Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Hemichromis lifalili

Hemichromis

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Hemichromis

 

Ovo je rod raznolikih manjih i većih afričkih ciklida. Predatori su i imaju zajedničku karakteristiku izvlačenja čeljusti koja im omogućava lakše hvatanje plijena. Spolni diformizam (tjelesna razlika između mužjaka i ženke iste vrste) je vrlo slabo uočljiv. Ženke su obično manje i sa slabije izraženim perajama, ali to ne mora biti pravilo. Nastanjuju velika područja duž Afrike, od egipatskih i alžirskih oaza na sjeveru kontinenta pa sve do juga kontinenta i sjevernih dijelova Južnoafričke Republike. Nema ih jedino na istoku Afrike južno od pustinje Sahara. Rod Hemichromis može se ugrubo podijeliti na dvije grupe.

Prvu grupu čine ciklidi žućkasto – smećkaste boje, imaju crnu točku na škržnom poklopcu i četiri do pet crnih točaka na tijelu, te veću mogućnost izvlačenja čeljusti. Često ih nazivaju ciklidi sa pet točaka (five-spotted cichlids).
U ovu grupu spadaju:

 • Hemichromis elongatus (Guichenot, 1861)
 • Hemichromis fasciatus (Peters, 1858)
 • Hemichromis frempongi (Loiselle, 1979)

Drugu grupu čine manji ciklidi, tzv. dragulji ciklidi (jewel cichlids) – točka na škržnom poklopcu je uvijek vidljiva. Većina vrsta na sredini tijela ima izraženu crnu točku, a neke i na leđnoj peraji. Mnoge vrste imaju plave reflektirajuće točkice – iridofore - na glavi, tijelu i perajama. One su vrlo nepravilne i različite od jedinke do jedinke.
U ovu grupu spadaju:

 • Hemichromis bimaculatus (Gill, 1862)
 • Hemichromis cerasogaster (Boulenger, 1898)
 • Hemichromis cristatus (Loiselle, 1979)
 • Hemichromis guttatus (Guenther, 1862)
 • Hemichromis letourneauxi (Sauvage, 1858)
 • Hemichromis lifalili (Loiselle, 1979)
 • Hemichromis paynei (Loiselle, 1979)
 • Hemichromis stellifer (Loiselle, 1979)

Kod ovoga roda ciklida vlada vrlo velika zbrka pri određivanju pojedine vrste. Pogotovo kod tzv. jewel ciklida koji su međusobno dosta slični. Izgleda da su se ranijih godina oni uvozili i prodavali pod pogrešnim imenima. Tako su se akvaristi navikli na pojedine vrste Hemichromisa iako su u biti imali druge vrste.

Držanje ovih ciklida u akvariju je prilično jednostavno. Tvrdoća vode kao i njezin pH za njih ne predstavljaju neki problem, pa žive normalno u svim tipovima vode. Jedino o čemu je potrebno voditi pažnju je da im se omogući dovoljno prostora. Ovo su vrlo lijepi ciklidi ali narastu prilično veliki. Kako su po prirodi predatori i krasi ih izuzetna inteligencija, ukoliko se drže u zajedničkim akvarijima ubrzo dolazi do problema. Zbog toga i nose reputaciju ubojica riba. Ali ako ih se drži u akvariju dovoljno velikom i sa većim vrstama ciklida neće biti nikakvih problema.

Svi Hemichromisi su monogamni, mrijeste se na podlozi – leglo u špilji. Legla su prilično velika i sadrže 150 – 1000 jajašaca. Mlade ribice se liježu nakon 3 dana i tada ih roditelji sele u prethodno iskopane rupe gdje ostaju sljedećih 5 – 6 dana, nakon čega počnu slobodno plivati. Sve mlade ribe posjeduju crnu bočnu prugu i još jednu prugu na početku leđne peraje. Nakon što narastu do 2. cm, te pruge se gube.

 

CIKLIDI SA PET TOČAKA (five-spotted cichlids)

Hemichromis elongatus (Guichenot, 1861)
Pravi veliki pripadnik roda Hemichromis koji doseže i do 25 cm. Nalazi ga se na velikim područjima od Sierra Leonea do područja oko rijeke Zambezi, i u područjima savana i u šumovitim područjima. U prirodi mu glavninu prehrane čine ostale manje ribe. Tijelo im je jako izduženo, pogotovo kod mlađih riba. Zamijećeno je da ukoliko ribe žive u bržim potocima i rijekama tada su i izduženije. Boje su žuto – smećkaste do zlatno – smećkaste. Po tijelu se nalazi četiri do pet velikih crnih mrlja.
Prilikom mriještenja par zauzima veliki teritorij, čak i do 20 x 5 metara. Leglo je također veliko, zna imati i preko 1000 jajašaca. Mlade ribe ostaju u blizini svojih roditelja dok ne dosegnu veličinu od 3 cm. Kada narastu oko 7 cm., često formiraju malene grupe od 4 – 5 jedinki i harače uokolo. Sa 10 cm. počinju spolno sazrijevati i formiraju parove.

Hemichromis fasciatus (Peters, 1858)
Još jedan veliki Hemichromis, koji naraste do 25 cm. Živi u porječju Nila, ali i na zapadu kontinenta od Senegala do bazena Konga, u savanama i šumovitim područjima. Izbjegava brzace i uvijek je u mirnijim dijelovima rijeka i potoka.
Tijelo mu je umjereno izduženo sa četiri do pet velikih crnih mrlja. Također, po tijelu se nalazi još i mnoštvo malenih crnih točkica, što ga razlikuje od ostalih Hemichromisa. Točkice su izraženije kod odraslih jedinki. Boja tijela je žuto – smećkasta dok je donji dio tijela crvenkast. Prilikom razmnožavanja ili opasnosti crvena boja se pojačava i povećava. Hrane se manjim ribama i račićima. Prilikom mriještenja zauzimaju čak i veći prostor od Hemichromis elongatusa.

Hemichromis frempongi (Loiselle, 1979)
Ovaj ciklid je endemičan u malenom jezeru Bosumtwe u Gani gdje i čini glavnog predatora u jezeru. Naraste do 25 cm. i sličan je Hemichromis fasciatusu, ima izrazitije izraženu crvenkastu boju na donjem dijelu tijela.

Hemichromis elongatus Hemichromis fasciatus Hemichromis frempongi
Hemichromis elongatus Hemichromis fasciatu Hemichromis frempongi

 

DRAGULJNI CIKLIDI (jewel cichlids)

Hemichromis bimaculatus (Gill, 1862)
Živi na području Gvineje, Sierra Leonea i Liberije. Iako se mnogi ciklidi ovoga roda pojavljuju pod nazivom Hemichromis bimaculatus, velika većina ih to nije. On je u biti prilično rijedak. Kao što mu i samo ime govori, Hemichromis bimaculatus ima dvije crne točke. U prirodi narastu do 12 cm. Tijelo im je blijedo smećkasto ponekad vuče prema ružičastom. Iridofore su prisutne ali prilično rijetke. Prilikom mriještenja ili opasnosti tijelo dobije žarko crvenu boju.
Puno je miroljubiviji od ostalih Hemichromisa. Bez problema ih se može držati u zajedničkim akvarijima, naravno sa ribama koje su slične veličine i ponašanja. Legla su manja, imaju do 350 jajašaca.

Hemichromis cerasogaster (Boulenger, 1898)
Ovo je jedan od manjih ciklida roda Hemichromis. Endemičan je u jezeru Lac Mai-Ndombe (na urođeničkom jeziku ime znači crna voda) i okolnim područjima u Demokratskoj Republici Kongo. Naraste do 10 cm. Izgledom je prilično sličan Hemichromis stelliferu, ali posjeduje jednu značajku koja mu omogućuje lagano raspoznavanje. To su crne točke ili mrlje koje se pojavljuju na leđnoj peraji.

Hemichromis cristatus (Loiselle, 1979)
Možda i najmanji pripadnik roda Hemichromis, ženke narastu do 8 cm., dok su mužjaci mnogo veći, ponekad i dvostruko. Tako im se najlakše i određuje njihov spol. Smećkaste su boje, sa naglašenom crnom točkom na sredini tijela. Na početku repne peraje nalazi se još jedna, mnogo manja crna točka. Ponekad su vidljive i crne okomite pruge koje se kreću od vrha tijela do njegove sredine.
U stresnim situacijama ili prilikom parenja, koloracija ovih riba značajno se mijenja. Tijelo poprima žarku crvenu boju, a mjesta oko crne točke na sredini tijela žarku žutu boju. Hemichromis cristatuse karakterizira povučenost i sramežljivost, pa se za njih nikako ne može reći da nose reputaciju ubojica riba kao neki drugi pripadnici njihovog roda. Kako su ovo relativno maleni ciklidi, legla su im također mnogo manja nego drugim Hemicromisima. Broj jajašaca ne prelazi 150, a i ribice su vrlo malene kada se izlegnu.

Hemichromis bimaculatus Hemichromis cerasogaster Hemichromis cristatus
Hemichromis bimaculatus Hemichromis cerasogaster Hemichromis cristatus

Hemichromis guttatus (Guenther, 1862)
Nastanjuje šumovita područja, sa mirnim vodama i traži mjesta gdje su strujanja najmanja. Vrlo su otporni i prilagodljivi, tako da žive i u kiselim, ali i u boćatim vodama. Ovo je možda i najčešći pripadnik roda Hemichromis koji se javlja u akvaristici, ali vrlo često pod pogrešnim imenima, najčešće Hemichromis bimaculatus i Hemichromis lifalili.
Narastu do 10 cm. Tijelo im je jajastog oblika. Crne točke se osim one uz škržni poklopac, obično nalaze u području od kraja analne peraje i početka repne peraje. Iridosfori se javljaju na glavi, tijelu i perajama, različito kod svake jedinke. Smećkaste su boje, u stresnim situacijama i prilikom parenja mužjaci dobivaju izrazitu crvenu boju, dok su ženke više narančasto-crvene boje.

Hemichromis letourneauxi (Sauvage, 1858)
Preferiraju savane, iako žive i u šumovitim područjima. Nalazi ih se u sjevernim i srednjim područjima Afrike: Egipat, Sudan, Čad, Senegal, Alžir, Gana..., u mekanim, a ponekad i u boćatim vodama. Narastu najviše do 12. cm., a tijelo im je jajastog oblika. Imaju izrazitu crnu točku po sredini tijela, koja je često okrugla, a oko nje je boja tijela svjetlija. Crne točke se još znaju nalaziti u području od kraja analne peraje i početka repne peraje. Neke ribe posjeduju iridofore dok ih druge nemaju.
Svijetlosmeđe su ili smeđe boje. Kao i kod drugih Hemichromisa, u izvanrednim situacijama dobivaju izrazitu crvenu boju. Anton Lamboj je u svojem istraživanju ovih riba naišao na primjerke koji se razmnožavaju u malenim jezercima pri temperaturama vode od 34°C.

Hemichromis guttatus Hemichromis guttatus Hemichromis letourneauxi
Hemichromis guttatus Hemichromis guttatus Hemichromis letourneauxi

Hemichromis lifalili (Loiselle, 1979)
Nastanjuju područja Centralno Afričke Republike, Demokratske Republike Kongo i Republike Kongo. Može ih se pronaći i u savanama i u šumskim područjima, uvijek u plitkim i mirnijim vodama. Narastu do 10 cm. Centralna crna točka je razvijena, često okrugla i oko nje je boja tijela svjetlija. Kod mladih riba ističe se i repna crna točka, ali ona kod odraslih riba obično nestaje. Tijelo im je ružičaste boje, koja vuče prema crvenkastoj.
Iako je Hemichromis lifalili prilično rijedak ciklid u akvaristici, često se druge vrste Hemichromisa nude pod njegovim imenom – najčešće Hemichromis guttatus. U biti je prilično sličan Hemichromis letourneauxiu, a od njega se razlikuje što posjeduje više irodofora.

Hemichromis paynei (Loiselle, 1979)
Živi na obalnim područjima Gvijene, Sierra Leonea i Liberije. Narastu do 12 cm. dužine. Svijetlosmeđe su boje, sa ponekad prisutnim iridoforama. One se pak nikada ne nalaze u velikom broju, ako ih i ima najčešće su na glavi, leđnoj i repnoj peraji. Kod nekih primjeraka iridofore se uopće ne javljaju. Centralna crna točka je tamna i izražena.
O Hemichromis payneiu se najmanje zna od svih vrsta Hemichromis. Do sada nisu doneseni živi primjerci ovih riba do Evrope ili Amerike, pa su i znanja o njima vrlo ograničena.

Hemichromis stellifer (Loiselle, 1979)
Žive u Gabonu, Republici Kongo i Demokratskoj Republici Kongo. Relativno su maleni i narastu do 10. cm. Središnja crna točka im je izražena i često okruga. Često imaju i malene nepravilne crne točke po tijelu, najčešće ispod leđne peraje. Ponekad su vidljive i crne okomite pruge. Boje su žućkasto smeđe, a dominante ribe dobivaju crvenu boju. Legla im imaju oko 150 jajašaca, samo ponekad i kod iskusnijih riba i više.

Hemichromis lifalili Hemichromis paynei Hemichromis stellifer
Hemichromis lifalili Hemichromis paynei Hemichromis stellifer

 

Iako kod sistematike roda Hemichromis vlada velika konfuzija, to ne mora biti znak da se ne treba baviti sa ovim ciklidima. Naprotiv, to može biti dodatna draž, držati ciklida za kojega ni sami niste sa sigurnošću sigurni kojoj vrsti pripada. Ali to na kraju nije toliko ni bitno. Važno je da ovi prelijepi ciklidi mogu svojim zadivljujućim bojama očarati svakog ljubitelja ciklida i pružiti mnogobrojne radosne situacije svojim vlasnicima.