Ciklidi

Zoo Vili



Novosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Archocentrus nigrofasciatus

Archocentrus nigrofasciatus

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Archocentrus
Vrsta: nigrofasciatus

 

Archocentrus nigrofasciatus nastanjuje područja Srednje Amerike: Gvatemala, Honduras, Nikaragva, Kosta Rika, i Panama. Mnogi ga preporučaju kao ciklida za početnike, premda ne bi trebao imati taj epitet. Naime, vrlo su agresivni tako da vam ih ne nikako preporučili za zajednički akvarij, osim sa jednako agresivnim drugim ciklidima. Određivanje spola je jednostavno. Mužjak naraste veći (do 15 cm), glava mu je također veća, a leđna i analna peraja su duže i špičastije nego kod ženke. Ženka pak ima ružičastu boju na početku leđne peraje i repa. Kada spolno sazrije, na trbuhu joj se pojavljuje naranđasta boja. To je netipično za ciklide, jer je ženka izraženije obojena od mužjaka.

Nezahtjevan je u pogledu kakvoće vode, tako da odlično podnosi i mekanu kiselu vodu za amazonske akvarije i tvrdu lužnatu za akvarije afričkih ciklida. Problem se javlja prilikom razmnožavanja, kada nigrofasciatusi postaju jedni od najagresivnijih i najratobornijih ciklida. Ali mnogi ih zbog toga i vole, jer pokazuju izuzetnu sposobnost adaptacije i opstanka. Obožavaju kopati po dnu, još više nego drugi ciklidi. Zbog toga ćete morati sve biljke vrlo dobro zaštititi, inače će ih oni vrlo brzo iskopati. Najbolje je staviti biljke koje ne zahtjevaju da im korijenje bude u zemlji. Svejedi su, tako da će prihvatiti svu hranu. Kao i kod svih drugih riba, prilikom hranjenja pripazite na to da hrana ne bude jednolična.

Archocentrus nigrofasciatus (mužjak) Archocentrus nigrofasciatus (mužjak i ženka) Archocentrus nigrofasciatus (ženka)

Nigrofasciatusi su monogamni, razmnožavaju se vrlo lagano te ne traže nikakve posebne uvjete. Mrijeste se na podlozi, tzv. špiljno leglo, pa će se izmrijestiti i na drvetu, kamenju ili vazi. Mužak obično obavlja čišćenje područja na kojem će doći do mrijesta. Tada privlači ženku širenjem peraja. Kada ju pridobije, ona dolazi na njegov teritorij te također čisti područje. Ženka nese 100 - 300 jajašca koje mužjak odmah oplodi. Kao i kod velike većine drugih ciklida ženka mahanjem peraja proizvodi strujanje vode kako bi jajašca imala veći dotok kisika. Za to vrijeme mužjak patrolira oko svojeg područja i štiti ženku od mogućih uljeza. Ako slučajno dođe neki potencijalni predator, tada ženka i mužjak zajedničkim snagama pokazuju kako su brižni roditelji. Niti duplo veća riba neće dobro proči u srazu sa njima.

Archocentrus nigrofasciatus (razlike između mužjaka i ženke)Nakon 48 - 72 sata izleći će se mladi. Roditelji će prije toga iskopati rupe u koje će ih premjestiti. Mužjak će i dalje štititi teritorij dok će se ženka brinuti za mlade. Nakon tjedan dana mladi počinju slobodno plivati. Majka im rujući trbuhom po dnu omogućava hranjenje. Ali potrebno ih je naravno hraniti i sa uzgojenim artemijama.

Kod nigrofasciatusa se javlja problem sa kanibaliznom. Dok kod skoro svih ciklida moramo biti sretni da se razmnože, kod njih moramo biti sretni ako se ne razmnožavaju konstantno. Zbog toga ih nazivaju i zečevima, jer se znaju razmnožavati u razmacima od po 2 tjedna. Tada će nakon što dobe nove potomke, zaboraviti na one prijašnje i pojesti ih. Ako imate takav par nigrofasciatusa, najbolje je da mlade nakon desetak dana odvojite od roditelja kako bi ih zaštitili. Mlade ribice je potrebno hraniti više puta dnevno, najbolje sa živom hranom. Također je potrebno i često mijenjati vodu kako bi ribe brže napredovale.

Ako ste imali ciklide, a niste ih mogli razmnožiti, nabavite nigrofasciatuse. Vrlo su lijepi, otporni na uvjete u akvariju i bolesti, te ne zahtjevaju puno brige. Oni će vam najbolje pokazati kako se ciklidi brinu za svoje mlade i štite ih. Možda će to nekome izgledati i okrutno, ali takva je i priroda.