lernea) Čest parazit u vodi, izlječiv pomoću lijekova.
[6] Tmurna boja, odvojena koža, izlizane peraje. Hiperprodukcija sluzi Paraziti - dostupni lijekovi, loša kvaliteta vode, gljive, stres.

 

Želite li saznati više o najčešćim ribljim bolestima pogledajte ovdje: