Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Hypsophrys nicaraguensis

Hypsophrys nicaraguensis

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Hypsophrys
Vrsta: nicaraguensis (Günther, 1864)

Hypsophrys nicaraguensis je impozantni ciklid iz središnje Amerike. Nastanjuje područja duž Atlantskog bazena, najsjevernije područje gdje prebiva je sliv rijeke San Juan (uključujući jezero Nicaragua i jezero Manauga) pa sve do najjužnijeg područja - sliva rijeke Matina u Kostarici. Zadržava se u mirnim i sporim vodama rijeka i jezera, na nadmorskim visinama 5 – 200 metara. Kao i kod mnogih drugih ciklida znanstvenici se još uvijek nisu usuglasili oko njegove klasifikacije. Godine 1864. opisan je od strane Günthera kao Heros nicaraguensis. 1987. godine stavljen je u rod Cichlasoma, da bi već 2000. bio premješten u rod Copora. 2003. godine opet ga miču, ovaj puta u rod Hypsophrys. Najnovija pak istraživanja dovode u sumnju i ovu podjelu. Tako su američki znanstvenici Prosanta Chakrabarty i John Sparks, 2007. godine napravili reviziju roda Hypsophrys. Otkrili su sličnosti koje povezuju dvije vrste ciklida: Hypsophrys nicaraguensis-a i Neetroplus nematopusa.
Stavili su ih u rod Hypsophrys i to pod imenima Hypsophrys nematopus i Hypsophrys unimaculatus (dosadašnji nicaraguensis). Ipak, mnogi se protive toj podjeli, te će vrijeme pokazati da li je ona ispravna i hoće li biti opće prihvaćena ili tek jedan od mnogobrojnih pokušaja klasifikacije ciklida. Mi ćemo ih do daljnjega, kao i većina voditi pod imenom Hypsophrys nicaraguensis. Ovo je ujedno i jedini pripadnik roda Hypsophrys.

U prirodi se javlja više geografskih varijanti, koje se prvenstveno očituju u različitoj koloraciji ovih ciklida. Najpoznatije su nikaragvanska (tijelo zlatne boje, a glava kremaste, bež boje)  i kostarikanska varijanta (glava je plavo – zelene boje). Glava ovih ciklida je vrlo zaokružena, a usta se nalaze na njezinom donjem dijelu. Crna pruga prelazi po cijeloj dužini tijela (nema je kod mužjaka nikaragvanske varijante), s time što se na sredini nalazi velika crna mrlja. Peraje su prožete mnogobrojnim nepravilno raspoređenim crnim točkicama.
Za razliku od većine drugih ciklida, kod Hypsophrys nicaraguensis-a je ženka ta čije je tijelo izrazitije obojano, naročito kada dođe vrijeme parenja. Trbuh joj ima poprima crvenkastu boju, dok su joj obrazi plavi. Ona naraste do 15 cm i mnogo je manja od mužjaka. Mužjak može dosegnuti i do 25 cm, a kako odrasta na glavi mu često izbija karakteristična grba. Leđna peraja mu je šiljatija od ženkine.U prirodi su svejedi. Ruju po dnu i iz taloga izvlače hranjive sastojke: sjemenke biljaka, lišće, puževe i druge mekušce. Mlade ribe se uz to hrane i insektima.

Hypsophrys nicaraguensis Hypsophrys nicaraguensis Hypsophrys nicaraguensis

Držanje u zatočeništvu je prilično jednostavno. Hypsophrys nicaraguensis spada u srednje agresivne ciklide, a s obzirom na reputaciju njegovih srodnika moglo bi se reći i mirnije ciklide. Premda naraste prilično velik i teritorijalan je, do agresije dolazi većinom u doba parenja. Zbog toga ga se i preporuča držati sa miroljubivijim vrstama: Archocentrus sajica, Herotilapia multispinosa, Thorichthys meeki, Nandopsis salvini, dok agresivne srednjoameričke vrste Herichthys cyanoguttatus, Amphilophus citrinellus, Archocentrus octofasciatum treba izbjegavati.
Akvarij treba biti što duži, minimalnog volumena od 300 litara. Ukoliko se drži više ovih ciklida litraža akvarija treba biti naravno veća. Dno bi bilo poželjno prekriti pijeskom, ili finim šljunkom. Parametri vode u akvariju idealno bi trebali biti: pH (7.0-8.0), tvrdoća vode (10-20 dH) i temperatura vode (23 - 29oC). Hypsophrys nicaraguensis nije toliko zahtjevan u pogledu ispunjavanja ovih parametara, te ukoliko se ispuni prvi i osnovni uvjet – uspostavljen dušikov kružni tok – sa njihovim držanjem u akvariju neće biti problema. Potrebno im je omogućiti dosta mjesta za sakrivanje, i to od kamenja i drveća. Vole kopati, pa svu dekoraciju treba dobro osigurati da njenim urušavanjem ne dođe do ozljeđivanja riba ili oštećenja akvarija. Biljke je moguće imati, ali samo one robusnije, s time da će Hypsophrys nicaraguensis-i ponekad pojesti pokoji list. Kako spadaju u svejede, u akvariju će prihvatiti gotovo svu ponuđenu hranu. Uz hranu bogatu proteinima, treba im omogućiti i dosta hrane biljnoga porijekla: špinat, tikvice, grašak kao i hranu bogatu karotenom (artemija) kako bi se intenzivirala ženkina crvena boja.

Hypsophrys nicaraguensis Hypsophrys nicaraguensis Hypsophrys nicaraguensis

Hypsophrys nicaraguensis-i su monogamni, a način razmnožavanja im je leglo u špilji. U prirodi kopaju prolaze – tunele na muljevitim obalama jezera i rijeka. U akvariju iskopaju jamu između kamenja ili ispod kamena. Ženka u jamu polaže jajašca, koja zatim mužjak oplodi. Kod ovih ciklida kao i kod mnogih drugih postoji nešto jedinstveno. Za Hypsophrys nicaraguensis-e je to da su to jedini srednjoamerički ciklidi kojima jajašca nisu ljepljiva. Zato je bolje kao podlogu koristiti pijesak, jer će šanse da se jajašcima nešto dogodi biti manje nego sa šljunkom koji ih može oštetiti (uzgajivači dno ostavljaju prazno).
Jajašca su prilično velika  - 2 mm – svijetlo žute su boje, a ima ih nekoliko stotina. Ženka se brine za jajašca, čuva ih i mahanjem peraja proizvodi pojačano strujanje vode kako bi do njih dovela vodu bogatiju kisikom. Mužjak za to vrijeme čuva teritorij i tada je vrlo agresivan. Iz legla se nakon otprilike 3 dana razvija relativno maleni postotak jajašaca (20 – 50 %). Mlade ribice slobodno proplivaju nakon sljedećih 5 dana i spremne su prihvatiti artemiju i drugu sitnu uzgojenu hranu. Zabilježeno je da se u zatočeništvu križaju sa Archocentrus nigrofasciatus-ima, te nastaju hibridi koji su neplodni. Kako do toga ne bi došlo, najbolje je te dvije vrste odvojiti i ne držati ih u istom akvariju.

 

Hypsophrys nicaraguensis spada u najljepše srednjoameričke ciklide. Neopravdano nije šire poznat ljubiteljima riba. Možda je glavni uzrok tome što mlade ribe dugo vremena ne dobivaju boju i izgledaju bezlično. Tek kada dosegnu 8 cm, tijelo im gubi neuglednu sivo – smeđu boju i polako počinje poprimati prekrasnu obojenost. Uz mirnu narav i lagano održavanje trebali bi biti mnogo češći stanovnik akvarija.