Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Apistogramma agassizii

Apistogramma

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Apistogramma
Vrste: 52 opisane i više desetaka neopisanih

 

Apistogramma je jedan od najbrojnijih rodova ciklida. To su maleni, patuljasti ciklidi koji nastanjuju područja od sjevera Južne Amerike pa sve do Argentine. Ne žive u velikim, snažnim rijekama, nego traže malene potočiće, jezera, bare ili poplavljene šume. Uvijek traže mjesta koja su pogodna za sakrivanje, kao što su dna prekrivena otpalim lišćem, naplavljena debla na dnu jezera, razne pukotine ili špilje, uglavnom mjesta gdje će se moći sakriti od mnogih grabežljivaca. Toliki broj vrsta Apistogramma možemo zahvaliti tzv. hidrološkim barijerama. To su prirodne prepreke koje onemogučavaju slobodan prolaz ribama kao što su: duboki i brzi kanali, slapovi, kao i razlike u kemijskom sastavu vode od potoka do potoka. Tako su se tijekom stoljeća razvile endemične vrste Apistogramma, koje žive na područjima manjim od 500 km. Postoji i par izuzetaka, isključivo iz tzv. bistrih i bijelih voda, što se može protumačiti velikim i redovnim poplavljivanjem Amazone. To su vrlo prilagodljive i otporne vrste Apistogramma (Apistogramma agassizii), jer su vremenom proširile svoje prirodno stanište i na razdaljine od preko 5000 km.
Veliki broj vrsta Apistogramma moguće je objasniti i jednom znanstvenom teorijom ledenih doba. Pretpostavka je da su Apistogramme vrlo stari rod ciklida, koji je preživio više razdoblja ledenih doba. U tim razdobljima led je zarobio većinu Amazone kao i ostale rijeke. Razina mora spuštala se za preko 100 metara, isušujući golema područja, pretvorivši Amazonsko područje u nepreglednu ravnicu.
Prašuma se zadržavala samo u izdvojenim područjima oko uzvisina i planina, gdje je padala dovoljna količina kiša, stvarajući pogodnu mikroklimu za njen ostanak. U takvim izdvojenim područjima ostajale su i Apistogramme. Budući su bile izolirane, vremenom su evoluirale u mnogo današnjih vrsta i podvrsta. U razdobljima kada se ledeno doba povlačilo (tzv. interglacijali), voda se opet vraćala i poplavljala ravnicu, omogučujući Apistogrammama da se prošire na nova područja. Kako je do zaleđivanja Amazonske prašume došlo barem tri puta tijekom diluvija, to ujedno znači i da se postupak izolacije Apistogramma ponavljao toliko puta. Zbog toga danas imamo sreću da postoji ogroman broj vrsta Apistogramma, koje nastanjuju međusobno vrlo različita područja , te su toliko različite jedna od drugih.

Peru, La Garto Cocha, Rio Putomayo. Stanište Apistogramma agassizi, A. bitaenia, A. cruzi...Većina vrsta živi u mekanim i kiselim vodama (neke vrste – cacatuoides, agassizi, borellii, hongsloi, macmasteri, viejta... mogu bez problema živjeti i u blago lužnatoj vodi). Nastanjuju i bijelu i bistru vodu i tamnu. Žive većinom u toplim vodama sa temp. od 27-32°C, ali neke će se vrste puno bolje osjećati u hladnijoj vodi 22-24°C. Kako spadaju u tzv. patuljaste ciklide, maleni su, od najmanjeg A. borellii koji doseže jedva 5 cm pa do A. steindachneri koji može narasti i do 10 cm. Kod većine Apistogramma mužjaci imaju produžene peraje ili repove, te izraženije boje od ženki. Životni vijek im je prilično kratak, oko dvije godine. Prakticiraju haremsku poligamiju - leglo u špilji, ali ne sve vrste (nijsseni, pertensis su monogamni) Nema čvrstog pravila, ovisi od slučaja do slučaja, veličine akvarija, sustanara i još mnogo drugih razloga.

Apistogramme su patuljasti ciklidi, tako da ih je moguće držati i u malim akvarijima. Za jedan par Apistogramma potreban je barem 20 litarski gusto zasađen akvarij. Naravno da ribe biti puno sretnije u većem i prostranijem akvariju, pa ako imate mogućnosti nemojte oklijevati sa većim. Kao i kod većine ostalih ciklida, nije toliko bitna litraža akvarija, već je bitnija ukupna površina dna, pošto su ciklidi teritorijalne ribe i zauzimaju i brane svoj dio teritorija. Po nekim grubim procjenama na svakih 25-30 cm. dužine akvarija može doći po jedna ženka, a mužjak na 30-35 cm. Prvo treba provjeriti koju vrstu Apistogramma imate, jer neke su poznatije kao vrste koje lakše žive u grupama (borrellii, macmasteri, agazizzi) dok kod nekih vrsta to puno teže ili nikako ne funkcionira. To opet ne mora biti pravilo, pa sve dok ne probate nećete znati mogu li vaše Apistogramme živjeti u grupi.
Kako god bilo, akvarij mora biti pun raznih mjesta za sakrivanje. Ukoliko želite imitirati njihovo prirodno stanište, na dno akvarija je potrebno staviti sloj suhog lišća. Preporuča se lišće hrasta i bukve. Uz to što će lišće omogučiti idealna mjesta za sakrivanje, ono će i otpuštati tanin, kiseleći i omekšavajući vodu. Nakon par mjeseci lišće počinje truliti, te ga je potrebno zamjeniti novim.
Možete aranžirati i klasični akvarij. Na dno je najbolje staviti tamiji pijesak preko kojeg će se boje riba jače isticati. Dno popunite sa mnogobrojnim kamenjem, špiljama, drvećem, kokosovim orasima, keramičkim vazama za cvijeće. Budite kreativni i omogučite svojim ribama što više mjesta za sakrivanje. Akvarij treba i gusto zasaditi biljkama, jer uz to što će biti estetski ljepši, biljke će pomoći održavanju optimalne kvalitete vode. Neka akvarij ne bude prejako osvjetljen, jer se Apistogramme puno bolje osjećaju pri prigušenom svijetlu.

Da bi se smanjila sramežljivost ali i pretjerana agresivnost riba u vrijeme parenja, moguće je staviti ribe koje će u tome pomoći. Razne tetre, neonke, pa i manje agresivni ciklidi kao diskusi biti će odličan izbor. Od čistača u obzir dolaze ansistrusi i corydorasi, s time da treba naglasiti da agresivnije vrste Apistogramma mogu raditi velike probleme corydorasima, a pošto oni preferiraju hladniju vodu, nisu pogodni za većinu vrsta Apistogramma. Ribe je potrebno hraniti što raznovrsnijom i kvalitetnijom hranom. Živa, smrznuta, umjetna hrana, treba sve kombinirati da bi ribe bile zdrave i konačno spremne za razmnožavanje. Da bi ribe ostale zdrave, treba se pobrinuti da kvaliteta vode bude optimalna i konstantna, jer Apistogramme su poznate baš po velikoj osjetljivosti na kvalitetu vode. Zbog toga je nužno da dušikov kružni tok bude u cijelosti uspostavljen i da razina nitrita i amonija bude na nuli, a nitrata što je moguće manja. 20% tjedna izmjena vode biti će dovoljna, ali pripazite da zamijenjena voda ima iste karakteristike vode koju mijenjate.

 

Razmnožavanje
Većina Apistogramma ima leglo u špilji. Tako će ženka pronaći pogodno, sakriveno mjesto u koje će izlegnuti 50-100 malenih obično žučkastih ili crvenkastih, ovalnih jaja. Potrebno je omogučiti više alternativnih mjesta za odlaganje jaja, kako bi ženka mogla odabarati njoj najpogodnije. Nakon parenja ženka poprima karakterističnu žuto crnu boju te postaje izrazito agresivna. Ako je akvarij maleni, najbolje je odstraniti sve ostale ribe iz akvarija – posebno mužjaka, jer ih ženka u svojoj brizi za svoj podmladak može ozlijediti pa čak i ubiti. Prvi mrijest često ne uspijeva, ali to je kod ciklida uobičajena pojava.

Parenje Apistogramma borellii Ženka Apistogramma borellii pazi na gnjezdo
Parenje Apistogramma borellii Ženka Apistogramma borellii

Mlade ribice se liježu nakon 3 - 5 dana. Kod nekih vrsta (iz područja tamne vode) je potrebna jaka kiselost vode (4.8–5.0 pH) kako bi se jaja uopće razvila. Kao i kod ostalih ciklida, majka može premještati mladunčad iz jednog gnijezda u drugo, sve dok slobodno ne proplivaju – otprilike tjedan dana. Pošto su malene, prvih dana ih je potrebno hraniti infusioriom i zelenom vodom, a kasnije artemijama. Što ih se bolje hrani i češće mijenja voda, to će ribice bolje napredovati. Zanimljivo je da spol Apistogramma uvjetuje okruženje. Kod viših temperatura biti će više mužjaka, dok će viši pH imati za posljedicu veći broj ženki. Nakon 4 - 6 tjedna par Apistogramma će biti spreman za novo leglo.

 

Podjela
Budući da postoji toliko mnogo vrsta Apistogramma, znanstvenici ih pokušavaju podijeliti po grupama. Kao i kod svih takvih kompleksih poslova, različiti znanstvenici su napravili različite podjele, tako da nema općeprihvaćene. Navest ćemo jednu od podjela:

Regani grupa - Vrste: A. caetei, A. cruzi, A. eunotus, A. geifleri, A. gossei, A. moae, A. ortmanni, A. pleurotaenia, A. regani, A. resticulosa, A. taeniata, A. urteagai i A. piauinsis.
Karakteristike: snažna leđa, okrugla repna peraja, prepoznatljive tamne poprečne pruge, te najvažnija - nedostatak bočne mrlje. Pretežno su monogamni, iako će mužjak ako ima prilike imati više ženki. To je najrasprostranjenija grupa. Nastanjuju većinu južnih pritoka rijeke Amazone, sjeverne pritoke rijeke Amazone, područja od istočne Venecuele do istočnog Brazila, kao i područja od jugoistoka Brazila do sjeveroistoka Argentine.

Apistogramma geifleri Apistogramma moae Apistogramma regani
Apistogramma geifleri Apistogramma moae Apistogramma regani

Commbrae grupa - Vrste: A. commbrae, A. inconspicua i A. linkei.
Karakteristike: velika repna mrlja koja se spaja i miješa sa sedmom poprečnom prugom. Prirodno stanište im je Bolivijski dio Amazone, te Rio Paraguay.

Apistogramma commbrae Apistogramma inconspicua Apistogramma linkei
Apistogramma commbrae Apistogramma inconspicua Apistogramma linkei

Cacatuoides grupa - Vrste: A. cacatuoides, A. juruensis, A. luelingi, A. norberti , A. nijsseni...
Karakteristike: velika usta, debele usne, veća leđna peraja, i obično zadnja peraja u obliku lire. Domovina su im vanjski rubovi Amazonskog područja u Ekvadoru, Boliviji i Peruu.

Apistogramma cacatuoides Apistogramma luelingi Apistogramma nijsseni
Apistogramma cacatuoides Apistogramma luelingi Apistogramma nijsseni

Agassizii grupa - Vrste: A. agassizii, A. bitaeniata, A. gephyra, A. elizabethae, A. pulchra i A. paucisquamis.
Karakteristike: vitko tjelo, široka bočna pruga, istaknuta bočna mrlja, i široka bočna pruga. Nastanjuju sjeverna i zapadna područja Amazonije. U donjem dijelu Amazonije mogu se pronaći izdvojene populacije grupe, koje dolaze sa velikim poplavama rijeke.

Apistogramma agassizii Apistogramma bitaeniata Apistogramma paucisquamis
Apistogramma agassizii Apistogramma bitaeniata Apistogramma paucisquamis

Macmasteri grupa - Vrste: A. guttata, A. hoignei, A. hongsloi, A. macmasteri i A. viejita.
Karakteristike: velika, robusna tijela, seksualno dimorfni, mužjaci imaju veće leđne peraje. Nastanjuju slivove rijeke Rio Orinoco i gornjeg dijela Rio Negra – područje od Kolumbije do Karibske obale i Venecuele.

Apistogramma hongsloi Apistogramma macmasteri Apistogramma viejita
Apistogramma hongsloi Apistogramma macmasteri Apistogramma viejita

Gibbiceps grupa - Vrste: A. gibbiceps, A. roraimae i A. personata.
Karakteristike: vitko tjelo i trbušne pruge. Mužjacima je leđna peraja u obliku lire. Prirodna staništa su gornji i srednji dio Rio Negra, kao i obližnji pritoci Rio Orinoca, te donji tok Rio Branco.

Apistogramma gibbiceps Apistogramma gibbiceps Apistogramma personata
Apistogramma gibbiceps Apistogramma gibbiceps Apistogramma personata

Steindachneri grupa - Vrste: A. hippolytae, A. steindachneri i A. rupununi.
Karakteristike: uska bočna pruga i velika bočna mrlja koja može biti na bočnoj pruzi ili iza nje. Mužjaci su monogamni, ali ako nemaju suparnika, biti će i poligamni. Nastanjuju područja Gvajane i Surinama sve do Rio Negra.

Apistogramma hippolytae Apistogramma steindachneri Apistogramma rupununi
Apistogramma hippolytae Apistogramma steindachneri Apistogramma rupununi

Pertensis grupa - Vrste: A. iniridae, A. meinkeni i A. pertensis,
Karakteristike: produženo tjelo, izrazita bočna mrlja, reducirane poprečne pruge. Malene spolne razlike između mužjaka i ženke, većinom su monogamni. Nastanjuju sliv Rio Negra i gornji tok Rio Orinoca.

Apistogramma iniridae Apistogramma meinkeni Apistogramma pertensis
Apistogramma iniridae Apistogramma meinkeni Apistogramma pertensis

Borellii grupa - Vrste: A. borelli i još neopisana vrsta Apistogramma sp. Rio Paraguay III.
Karakteristike: vrlo su maleni, leđne peraje su jednake veličine, okrugli rep, poprečne pruge nezamjetne – pojavljuju se samo kada je riba pod stresom. Obitavaju u slivu Rio Paraguay, od područja Mato Grosso u južnom Brazilu pa sve do grada Corrientesa u Sjevernoj Argentini.

Apistogramma borelli (mužjak) Apistogramma borelli (mužjak i ženka) Apistogramma borelli (ženka)
Apistogramma borelli Apistogramma borelli Apistogramma borelli

 

Ovo su sve općeniti podaci o rodu Apistogramma. Postoji mnogo izuzetaka, tako da prilikom nabave riba, obratite pažnju i dobro provjerite specifičnu vrstu, kakve uvjete zahtjeva za držanje i uzgoj. Ako nemate iskustva, naš savjet vam je da nabavite Apistogramme koje zahtjevaju sličan kemijski sastav vode kakav je u vašem vodovodu. Najzahtjevnije su vrste koje dolaze iz tzv. tamnih voda – bitaeniata, nijsseni, elizabethae, gibbiceps... pa njih treba prepustiti iskusnim akvaristima. Manje zahtjevne vrste je uz samo malo povećanu pažnju oko odražavanja kvalitete vode moguće uspješno uzgajati.