Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Callochromis melanostigma

Callochromis

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Callochromis
Vrste: macrops (Boulenger, 1898)
          melanostigma (Boulenger, 1906)
          pleurospilus (Boulenger, 1906)
          stappersii (Boulenger, 1914)

 

Rod Callochromis obuhvaća 4 znanstveno opisane vrste ciklida. Početno su bili znanstveno opisani i razvrstani u drugim rodovima. 1920. godine Regan zbog njih određuje novi rod – Callochromis. Svi oni žive u pličinama jezera Tanganyika, na muljevito-pješčanom dnu. Tipična mjesta gdje žive Callochromisi su područja u blizini ušća rijeka. Rijeke u jezero nanose velike količine mulja, koji se miješa sa okolnim pijeskom. Takvo dno je pogodno i za biljke, pa u tim područjima živi više vrsta biljaka. Callochromisi provode dane filtrirajući pijesak u potrazi za hranom. Spadaju u mesojede, a pojest će bilo što jestivo što pronađu. Glavninu prehrane čine larve insekata, crvići kao i mnogi drugi beskralježnjaci. Ukoliko naiđu na mladunčad kakvih ciklida koja je dovoljno malena da stane u njihova usta, pogostit će se njima.
Spolni diformizam je jasno izražen, dok su mužjaci živopisnih i jarkih boja, ženke su (kao mnoge ženke ovoga jezera) neupadljive, sive boje. Prakticiraju materinsko usno leglo. Mužjaci grade gnijezda od pijeska. Veće vrste (macrops i melanostigma) grade gnijezda visine 20 – 30 cm te promjera i do 35 cm. Manje vrste (pleurospilus i stappersii) grade manja gnijezda promjera do 15 cm. Mužjaci grade gnijezda na prostranom pješčanom području (ženke se također sakupljaju u jata i nalaze se na rubovima pješčanog područja u sigurnosti zaklona od biljaka ili kamenja), sa razmakom od 2 – 3 metra između svakog gnijezda. Ovo je jedan od glavnih uzroka zašto u akvarijima obično dolazi do prevelike agresije među mužjacima koja često rezultira smrću – to je jednostavno manjak prostora za gradnju dva ili više gnijezda. Svaki mužjak žestoko brani svoje gnijezdo i područje oko njega, te pokušava navabiti ženke na parenje. To čini tako da prelama analnu peraju tako da narančasta mrlja koja se na njoj nalazi dobiva oblik jajašca. Na taj način daje joj do znanja gdje ona treba položiti svoja jajašca. Ženka dolazi do mužjakove analne peraje i ispušta nekoliko jajašca. Okreće se da ih prikupi u svoja usta, a tada mužjak ispušta svoje sjeme. Ženka istovremeno uzima i jajašca i sjeme, pa do oplodnje dolazi u njenim ustima. Proces traje u par identičnih etapa, a svaki puta ženka snese nekoliko jajašca. Kod manjih vrsta ženka može snesti 15 – 50, a kod većih 25 – 60 jajašca. Mlade, nedovoljno zrele i iskusne ženke znaju snesti više jajašca nego što ih mogu staviti u svoja mala usta. Jajašca koja ne stanu u usta postaju hrana mužjaku. Za jajašca se brine samo ženka i čuva ih u svojim ustima sljedećih 18 – 21 dana. Nakon toga ih ispušta i više se ne brine za njih. Mlade ribice velike su oko 1 cm i sposobne su se same hraniti i brinuti za sebe. Rastu prilično brzo, sa godinu dana već mogu biti velike i do 7 cm, a znaju biti spolno zrele čak i prije toga.

Da bi se Callochromisi uspješno držali u akvariju treba ga je prilagoditi njihovim potrebama. Akvarij ne bi smio biti kraći od 130 cm i plići od 40 cm. Njegova visina Callochromisima nije toliko bitna. Naravno, sa većim brojem riba i veličina akvarija se povećava. Bitno je naglasiti za Callochromise kako agresija među istom vrstom, osobito među mužjacima, može biti izrazito snažna. To je stoga što mužjaci prilikom parenja grade gnijezda popriličnog promjera, ali uz to i štite veliki prostor oko gnijezda (u prirodi su razmaci između gnijezda 2 – 3 metra). Zbog toga malo koji akvarij ima mjesta za više od jednoga mužjaka. Dominantni mužjak neće imati milosti prema podređenim mužjacima, te će oni u najboljem slučaju biti cijelo vrijeme sakriveni, a mnogo češće će postat njegovom žrtvom. Zato se i preporuča u akvariju imati samo jednoga mužjaka te nekoliko (barem 3) ženki.
Na dno ide fini pijesak, jer Callochromisi cijelo vrijeme čeprkaju po dnu u potrazi za hranom. Za ženke moraju biti napravljena skloništa od kamenih blokova sa jedne, te biljaka (Vallisneria) s druge strane. Otvoreni prostor treba činiti većinu akvarija. Ovo će pružiti ovim ciklidima uvjete slične njihovoj postojbini. Naravno, i kvaliteta vode zahtjeva uvjete što sličnije onima u jezeru Tanganyika. Tvrda i alkalna voda sa što manjom količinom nitrata predstavlja nužnost. Neki akvaristi navode da su Callochromisi vrlo osjetljivi na povišenu temperaturu vode te da ona ne bi trebala prelaziti 26 °C. Konstantni parametri vode su izuzetno važni, jer će se ovi ciklidi kao i mnogi ostali puno lakše priviknuti na malo "drugačije" parametre, nego na stalne promjene i velika odstupanja. U pogledu prehrane nisu zahtjevni. Može ih se hraniti sa kvalitetnom kupovnom hranom kao i zamrznutim mysisima, cyclopsima, artemijom i drugim. U akvariju se može držati samo jedna vrsta Callochromisa i to ista geografska varijanta, da ne bi došlo do neželjenog križanja i hibridizacije. Sustanari u akvariju mogu biti različiti Tanganyika ciklidi, ako svakoj vrsti osiguraju njezine osnovne potrebe. To mogu biti Cyprochromisi, razni školjkaši, Ophthalmotilapia, pa čak i jato Tropheusa.

 

Callochromis macrops
Znanstveno su opisani 1898. godine od strane Boulengera kao Paratilapia macrops, da bi kasnijom revizijom bili prebačeni u rod Callochromis. Žive duž gotovo cijelog jezera Tanganyika. Samo ne nastanjuju područja najsjevernijeg dijela jezera – iznad mjesta Nyanza Lac u Burundiju. Na tom području živi Callochromis melanostigma. Za sada nije pronađeno niti jedno područje u jezeru gdje zajedno žive Callochromis macrops i Callochromis melanostigma, što dovodi u sumnju da se ne radi o dvije već ipak o jednoj vrsti Callochromisa. S druge pak strane Callochromis macrops živi na istim područjima kao i Callochromis pleurospilus, što nedvojbeno dokazuje da su to dvije različite vrste.
Žive uz ušća rijeka ili u zaštićenim zaljevima gdje ima mnogo taloga, na vrlo malim dubinama 1 – 6 metara. Na dnu rastu različite vrste biljaka, dok je bistroća vode zbog mulja manja nego u ostalim dijelovima jezera. Postoji popriličan broj geografskih varijanti Callochromis macrops-a. Kao i kod drugih Tanganyika ciklida, nose nazive po područjima gdje žive: Isanga, Kafungi, Kantalamba, Kasanga, Katoto, Moliro, Namansi,Tanzania… Međusobno se poprilično razlikuju, stoga se prilikom njihovog držanja u akvarijima posebna pažnja mora posvetiti tome da se ne pomiješaju geografske varijante kako ne bi došlo do neželjene i neprirodne hibridizacije.
Mužjaci narastu oko 13 cm i nešto su veći od ženki. Mužjaci mogu biti različito obojeni, ovisno o geografskoj varijanti (plavkasti-Kasanga , žućkasti-Namansi, crvenkasti-Moliro), dok ženke imaju klasičnu srebrnasto-sivu boju. Posjeduju vrlo velike oči u odnosu na tijelo, a tijelo im je slabije torpedastog oblika od drugih Callochromisa. Trbuh im je ravan, a leđa više zaobljena. Spadaju u mesojede i dane provode filtrirajući pijesak i mulj u potrazi za nečim jestivim.

Callochromis macrops Callochromis macrops Callochromis macrops
     
Callochromis macrops Callochromis macrops Callochromis macrops

 

Callochromis melanostigma
Znanstveno su opisani i stavljeni u rod Pelmatochromis 1906. godine. Kasnijom revizijom prebačeni su u rod Callochromis. Žive samo na sjeveroistočnoj obali jezera, iznad mjesta Nyanza Lac u Burundiju. Budući da žive na vrlo malome području, sa kojega su odsutni inače sveprisutni Callochromis macropsi, dugo vremena ih se smatralo njihovom podvrstom (C. macrops melanostigma). Međutim, Callochromis melanostigma posjeduje crne oznake na leđnoj peraji koje se ne nalaze kod  Callochromis macrops-a, što navodi na zaključak da je to ipak posebna vrsta.
Mužjaci su veći i mogu narasti i do 16 cm dok su ženke manje i neugledne sivo-srebrne boje. Mužjak je zelenkasto-sive boje sa crvenkastim trbuhom. Glava je zelenkaste boje sa velikim očima koje su obrubljene crvenom bojom.Vrh analne peraje je narančaste boje. Zanimljivo, kod mladih mužjaka prva obojanost tijela nastaje baš na analnoj peraji (kada narastu oko 4 cm). 

Callochromis melanostigma Callochromis melanostigma Callochromis melanostigma
     
Callochromis melanostigma Callochromis melanostigma Callochromis melanostigma

 

Callochromis pleurospilus
Ovo je jedina vrsta Callochromisa koja živi duž čitave obale jezera Tanganyika. Žive u izrazitim pličinama na dubinama manjima od jednog metra, ali ih se za razliku od ostalih Callochromisa može pronaći i u dubinama do 30 metara. Postoji više geografskih varijanti. Kao i kod ostalih ciklida, posebno treba pripaziti da se u akvariju drži samo jedna geografska varijanta.
Spadaju u manje Callochromise. Mužjaci narastu do 11 cm dok su ženke manje. Obojanost mužjaka ovisi o području sa kojeg dolazi, dok su ženke srebrnaste boje. Kao i druge pripadnike ovoga roda, karakteriziraju ih vrlo velike oči i crveno – narančasta mrlja na analnoj peraji. Ženke formiraju velika jata, dok mužjaci samostalno čuvaju svoj teritorij. Mužjaci grade gnijezda u plitkim vodama. Svako gnijezdo ima promjer oko 15 cm. Oblika je piramide s time što je vrh izravnat i služi kao mjesto za parenje.

Callochromis pleurospilus Callochromis pleurospilus Callochromis pleurospilus

 

Callochromis stappersii
Žive duž obale Demokratske Republike Kongo kao i u Tanzaniji. Generalno, vrlo su malo proučavani i o njima se ne zna puno. Ime su dobili po dr. L. Stappers-u, istraživaču jezera sa početka dvadesetog stoljeća. Vrlo su slični Callochromis pleurospilus-ima, pa neki smatraju da su oni samo geografska varijanta. Međutim, razlikuju se po broju redova zuba, kao i količini zuba u svakome redu. Također, i glava im je znatno duža. Mužjaci narastu oko 11 cm, dok su ženke nešto manje i sivkasto – srebrnaste boje kao uostalom i sve ženke roda Callochromis. Žive na dubinama od jednog pa sve do 30 metara.

Callochromis stappersii Callochromis stappersii Callochromis stappersii