Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Aequidens pulcher

Aequidens pulcher

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Aequidens
Vrsta: pulcher

 

Znanstveno ga je opisao Gill 1858. godine pod imenom Aequidens pulcher (plava Akara). Kao i kod klasifikacije većine riba i kod roda Aequidens znanstvenici imaju još mnogo posla. Tako je Kullander 1986. godine iz roda Aequidens izuzeo četiri vrste ciklida: coeruleopunctatus, latifrons, pulcher i rivulatus. Budući da do danas Aequidens pulcher nije premješten u neki drugi rod, mi ćemo ga kao i ostali voditi pod nazivom Aequidens pulcher dok se znanstvenici ne usaglase oko nove podjele.
Nastanjuje područja juga Središnje Amerike i sjevera Južne Amerike (Panama, Kolumbija, Venezuela, Gvajana, Trinidad i Tobago) odnosno sliva rijeke Orinoco. Nalazi ga se i u mekanoj i u blago tvrdoj vodi sa pH oko 7, u mirnim riječnim slivovima.

Mužjak se razlikuje od ženke po tome što su je leđna i analna peraja šiljatija i duža. Ženke izgledaju zaobljenije od mužjaka. Premda narastu i do 20 centimetara, vrlo su miroljubivi prema drugim ribama a što je mnogim akvaristima važno, sa Aequidens pulcherima mogu koegzistirati i mnogobrojne biljke (kao što smo već više puta istaknuli, ponašanje i karakter ovisi od ribe do ribe, tako da se riba ne mora ponašati kako piše u knjigama). Poželjno je da akvarij u kojem ćete držati Aequidens pulchere bude veći od 200 litara. Ipak to nisu malene ribe, pa je potrebno da im se osigura što više prostora. Ako su oni najveće ribe u akvariju, uopće neće ispoljavati nikakvu agresivnost. Štoviše, biti će veliki nježni divovi koji će živjeti u harmoniji sa ostalim ribama.
Idealni sustanari sa Aequidens pulcherima biti će slijedeći ciklidi: Pterophyllum scalare, Pterophyllum altum, Mesonauta festivum, Apistogramme, Papiliochromisi kao i jata malenih tetri ili čak zebrica. Jato malih riba će uvelike smanjiti stres i sramežljivot Aequidens pulchera, dok one neće biti u opasnosti da bi mogle biti pojedene jer pulcheri i nisu neki predatori. Kako bi im se smanjila agresivnost na najmanju moguću mjeru, u akvariju je najbolje držati jedan par Aequidens pulchera.

Aequidens pulcher Aequidens pulcher Aequidens pulcher

Akvarij je potrebno gusto zasaditi biljkama, te napraviti mnogobrojne zaklone od kamenja, korjenja i svih drugih priručnih sredstava koja su vam na raspolaganju. Kao i ostali ciklidi, vole kopati po dnu, posebno u vrijeme parenja. Filtriranje vode u akvariju mora biti kvalitetno, jer su Aequidens pulcheri relativno velike ribe koje izlučuju dosta fekalija. Zbog toga je potreban snažan, po mogućnosti vanjski filter. Svejedi su, pa će jesti sve vrste žive kao i kupovne hrane. Potrebno ih je hraniti raznovrsnom, naravno što kvalitetnijom hranom. Tubifexi će im biti prava poslastica, ali treba paziti od kuda se nabavljaju, kako se ribe ne bi zarazile.

Razmnožavanje Aequidens puclhera je relativno jednostavno u usporedbi sa ostalim ciklidima. Monogamni su, mrijeste se na podlozi – otvoreno leglo. Nakon što se mužjak i ženka upare i očiste mjesto na kojem će se razmnožiti (najčešće neki ravan kamen), ženka liježe 150 – 200 jaja, koja zatim mužjak oplodi. Gnijezdo pažljivo čuvaju oba roditelja, te odvajaju neoplođena ili propala jaja. Mlade ribice se izlegnu nakon 3-5 dana, te za par dana počinju slobodno plivati. Kao i svi ostali maleni ciklidi, jedu alge i mikroskopske ogranizme (tzv.zelena voda), infusioriu, a poslije par dana i artemije.
Roditelji brižno čuvaju mlade od svih nedaća prvih par tjedana. Kada se mlade ribice počnu brinuti same o sebi, roditelji se polagano prestaju brinut za njih. Ukoliko se nalaze u zajedničkom akvariju, ribe treba odvojiti, jer će inače postati lagani plijen ostalih stanovnika akvarija. Brži rast i bolji napredak omogučit će višekratno dnevno hranjenje kvalitetnom hranom, te održavanje optimalne kvalitete vode (česta izmjena dijela vode).

Aequidens pulcher Aequidens pulcher

Aequidens pulcher je ciklid koji zaslužuje mnogo više pozornosti kod akvarista nego što je trenutno ima. Ukoliko želite pravog, velikog i lijepog ciklida koji će moći skladno živjeti sa ostalim ribama i ciklidima, te se nećete morati previše brinuti oko stanja vaših biljaka, onda je Aequidens pulcher prava riba za vas.