Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Cynotilapia afra

Cynotilapia afra

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Cynotilapia
Vrsta: afra (Albert Günther There, 1893)

 

Cynotilapia je rod ciklida iz jezera Malawi, te spada u grupu mbuna. Osnovna karakteristika koja ih odvaja od drugih mbuna ciklida je ta što na vanjskoj čeljusti imaju široko razmaknute zube (što se kod odraslih riba može lagano uočiti) zašiljene sa jednim vrhom, dok sve ostale mbune imaju zube zašiljene sa dva vrha. Takva drugačija građa zuba nastala je ne zbog hranidbenih potreba, već zbog obrane teritorija. Žive duž cijelog Malawi jezera u kamenom habitatu u dubljim vodama gdje se na dnu ne nalazi sediment. Mužjaci su prilično teritorijalni, štite svoje pećine koje znaju biti u potpunoj tami.
Glavninu ishrane čini im prehrana planktonom, te se i time razlikuju od ostalih mbuna koji jedu plankton kad im se ukaže prilika, ali on ne čini glavninu njihove prehrane. Ženke i neteritorijalni mužjaci formiraju velika jata i hrane se planktonom u otvorenim vodama gdje nemaju veliku konkurenciju drugih ciklida. U sumrak plankton dolazi u pliće vode pa se i Cynotilapie kreću za njime. Sakrivaju se među kamenjem, a sa dolaskom zore i seljenjem planktona, opet formiraju jata i kreću u dublje vode. Teritorijalni mužjaci ipak ostaju mnogo bliže zaklonu kamenja. Razlog tome je što štite svoju pećinu kako bi se mogli spariti sa ženkom, jer se kao i većina mbuna pare u osami.

Rod se sastoji od 10 – 13 vrsta, od kojih su dosada samo dvije znanstveno opisane – Cynotilapia afra i Cynotilapia axelrodi. Ostale vrste su određene ili po njihovoj koloraciji – C. sp. “black dorsal“, C. sp. “black eastern“ ili po geografskom području na kojem žive – C. sp. “chinyankwazi”,C. “chinyamwezi“, C. sp. “maleri” (otoci na jezeru Malawi), C. “lion“, C. sp. “mbweca“, C. sp. “mbamba“. Tijelo im je izduženog oblika. Mužjaci narastu do 12 cm., obično su tamno plave tirkizne boje, sa 6 – 7 plavih poprečnih traka. Prva počinje iza škrga, dok zadnja završava iza završetka leđne perja. Leđna peraja je izdužena i svjetlo tirkizne do žute boje – ovisno o vrsti. Na analnoj peraji imaju tri do četiri lažna jajašaca. Ženke narastu do 10 cm., svjetlo su plave boje pa sve do sive – obično bez pruga. Na analnoj peraji nemaju lažna jajašca.

Cynotilapia axelrodi Cynotilapia sp. "Lion" (Magunga) Cynotilapia sp. "Lion" (Lion's Cove)
Cynotilapia axelrodi Cynotilapia sp. "Lion" (Magunga) Cynotilapia sp. "Lion" (Lion's Cove)

Cynotilapia axelrodi (Burgess, 1976)  i Cynotilapia sp. "lion“  nastanjuju pjeskovita područja. Mužjaci kopaju rupe između 2 -3 kamena koja se nalaze u pijesku. One im služe kao skroviše i mjesto za razmnožavanje. Dane provode lebdeći 30 - 50 cm. iznad skrovišta i hraneći se planktonima. Ženke formiraju jata do 50 jedinki i odlaze u dublje vode, ali ne predaleko kako bi se u slučaju opasnosti uspjele vratiti u sigurnost skloniša. Premda se ove dvije vrste po ponašanju i mjestu gdje žive razlikuju od drugih Cynotilapia, građa njihovih zubiju sa jednim zašiljenim vrhom, dokazuje da oni ipak pripadaju rodu Cynotilapia.

Cynotilapia sp. "Ndumbi" Cynotilapia sp. "Black Eastern" Cynotilapia sp. "Maleri" (Nakantenga)
Cynotilapia sp. "Ndumbi" Cynotilapia sp. "Black Eastern" Cynotilapia sp. "Maleri" (Nakantenga)

C sp. “ndumbi“ je najveća Cynotilapia, mužjaci su gotovo potpuno crni. Moguće je da zajedno sa C. sp. “black dorsal“ čini istu vrstu, ali su te ribe još premalo istražene kako bi se mogle točno razvrstati.

C. sp. “maleri” se razlikuje od ostalih Cynotilapia po tome što i teritorijalni mužjaci sa ženkama formiraju jata i zajedno sudjeluju u potrazi za planktonima. Također, oni žive na područjima izrazito bogatim sedimentom. Ženke su srebrne boje, a i mužjaci navodno imaju srebrnkasti odbljesak. Kao i kod ostalih znanstveno neopisanih vrsta Cynotilapia, potrebno je još puno istraživanja da bi se sa sigurnošću moglo utvrditi da li ovi ciklidi doista spadaju u rod Cynotilapia.

Cynotilapia afra (Cobwe) dominantni mužjak Cynotilapia afra (Cobwe) mužjak Cynotilapia afra (Cobue) ženka
Cynotilapia afra (Cobwe) - dominantni mužjak, mužjak i ženka

Cynotilapia afra živi duž cijelog jezera, u prijelaznoj zoni. Kako živi na tako velikom području postoje i mnogobrojne različite geografske varijante C. afra: Charo, Chewere, Cobwe, Ikombe, Jalo Reef, Lumbila, Mara Rocks, Ntekete... Imena dobivaju po mjestima na kojima žive. Na gotovo svim tim mjestima žive zajedno sa C sp. “mbamba“ i vrlo su slične, pa neki znanstvenici smatraju kako je to u biti jedna ista vrsta.
Mužjaci brane svoja malena skrovišta koja se nalaze između velikih stijena. Iako žive u područjima gdje na dnu nema sedimenta, C. afre su naselila i neka mjesta gdje je dno prekriveno sa sedimentom (Chiwindi, Cobwe). Koloracija mužjaka je zadivljujuća pa tako na samo nekoliko metara razdaljine žive potpuno drugačije obojeni mužjaci (žuta, bijela, naranđasta ili crna boja leđne peraje). Za razliku od njih, ženke gotovo uopće ne variraju. Vertikalnih pruga gotovo da i nemaju, te su svijetlo plave do sivkaste boje.

Cynotilapia afra (Nkhata Bay) Cynotilapia afra (Jalo Reef) Cynotilapia sp. "Mbamba"

Prilično su agresivni, kao i ostali mbuna ciklidi, možda još malo i više. Mužjak naravno prednjači, pa je potrebno urediti akvarij na taj način da se omogući dovoljno mjesta ženkama za siguran bijeg. Premda ne narastu velike – do 12 cm.- Cynotilapie neće biti inferiorne prema većim ribama, naprotiv, u mnogim situacijama one postaju gazde akvarija. Akvarij ne bi trebao biti manji od 150 litara, veći je naravno poželjan. Treba ga urediti na način da bude što sličniji jezeru Malawi iz kojega potječu. Znači, na dno je najbolje staviti pijesak te na njega nakupine kamenja koji će tvoriti mnogobrojne prolaze, špilje i skrovišta. Posebno se mora pripaziti na to da kamenja budu dobro fiksirana, kako kopanjem ciklida ne bi došlo do njihovog pomjeranja ili čak urušavanja. To može dovesti do oštećenja akvarija ili pak ozljede ribe. Malawi akvariji ne trebaju biti dekorirani biljkama, ali mnogi akvaristi ih ipak stavljaju.
Što se tiče ishrane, prihvatit će gotovo svu ponuđenu hranu. Ipak, treba im omogučiti dovoljno hrane biljnog porijekla, jer i u prirodi dosta vremena provode brsteći alge sa kamenja. Preobilno hranjenje i hrana bogata masnoćama mogu dovesti do napuhnuća riba tzv. Malawi bloat koji ipak nije toliko opasan kao kod ciklida iz jezera Tanganyika. Temperatura vode u akvariju treba biti između 25 -28°C, pH 8 - 8.5, a tvrdoća 10-15 dH. Kako su mužjaci jako agresivni, potrebno je jednom mužjaku omogućiti barem tri ženke, a poželjno čak i više. Time će se njegova agresija raspršiti i omogućiti ženkama dovoljno dugi intervali za oporavak. Ukoliko se u akvariju nalaze ostali mbuna ciklidi, treba pripaziti na njihovu koloraciju jer je poznato da iste boje različitih vrsta dovode do pojačane agresije. Također ih se može držati i sa Tanganyika i Victoria ciklidima. Prilikom nabave Cynotilapia afra najvažnije je da sve dolaze iz istog geografskog područja kako ne bi došlo do neželjene hibridizacije.

Spolno sazrijevaju nakon 6 – 8 mjeseci života. Razmnožavaju se svakih tridesetak dana materinskim usnim leglom. Tada se agresija mužjaka još povećava. Ženka nosi 15 – 30 jajašca u svojim ustima 20 -21 dan. Za to vrijeme bolje je mužjaka maknuti, kako bi ženka imala dovoljno mira da se mlade ribe uspješno izlegnu. Može se maknuti i ženka, ali treba pripaziti sa njenim povratkom. Ono je najbolje nakon što se ugasi svijetlo i ribe smire. Kada se mlade ribe izlegnu, najbolje ih je odvojiti u zaseban akvarij i početi sa ishranom artemijom i hranom u prahu. Mlade ribe rastu brzo i neravnomjerno. Česta izmjena dijela vode iste kvalitete i hranjenje malim obrocima više puta dnevno ubrzavaju rast riba.

 

Cynotilapia afra je jedan od najljepših predstavnika fascinante grupe mbuna ciklida. Neke geografske varijante imaju toliko lijepu i izrazitu koloraciju da neodoljivo podsjećaju na ribe sa koraljnih grebena. Ali i njihovo ponašanje, hrabrost i odvažnost, čine ih nezaobilaznim ribama gotovo svakog ljubitelja Malawi ciklida.