Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Hrana i prehrana riba

 

Kada hranimo ribe, trebamo pripaziti na količinu hrane i koliko puta dnevno treba hraniti ribe. Početnici uvijek pretjeruju sa hranjenjem. To dovodi do debljanja riba, zagađenja vode koje dovodi do raznih bolesti te na kraju do ugibanja riba. Dajte ribama samo onoliko hrane koliko mogu pojesti u 2-3 minute. Naviknite ih hraniti u isto vrijeme (ujutro te predvečer).Bolje je više puta dnevno dati malo hrane nego jednom baciti hrpu toga. Poželjno je jednom tjedno ne davati hranu ribama. Vjerujte, ribama se neće ništa dogoditi. One u svom akvariju imaju žive hrane sasvim dovoljno (alge, infusoria, bakterije) tako da neće ostati gladne.

Četiri su glavna sastojka potrebna za riblju prehranu. To su:

  • Proteini - arginin (aminikiselina neophodna za noramalan rad hipofize, važan za metabolizam mišića), histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan, valine. Potreba za količinom i vrstom proteina ovisi o vrsti ribe. Važni su za rast, a manjak može uzrokovati da riba zakržlja. Živa hrana je bogata proteinima dok neke kupovne hrane nemaju dovoljno proteina.
  • Ugljikohidrati - potrebni su ribama, ali ne u tolikoj mjeri koliko ljudima. Višak ugljikohidrata posebno šteti ribama mesožderima, dok ribe biljožderi imaju u crijevima bakteriju koja pomaže rastvaranju ugljikohidrata u energiju.
  • Masti - potrebni su kao izvor energije i za izgradnju tkiva. Potpuno su probavljive i osiguravaju više energije od ugljikohidrata. Ali prevelik unos masti može dovesti do debljanja ribe.
  • Vitamini - manjak vitamina dovodi do slabog rasta, dezorjentacije, buljave oči, promjena boje ribe, degormacija kostiju, te na kraju veća podložnost bolestima.
Suha hrana
U početnim danima akvaristike suha hrana je bila loše kvalitete te se koristila samo kada nije bilo druge hrane. Danas je znanost toliko napredovala da današnja hrana sadrži sve neophodne sastojke za svaku ribu. Suha hrana se više ne pojavljuje samo u listićima. Postoje sporo tonuće granule za ribe iz sredine akvarija i tablete za ribe dna. Također postoji specijalna hrana koja poboljšava rast, hrana za mlađ, hrana koja pojačava boju riba... Koju ćete vrstu hrane odabrati, ovisi o vrsti riba koje imate. Da li su biljojedi ili mesojedi, velike ili male... Prednosti suhe hrane su tolike da je često ona jedina hrana koju vlasnici daju svojim ribama. Čista je i jednostavna za upotrebu, ne prenosi bolesti, traje dugo vremena (tjekom vremena gube se vitamini – pripazite na datum).
listići tablete štapići
Hrana u listićima ostaje na površini određeno vrijeme, tako da ribe koje se zadržavaju blizu površine mogu pojesti svu hranu prije nego što padne na dno. Zbog toga je poželjno hranu primiti među prste i namočiti ju prije nego što je date ribama. Tako će prije potonuti i dati šansu i ribama sa dna da se najedu. Tablete koje se zaljepe na staklo predstavljaju odličnu hranu za sve vrste riba. Pošto se lagano tope, omogućit će svim ribama da se najedu. Na kraju će zadnji dio tablete pasti na dno, tako da će i čistači doći na svoje. Ali koliko god suha hrana bila hranjiva, ne dopustite da to postane isključiva prehrana vaših riba. Ni vama se ne bi sviđala svakodnevna ista hrana, ma koliko dobra bila. Tako je i sa ribama. Kada god imate priliku ponudite im i živu hranu jer ribe su divlje životinje koje će uvijek rađe prihvatiti nešto živo od umjetne hrane.

Biljna hrana
Vrlo važan oblik prehrane, pogotovo kod riba koje nisu mesojedi (Malawi ciklidi). Alge su izvrstan izvor biljaka. Ne morate vaš akvarij održavati kristalno čistim. Očistite prednji dio akvarija, a stražnji možete ostaviti da se na njega primaju alge. Špinat, grašak, krastavac je idalna hrana za ribe i odlična šansa da im odmaknete pažnju sa biljaka. Potrebno je davati hrane koliko ribe mogu odmah pojesti, jer će se inače zagaditi voda.

Živa hrana
Postoji mnogo razloga zbog čega ribama treba davati živu hranu. One u prirodi jedu druga živa bića, pa ako želite vidjeti njihovo prirodno ponašanje, dajte im živu hranu. Mnoge vrste riba se neće razmnožavati ako nisu hranjene živom hranom. Kupljena, pripremljena hrana naravno ima svoju vrijednost. Može čak biti i bogatija hranjivim tvarima od žive. Ali ako hranite ribe samo umjetnom hranom, ribe neće imati mogućnost svoga prirodnog ponašanja - loviti i jesti živu hranu.
tubifex daphnia artemia

Nije nužno konstantno hraniti ribe živom hranom. Najpovoljnije vrijeme za živu hranu je kada je vani toplo, jer ćete tako lakše doći do žive hrane. Ovdje treba spomenuti da vam za pripremu većine žive hrane ipak treba kuća sa dvorištem ili barem balkon. Naravno i razumjevanje ukućana.
Za održavanje živih kultura potrebni su: hrana, temperatura, svjetlo, vlaga i higijena. Znači trebate imati potreban medij za pojedinu vrstu, hranu koja će im pomoći da rastu i razmnožavaju se, određenu temperatura, potrebnu količina svjetlosti, način kako da sve to održavate čistim i urednim. Danas je živu hranu moguće nabaviti i zamrznutu. Hrana se prvo zamrzava, a zatim se iz nje vadi višak vode. Zadržava sve hranjive tvari i vitamine kao i živa hrana, praktična je, te je puno manja mogućnost zaraze nego kod žive hrane.

 

Pročitajte više o pojedinim vrstama žive hrane, te iste pokušajte sami pripremiti za vaše ribe: