Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Herotilapia multispinosa

Herotilapia multispinosa

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Herotilapia
Vrsta: multispinosa

 

U rodu Herotilapia nalazi se samo jedan, ali zato pažnje vrijedan ciklid – multispinosa. Tog malenog i izuzetno lijepog ciklida prvi je znanstveno opisao 1869. godine Albert Gunther kao Heros multispinossus. 1903. francuski ihtiolog Pellegrin ga premiješta u rod Herotilapia. Nastanjuje porječja Rio San Juan u Nikaragvi pa južno do Kostarike. Također se nalazi i u porječjima Rio Tempisque i Rio Bebedero. Život ovih ciklida ovisi o redovnim godišnjim poplavama kada i dolazi do njihovog parenja. Mlade i spolno neaktivne ribe mogu se pronaći u plitkim barama, jezercima ili u malim potocima koji utječu u jezera i rijeke. Ali odrasle, spolno aktivne ribe se nalaze isključivo u sezonski poplavljenim područjima. To su mjesta koja predstavljaju mnoge opasnosti za ciklide ali im i omogućuju neke prednosti. Pošto je tlo puno organskog otpada, noću dolazi do manjka kisika u vodi. Dubina vode doseže jedva 25 centimetara, dok temperature vode drastično varira od 35°C preko dana do 15°C po noći. Maleni ciklidi predstavljaju lagani plijen pticama i zmijama. Ali te plitke vode su pune hranjivih sastojaka za ribe i biljne hrane koja predstavlja glavni sastojak prehrane multispinosa. Uz to multispinose nemaju brige oko ostalih grabežljivih riba pa se mogu razmnožvati u relativnoj sigurnosti.
Do razmnožavanja dolazi u malenim izoliranim bazenima u kojima je prisutnost predatora minimalna. Velike količine hrane i nepostojanje konkurencije omogućuju mladim ribama vrlo brz i kvalitetan rast. To je jedan od razloga zašto multispinose imaju tako velika gnijezda, jer mnoge bare vremenom presuše pa ribe uginu. Ali drugi bazeni dočekaju početak kiša, kada se područja poplavljuju i ciklidi putuju zajedno sa naraštajućom vodom. Takvi prilično zahtjevni uvjeti u prirodi pridonijeli su tome da multispinose posjeduju veliku toleranciju na nekvalitetnu kvalitetu i temperaturu vode.

Herotilapia multispinosa (mužjak za vrijeme parenja) Herotilapia multispinosa (mužjak i ženka) Herotilapia multispinosa (mužjak)

Multispinosa se relativno kasno počinje pojavljivati u akvaristici, tek 1960 – ih godina, ali u kratkom razdoblju zaokuplja pažnju mnogih akvarista i postaje vrlo popularan i čest ciklid u akvariju. Premda može podnositi teške uvjete, multispinose će se naravno osjećati puno bolje u adekvatnim akvarijskim uvjetima. Idealna temperatura vode je između 21°-25°C dok je za parenje potrebna viša oko 30°C. Tvrdoća vode i pH ne igraju neku veću ulogu, ali će redovnim mjenjanjem dijela vode, multispinose biti presretne, a to će pokazati svojom prekrasnom koloracijom tijela. Herotilapie multispinose imaju sposobnost drastičnog mjenjanja boje tijela. Vjeruje se da tim promjenama one međusobno i komuniciraju. Uobičajeno su žuto smeđe boje sa crnim horizontalnim prugama. U vrijeme parenja ili opasnosti, crne pruge postaju puno jače i izraženije, a žuta boja se kreće prema naranđastoj.

U pogledu hranjenja, treba malo pripaziti. Multispinose će prihvatiti svu hranu koja im se ponudi, ali hrana biljnog porijekla im mora biti primarna. One posjeduju posebno građene zube koji im u prirodi služe da jedu vlaknaste alge. Njihov probavni trakt je prilagođen na biljnu hranu, a ukoliko im se ne daje dovoljno biljne hrane, to će se ubrzo i primjetiti u akvariju. Neće im biti nikakav problem gricnuti i biljke sa najtvrđim listovima (anubias). Zbog toga im treba povremeno dati dobro oprani list salate ili neke druge biljke koji je prethodno kratko oparen u kipućoj vodi. Na taj način problem uništavanja biljaka će se smanjiti iako ga po našem iskustvu nije moguće potpuno ukloniti. U odnosu na druge ciklide, spadaju u manje agresivne vrste. Prema drugim vrstama agresija se neće gotovo uopće ispoljavati, osim u vrijeme parenja. Njihovo neratoborno ponašanje im omogučuje da žive i u akvarijima sa agresivnijim i većim vrstama ciklida. Multispinose znaju biti agresivnije prema čistačima koji se zadržavaju na dnu akvarija, ali u većem akvariju ni to neće biti neki veći problem.

Herotilapia multispinosa (mlade ribe)Razmnožavanje Herotilapia je prilično jednostavno. Ženka je manja i zaobljenija od mužjaka, koji ima duže i šiljatije peraje. Promjena boje u naranđastu kao i potamnjenje riba će biti dobar znak da su ribe spremne na parenje. S obzirom da su multispinose prilično maleni ciklidi – oko 10 cm, imaju vrlo velika gnijezda, čak i do 2000 jajašca, koja su velika 2 mm. Ženka je zadužena za pripremu mjesta gdje će biti gnijezdo, dok se mužjak brine za zaštitu teritorija. Nakon što ženka izlegne jaja i mužjak ih potom oplodi, oba roditelja pomažu u venitiliranju jaja. Ženkina uloga je značajnija, dok ju mužjak zamjenjuje kako bi se mogla najesti. Kada se nakon par dana mlade ribe izlegnu, roditelji ih premještaju na unaprijed pripremljeno mjesto, najčešće iskopanu rupu. U slijedećim danima multispinose će ih premjestiti više puta. Što je akvarij napućeniji drugim ribama, to češće dolazi do premiještanja.
Ribice ubrzo proplivaju i tada su spremne za hranjenje artemijama, mikrocrvima i drugom sitnom hranom. Roditelji znaju i prožvakati hranu u svojim ustima i donijeti je ribicama da se time nahrane. Slično kao i kod Cryptoherosa, Herotilapie se mrijeste vrlo često, pa već nakon 3–4 tjedna od parenja, mogu krenuti sa novim. U to vrijeme je najbolje odvojiti mlade ribe od njihovih roditelja, kako ne bi postale njihova hrana. Smanjivanjem temperature vode moguće je produžiti intervale parenja. Čestom kvalitetnom prehranom i redovnom izmjenom djela vode, multispinose će rasti i razvijati se vrlo brzo.

 

Multispinose su maleni ciklidi prekrasnih boja. Oni predstavljaju tipičnog srednjeameričkog ciklida. Nisu previše agresivni, a njihovo lagano razmnožavanje omogučuje i akvaristu početniku da upozna sve čari zbog kojih ljudi drže ciklide. Za razliku od priličnog broja ostalih ciklida, nisu sramežljivi i neće se skrivati od posjetitelja. Naprotiv, svojim veselim plivanjem, pomoći će i drugim ciklidima da prevladaju sram i slobodno zaplivaju. Jedina im je "mana" njihova ljubav prema biljnoj hrani. Ali ukoliko posvetite samo malo više pažnje prema njihovoj ishrani i taj problem ćete moći u dobroj mjeri smanjiti.