Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Copadichromis azuerus

Copadichromis azuerus

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Copadichromis
Vrsta: azuerus (Konings, 1990)

 

Copadichromis azuerus pripada grupi ciklida pod imenom utaka. Ime utaka dolazi iz urođeničkog jezika. Tako oni nazivaju sve ciklide koji žive u otvorenim vodama i hrane se planktonom. Plankton se u većim količinama nalazi samo na određenim područjima. To su velike nakupine kamenja i grebena na pjeskovitom tlu, oko kojih se stvara jako strujanje vode. Na tim mjestima skupljaju se ciklidi koji se njime hrane, a tamo dolazi i lokalno stanovništvo kako bi ih uhvatilo.
Utake žive u otvorenim vodama, za razliku od većine ostalih Malawi ciklida. Oni formiraju velika jata u kojima se kreće ponekad i više tisuća ciklida. Zanimljivo, u jatima se nalaze različite vrste ciklida. U takvim jatima dolaze na područja gdje ima planktona u izobilju i počinju sa gozbom. Ciklid tada spušta donju vilicu, koja automatski povlači gornju vilicu prema naprijed. Nastaje neka vrsta cijevi. Tada ciklid zatvara škržne poklopce, i voda u mlazu ulazi u usta noseći veliku količinu planktona.

Utake se razlikuju od ostalih ciklida i po tome da se u jatima koja formiraju nalaze i ženke i mužjaci. Hrane se i štite zajedno, a tek se prilikom parenja približavaju obali, odvajaju i razmnožavaju. Kao i kod svih klasifikacija koje se vežu za ciklide, i ovdje postoji više varijanti kako se određuje koje ribe pripadaju u ovu grupu. Prema prvoj  (Bertram, Borley, Trewavas, 1942) u utake spadaju svi haplokromini koji se hrane planktonom i imaju sposobnost jakog širenja i izbacivanja čeljusti. Prema njoj u tu grupu spada preko 25 ciklida, svi iz roda Copadichromis. Prema drugoj (Konings) u grupu utaka spadaju svi ciklidi otvorenih voda koje domoroci hvataju u svoje specijalizirane mreže, a to je uz rod Copadichromis i rod Nyassachromis.

Copadichromis azuerus živi u otvorenim vodama jezera Malawi. Nalazi ga se oko otoka Mbenji i Maleri, te grebena Nkhomo i Chimwalani. Postoji još nekoliko područja gdje su navodno uočeni, te se može očekivati da će u skoro vrijeme biti pronađeno još staništa ovih ciklida. Na svakom području gdje ovi ciklidi obitavaju živi drugačija geografska varijanta. Mužjaci oko otoka Mbenji narastu najveći, dok su na grebenu Nhkomo i oko otoka Mbenji najplaviji. Žive u dubinama 15 – 23 metra, a pare se u malo plićim vodama, ali uvijek dublje od 10 metara. Mužjaci su izrazito metalik plave boje po cijelom tijelu. Narastu do 16 – 17 cm. Ženke su pak mnogo manje, narastu do 11 cm, ostaju srebrnaste boje i imaju tri karakteristične crne točke.

Copadichromis azuerusi spadaju u mirnije pripadnike Malawi ciklida. Agresija se javlja jedino kod mužjaka prilikom parenja, ali je ona daleko od agresije ostalih ciklida. Zbog toga treba posebnu pažnju obratiti sa kojim će ostalim vrstama biti u akvariju. Treba izbjegavati mužjake drugih ciklida koji su plave boje, kao i većinu preagresivnih mbuna, s kojima se može dijeliti akvarij samo ako je stvarno velik i stvoren habitat i za mbune i za Copadichromise.
Uz to javlja se jedan možda još i veći problem, a to je izgled ženke. Njezin neupadljiv izgled i srebrnasta boja vrlo su slični, gotovo identični, mnogim ostalim ženkama Malawi ciklida. Stoga treba izbjegavati ciklide koji imaju ženke sličnog izgleda (Aulonocara, Sciaenochromis...) da ne bi došlo do neželjenog križanja različitih vrsta. Kako su mužjaci Copadichromis azuerusa miroljubivi, vrlo je vjerojatno da neće biti dominanti, i u takvom rasporedu snaga, sa ženkom Copadichromis azuerusa će se spariti dominantniji i snažniji ciklid i doći će do stvaranja križanaca. Nažalost, baš se kod ove vrste ciklida jako uočava ovaj problem, pa nije rijedak slučaj da riba kupljena u dućanu pod ovim imenom, vrlo često bude križanac. Zbog toga treba jako paziti sa kojim drugim ciklidima će ovi plavi ljepotani dijeliti akvarij. Copadichromis azuerusi se također često prodaju pod starim nazivom, Haplochromis chrysonotus, kojeg ne treba pomiješati sa imenom Copadichromis chrysonotus – označava drugu vrstu Copadichroisa.

Copadichromis azuerus (mužjak) Copadichromis azuerus (ženka) Copadichromis azuerus (mužjak)

Najsigurniji način nabave riba je da se uzmu mladi primjerci ovih ciklida koji moraju imati jasno uočljive tri crne točke na tijelu. Kod ženki one ostaju i kada spolno sazriju, a kod mužjaka mogu ali i ne moraju nestati. Mladim ribama treba oko godinu dana da dobiju konačnu boju, a dvije godine da narastu do pune veličine. Kako su ovo u prirodi ribe jata, i u akvariju je poželjno držati više pripadnika ove vrste Copadichromisa. Tako Frank Panis naglašava da je optimalno držati grupu od 5 ženki i 6 mužjaka. Pri tome će dominantni mužjak imati najdojmljivije izraženu plavu boju.
Akvarij treba biti prilično velik, 300 litara – dugačak barem 150 cm, sa mnogo slobodnog mjesta za plivanje, ali i mjesta sa nakupinama kamenja, gdje će ženke i podčinjeni mužjaci moći pronaći utočište. U akvariju bi trebala biti temperatura vode od 24 do 28°C, pH od 7,5 do 8,5, tvrda voda i naravno biološki izbalansiran akvarij sa uspostavljenim dušikovim kružnim tokom. Premda se u prirodi Copadichromis azuerusi hrane planktonima, u akvariju će prihvatiti gotovo svu ponuđenu hranu. Podloga od pijeska se obavezno mora staviti u akvarij, jer pijesak služi mužjacima za gradnju gnijezda. Dominantni mužjak iskopa pijesak ili nasuprot ili ispod kamena. Gnijezdo poprima prekrasan izgled, nalik na neki krater.

Copadichromis azuerusi su poligamni, a način razmnožavanja im je materinsko usno leglo. Mužjak čuva mjesto oko izgrađenog gnijezda i tjera sve uljeze. Kada uspije zavesti ženku, ona dolazi do gnijezda i počinje karakteristična zajednička trešnja. Ženka liježe 1 – 6 jajašca i brzo ih unosi u svoja usta. Mužjak ispušta spermu, koju ženka također unosi u svoja usta i dolazi do oplođivanja jajašaca. Taj postupak se ponavlja više puta. Nakon par dana iz jajašca  se izlegnu malene ribice, koje ženka nosi i čuva u svojim ustima otprilike tri tjedna. U prirodi ženka ispusti sve malene ribice odjednom, kako bi im povećala šansu za opstankom. U akvariju je potrebno ženku odvojiti kako bi ispustila svoje malene potomke, inače će oni postati lak plijen ostalih riba. Leglo se sastoji od oko 50 ribica, dakako što je ženka mlađa i neiskusnija biti će ih manje, kao i obrnuto, sa odrastanjem, iskustvom  i stjecanjem konačne veličine biti će više ribica. Uobičajeno je da prvih par legla ne uspije i ženka proguta svoje mlade, ali vremenom stekne neophodno iskustvo.

 

Copadichromis azuerusi po svojem habitatu malo odskaču od ostalih Malawi ciklida, ali ih to ne sprječava da visoko kotiraju kod svih ljubitelja ciklida ovoga jezera. Ukoliko ih se nastani sa malo miroljubivijim ciklidima koji nisu plave boje (labidochromis caeruleus), svojim ponašanjem, stalnim plivanjem, fascinantnom gradnjom gnijezda, i mnogim drugim stvarima doći će do punog izražaja i izrazitom koloracijom uljepšati svaki akvarij.