Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


"Cichlasoma" salvini

"Cichlasoma" salvini

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: "Cichlasoma" (Nandopsis)
Vrsta: salvini

 

Ovaj ciklid znanstveno je opisan 1862. godine od strane Alberta Günthera, a ime je dobio po engleskom istraživaču O. Salvinu. On je sudjelovao u istraživačkim ekspedicijama po srednjoj Americi na kojima su sakupljane razne vrste životinja i ciklida (među njima i "Cichlasoma" salvini) za Britanski muzej. Prvobitno se vodio u rodu Heros, da bi ga 1904. godine Tate C. Regan premjestio u rod Parapetenia. Već sljedeće godine sam Regan prebacuje rod Parapetenia u podrod roda Cichlasoma. Pokazalo se da je Parapetenia ustvari sinonim Nandopsisa, pa opet dolazi do promjene. Konačno, slavni švedski ihtiolog Sven Kullander 1983. godine radi revolucionarnu reviziju roda Cichlasoma nakon koje ogroman broj ciklida biva izbačen iz roda Cichlasoma  i ostavljen bez prikladne klasifikacije. Premda su neki pokušali vratiti ovog ciklida u rod Nandopsis (zbog načina prehranjivanja), većina ihtiologa je bila protiv toga. Tako se i on kao i ostali ciklidi izbačeni iz roda Cichlasoma vodi pod navodnicima što označava da mu rod još uvijek nije određen. Lokalni ribiči iz Veracruza ga zovu - Pico de gallo. Najnovija molekularna istraživanja dovode salvinia u vezu sa rodom Thorichthys, ali izgleda da će ipak biti razvrstan u neki novi, još uvijek neopisani rod.

"Cichlasoma" salvini živi na području Srednje Amerike, uvijek na nadmorskoj visini manjoj od 500 metara. Nastanjuje rijeke Meksika, Belizea, Gvatemale i Hondurasa koje utječu u Atlantski ocean. Proteže se na sjeveru od rijeke Otapa u meksičkoj državi Veracruz, pa južno sve do sjevernog Hondurasa. Nalazi ga se i u slatkovodnim lagunama na poluotoku Yucatan, ali ga na sjevernom dijelu ovoga poluotoka nema. To su tropska područja sa bujnom vegetacijom. Dno je u pravilu prekriveno lišćem i potopljenim drvećem, a voda je uglavnom mutna. "Cichlasoma" salvini živi u alkalnoj vodi, pH 7.5 i veći. Tvrdoća vode varira od mekane (8° DH), pa do jako tvrde (50° DH), a temperatura vode je između 24°C to 30°C, ali nađeni su i u vodi sa ekstremno visokom temperaturom od 36°C.
Budući da salvini ima izrazitu koloraciju tijela, vrlo je uočljiv i potencijalno lagani plijen kako za ostale grabežljive ribe, tako i za razne vrste ptica. U prirodi se javlja više geografskih varijanti "Cichlasoma" salvini-a, koje se prvenstveno razlikuju po izraženosti boja. Razmnožavaju se u sušnom periodu (između prosinca i svibnja) kada voda postaje toplija a strujanje slabije. Ali i tada često padnu velike kiše uzrokujući jake bujice koje znaju uništiti čitava legla. Velika su legla (i do 1000 jajašaca) potrebna i zbog toga jer vrlo mali postotak ribica preživi i dosegne spolnu zrelost.

Postoje određene razlike između mužjaka i ženke "Cichlasoma" salvini-a. Mužjak je veći i naraste do 18 cm., a ženka manja, rijetko dosegne 14 cm. Premda oboje imaju žarke boje (osnovna je žuta), kod ženke su one izraženije. To se posebno odnosi na leđni dio tijela, kao i donji prema trbuhu. Kod ženke su ta područja žarko crvene boje, dok se kod mužjaka crvena boja na time mjestima nalazi samo u tragovima. Ženka posjeduje na sredini leđne peraje crnu mrlju obrubljenu sa plavom bojom, koju mužjak nema. Još jedan znak raspoznavanja, čest kod ciklida, mužjaci imaju leđnu i analnu peraju našiljeniju od ženki. U prirodi se javlja i jedna geografska varijanta -  "Cichlasoma" salvini u rijeci Candelaria u Meksiku – gdje su mužjaci jednako obojeni kao i ženke, ali to je samo iznimka koja potvrđuje pravilo.

"Cichlasoma" salvini (ženka) "Cichlasoma" salvini (par) "Cichlasoma" salvini (mužjak)

Premda je ovaj ciklid natprosječno lijepih i žarkih boja, postoji nešto zbog čega nije čest stanovnik akvarija – to je njegova agresivnost. Zato to i nije ciklid za svakoga akvarista. Ukoliko se ispune pretpostavke za njegovo držanje, "Cichlasoma" salvini-a nije ništa teže držati nego druge ciklide. Najnetrpeljiviji su prema pripadnicima svoje vrste, pogotovo mužjaci međusobno. Zbog toga se nikako ne preporuča u jednom akvariju imati dva mužjaka. Dakle, optimalno je u akvariju koji treba biti velik (400 litara i više) držati jedan par "Cichlasoma" salvini-a ili mužjaka sa više ženki ukoliko je akvarij stvarno velik.
Takav veliki akvarij treba naseliti sa ostalim ciklidima koji se znaju brinuti za sebe i neće dopuštati biti podčinjeni. To bi trebali biti ciklidi koji narastu veći od salvini-a. Neki od njih su: Amphilophus labiatus, Parachromis Managuensis, Parachromis loiselli, Nandopsis tetracanthus, Herichthys cyanoguttatus, Herichthys carpintis , "Cichlasoma" istlanum, Herichthys bartoni... Premda glasi sa agresivnog ciklida, u zajedničkom akvariju sa drugim njemu prikladnim vrstama, većinu vremena provodi u sigurnosti prigodnog skrovišta. Zbog toga im se i mora omogućiti mnoštvo mjesta za sakrivanje, što je najbolje napraviti od kamenja i korijenja drveća. Ne uništavaju biljke, pa i one mogu poslužiti kao dodatni izvor sigurnosti salviniu. U prirodi je "Cichlasoma" salvini svejed. Jede beskralješnjake, insekte, malene ribice, čak i male žabe, ali dobar dio ishrane mu predstavlja i hrana biljnog porijekla. U akvariju će prihvatiti svu ponuđenu hranu. Ponaša se kao pravi predator. Iz svog skrovišta ugleda hranu, munjevitom brzinom ju uzima i povlači se nazad u sigurnost skrovišta da je na miru pojede. Da bi imao žarku boju tijela, mora jesti raznovrsnu i kvalitetnu hranu, obogaćenu karotenoidima.

Kada se spolno zreli "Cichlasoma" salvini-ji upare, vrijeme je za njihovo razmnožavanje. Tada oni pokazuju svoju pravu agresivnost, koja zna biti brutalna i prema dvostruko većim ribama. Par spreman za parenje, osigurat će samo za sebe veliki dio akvarija, a mužjak će svojim ponašanjem uvjeriti ostale ribe da se ne približavaju. To ne treba čuditi, jer u prirodi ove ribe brane područje koje u dijametru premašuje dva metra. Ukoliko akvarij nije vrlo velik, bolje je ostale ribe privremeno maknuti iz njega. Do mriješćenja može doći na prethodno očišćenom kamenu ili na okomitoj površini. Ženka liježe oko desetak jajašca koje zatim mužjak plodi. Postupak se ponavlja više puta. Odrasla ženka može izlegnuti čak i preko 500 jaja. Ženka se nastavlja brinuti za leglo, mašući perajama kako bi do jajašca dolazila voda obogaćena kisikom. Mužjak čuva teritorij. Uobičajeno je da kod neiskusnih parova prva legla ne uspijevaju. Par često pojede jaja i na najmanji znak uznemiravanja. Nakon 2 - 3 dana iz jajašca se liježu male ribice, koje ženka premješta u prethodno iskopanu rupu. Tada dolazi do najagresivnijeg ponašanja "Cichlasoma" salvini-a, posebno mužjaka. On ne preza od napada na bilo koju ribu, pa čak u zanosu zna napasti i vlastitu ženku. Zabilježeno je da je pri tome zna i ubiti. Kada mlade ribe proplivaju agresija prema drugim ribama se mrvicu smanjuje, ali ne i prema ženki, zato je od izuzetnog značaja da u akvariju ima mnoštvo mjesta za sakrivanje. Roditelji se nastavljaju brinuti za svoj pomladak preko mjesec dana. Mlade ribe za to vrijeme ne treba micati od roditelja jer sporije i slabije napreduju. Pošto ribice dosegnu 2 cm. potrebno ih je odvojiti, jer će roditelji uskoro krenuti sa novim leglom, pa bi im prijašnje moglo postati hrana. Iako još vrlo malene ribice već počinju pokazivati svoju temperamentnost i kreću sa zauzimanjem teritorija. Opstaju samo dominantne i najsnažnije. Treba ih hraniti sa svježom artemijom više puta dnevno. "Cichlasoma" salvini-ji rastu brzo, a postaju spolno zreli kada dosegnu 5 – 6 cm.

"Cichlasoma" salvini (ženka iznad "gnjezda" sa mladim ribama)

Bez dvojbe, "Cichlasoma" salvini spada u jako agresivne ciklide, nevjerojatne brzine, izdržljivosti, snage i koloracije. On nikako nije ciklid za svakog akvaristu, ali ukoliko se akvarij prilagodi njemu, i drži ga se sa ciklidima sličnog temperamenta, neće biti nikakvog većeg problema. Štoviše, sa svojim prekrasnim bojama i hrabrošću koja graniči sa ludilom, postati će omiljen stanovnik akvarija. "Cichlasoma" salvini u biti predstavlja onog pravog, istinskog ciklida sa svim svojim manama ali i vrlinama.