Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Altolamprologus calvus

Altolamprologus

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Altolamprologus
Vrste: compressiceps (Boulenger 1898)
          calvus (Poll 1978)
          fasciatus (Boulenger 1898)

 

Altolamprologus calvus živi na ograničenom prostoru jugozapadnog dijela jezera između Tembwe u Kongu i Kapembe u Zairu. Postoji nekoliko geografskih varijanti A. calvusa, tzv. crna, bijela i žuta varijanta. Na tim područjima žive zajedno sa A. compressicepsima i A. fasciatusima.
Altolamprologus compressiceps živi na cijelom području jezera, također u više geografskih varijanti, obično je vrlo tamne boje. Postoji i minijaturna varijanta u Zambiji, zaljev Sumbu - gdje A. compressicepsi ostaju mnogo manji i žive u praznoj puževoj kućici Neothauma. To je izvrsna prilagodba na lokalne uvjete, jer se proučavanjem uvidjelo da u drugačijim uvjetima izrastaju do uobičajene veličine. Razlikuju se od calvusa po tome što imaju kraću vilicu, njuška im je okrenuta prema gore, a tijelo je šire. Altolamprologus fasciatus također živi po cijelom jezeru, ali do sada nisu otkrivene njegove geografske varijante.

Tri vrste ciklida iz roda Altolamprologus karakterizira specifičan izgled. Tijelo im je vrlo visoko i spljošteno, što im omogučava prolaz i kroz najuže pukotine. Altolamprologusi su predatori i u svome prirodnom staništu, jezeru Tanganyika, hrane se manjim ribama (A. fasciatus - pretežno lovi malene ciklide), račićima ili jajašcima drugih riba. Sa velikim ustima rade jak usis i njime grabe svoj plijen. Lov provode, šuljajući se pri dnu kamenog habitata, vrebajući plijen. Nalaze se vrlo blizu dna, kako bi ostali neprimjetni. Kada ugledaju plijen, zaustavljaju se ne ispuštajući plijen iz vida. Zauzimaju vertikalan položaj sa glavom prema dnu, i munjevito napadaju. Kako se Altolamprologusi uvlače u uske pukotine, neminovno je da se često očešu o mnogobrojno kamenje. Zbog toga su im se razvile neobično čvrste i otporne ljuske koje ih štite od ozbiljnijih ozljeda. Mužjaci su znatno veći i dosežu 15-ak centimetara, dok su ženke manje, oko 9 cm. Nisu previše teritorijalni, osim u vrijeme parenja.

Altolamprologus calvus Altolamprologus calvus Altolamprologus calvus
     
Altolamprologus compressiceps Altolamprologus compressiceps Altolamprologus compressiceps

Ženka odabire uski prolaz, ili pukotinu koja je dovoljna za nju da uđe unutra, ali prevelika za mužjaka. Ponekad kao zamjena dobro posluži i prazna kućica Neothaume. Unutar sigurnog skrovišta ženka leže jajašca, između 75 i 200. Mužjak zatim ispušta spermu ispred ulaza i mašući perajama pomaže da se jašaca što bolje oplode. Nakon što oplodnja završi, ženka svojim tijelom potpuno zatvara ulaz, dodatno štiteći jajašca. Inkubacija jaja traje oko deset dana. Nakon nekoliko dana, mladi izlaze i napuštaju sigurnost gnijezda. Ženka se prestaje brinuti za potomke i prepušteni su sami sebi. Rastu vrlo sporo i potrebno je dugo vremena da spolno sazriju, 2 - 3 godine.

Potrebno je urediti akvarij kao tipičan Tanganyika biotop. Znači, tvrda voda dH 12-20, visoki pH 7.8-9.0, stabilna temperatura 24-27°C, naravno sa konstanim i stabilnim uvjetima. Prihvatit će svu hranu koja im se ponudi, ali treba imati na umu da su oni ipak predatori i da im je u prirodi živa hrana dio njihovog svakodnevnog života. Biljke u Tanganyika biotopu nisu nužne, ali ih je moguće držati zajedno sa Altolamprologusima.
Najidealnije je u akvariju držati jedan par Altolamprologusa, ali mogu živjeti i u koloniji, ako je akvarij dovoljno velik. Moguće ih je držati u zajedničkim akvarijima sa ne preagresivnim vrstama. Dobro se slažu sa Julidochromisima, Neolamprologusima, Telmatochromisima i Cyprichromisima. Treba pripaziti da nema malih riba, pošto su Altolamprologusi nenadmašni predatori.

Altolamprologus fasciatus (mužjak) Altolamprologus fasciatus (ženka)

Altolamprologusi su ciklidi koji privuku pažnju svakog ozbiljnijeg ljubitelja riba. Prvenstveno po čudnom izgledu. I ponašanje, odnosno nagon za lovom predstavlja njihovu vrlinu. Zbog toga ih mnogi i ne drže, ali ukoliko im se omoguće optimalni uvjeti, što prvenstveno znači, suživot sa vrstama sa kojima neće ulaziti u konflikte, predstavit će se u svom najboljem izdanju.