Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Labidochromis caeruleus

Labidochromis caeruleus

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Labidochromis
Vrsta: caeruleus

 

Ovi maleni i nadasve zanimljivi ciklidi žive na sjevernom dijelu jezera Malawi. Na istočnoj obali jezera obitavaju na području od mjesta Londo u Mozamiku pa do rta Kaiser u Tanzaniji. Na zapadnoj obali jezera su malo rijeđi i žive između Chirombo Pointa i Chara u državi Malawi. I Labidochromis caurelusi nastavljaju tradiciju Malawi ciklida po kojoj postoji mnoštvo međusobno različitih geografskih varijanti.
Najpoznatiji i najpopularniji tzv. žuti ili "electric yellow" Labidochromis živi u području između mjesta Charo i Kajizingi (južno od T´hoto) na zapadnoj obali jezera u dubinama od 20 metara. Čak i u tom području žive različite populacije Labidochromis caeruleusa, bijela i žuta. Znanstveno je opisan 1956. godine od strane G. Fryera. Kako je žuta varijanta caurelusa dosta rijetka, logično je da su prvo pronađene češće, manje atraktivne varijante. Tako je i Fryer ribi dodijelio ime caeruleus što na latinskom znači plavo.

Prema pisanju poznatog istraživača i ihtiologa Ad Koningsa, poznato je kako je prvi par ovog u jezeru Malawi prilično rijetkog ciklida dospio do Europe. Krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća Eric Fleet se bavio izlovom i distribucijom riba u tom dijelu Malawi jezera. Ulovljena su dva žuta Labidochromisa i izvezena u Švedsku. Dospjeli su do uvoznika Stig Janssona. Njega je slučajno posjetio Pierre Brichard te je ugledaviši ribe zamolio Janssona da mu ih proda. Jansson je ribe poklonio, pa ih je Brichard ponio sa sobom nazad u Afriku, ali u Burundi, gdje ih je uspješno i razmnožio i od jednog para vremenom uzgojio 20 000 jedinki. Godine 1986. počeo ih je izvoziti pod imenom "Labidochromis Tanganicae" pošto ih je uzgajao pored jezera Tanganyika, čime je zbunio mnogobrojne akvariste, jer vrsta Labidochromis ne živi u jezeru Tanganyika. Tako je samo jedan par Labidochromis caeruleusa bio dovoljan da "osvoje" cijeli svijet i da njihove potomke uzgajaju akvaristi sa svih kontinenata.

Labidochromis caeruleus "Lion's Cove" (mužjak) Labidochromis caeruleus "Lion's Cove" (ženka) Labidochromis caeruleus "Lion's Cove" (mužjak)

Hrane se većinom insektima i spadaju u skupinu insektivora. Neki caeruleusi se hrane i puževima, a uočeno je da oni imaju produžene ždrijelne zube. Zbog toga je Digby Lewis napravio reviziju u kojoj predlaže podjelu Labidochromisa na one koji žive u kamenom habitatu i hrane se insektima te nemaju istaknuti zub na ždrijelnim kostima te na one koji se hrane mekušcima i razvijene robusne ždrijelne kosti sa povećanim kutnim zubom. Zubi služe isključivo za pridržavanje hrane, a ne za njezino drobljenje. Bilo kako bilo Labidochromis caeruleus su maleni Malawi ciklidi koji dane provode u potrazi za hranom, ne zadržavajući se na određenom prostoru. Pri tome im većina drugih vrsta ciklida tolerira prolazak kroz njihov teritorij.

Labidochromis caeruleus "Nkhata Bay" (mužjak) Labidochromis caeruleus "Undu Point" (mužjak) Labidochromis caeruleus "Lundu" (mužjak)

Za akvariste, pogotovo Malawi ljubitelje, oni predstavljaju neodoljivu i vrlo poželjnu ribu. Predivna, žarka boja i miroljubivost dva su glavna aduta kojim ove malene ribe osvajaju akvariste cijeloga svijeta. Labidochromis caeruleusi su u akvarijima vrlo mirne ribe i povučene ribe, ponekad čak i presramežljive. Moguće ih je držati sa skoro svim ostalim Malawi ciklidima ukoliko im se omogući dovoljno zaklona i skrovišta kako bi pronašli svoj mir. Prihvatit će svu ponuđenu hranu. Kako ih većina akvarista drži sa drugim biljojednim ciklidima, tako ih i hrane sa hranom namjenjenom biljojedima. Caeruleusi neće imati problema sa hranjenjem isključivo hranom za biljojede.
Dobro podnose različiti kemijski sastav vode, glavno da je konstantan i biološki izbalansiran sa uspostavljenim dušikovim kružnim tokom. Ipak ih je bolje držati u njihovom što prirodnijem okolišu. Tvrda, alkalna voda sa pH oko 8 i temperaturom 24 - 28 °C će biti idealni. Povremeno mijenjanje dijela akvarijske vode, naravno istog kemijskog sastava, je od nužnosti kao i kod svih ciklida. Potrebno je urediti klasičan Malawi akvarij, sa mnoštvom zaklona i skrovišta. U takvom akvariju biljke nisu od presudne važnosti, iako je moguće staviti najotpornije biljke da bi se lakše održavala optimalna kvaliteta vode. Kako smo već i naveli, može ih se držati u zajedničkim akvarijima (poglavito Malawi akvariji) ali i same. Veličina akvarija bi trebala biti oko 120 litara za 5 odraslih riba. Preferira se držanje jednog mužjaka sa više ženki. U akvariju je moguće držati i nekoliko mužjaka. Oni povremeno imaju teritorijalnih razmirica ali ukoliko postoji dovoljno prostora one nisu prežestoke.

Određivanje spola kod Labidochromis caeruleusa nije jednostavno ali je moguće. I mužjak i ženka imaju identičnu žutu boju. Mužjak bi trebao imati šire i jače izražene crne linije na perajama, a odrastao (maksimalna veličina je oko 8 cm.) za oko 1/3 veći od ženke, ali to ne mora biti pravilo, pa je najbolji način za utvrđivanje spola promatranje riba. Razmnožavaju se relativno jednostavno. Spolno sazrijevaju sa oko 6 mjeseci. Kao i kod svih endemičnih Malawi ciklida, način razmnožavanja im je tzv. materinsko usno leglo, gdje se za podmladak brine samo ženka. U svojim ustima nosi oplođena jaja 20 - 22 dana, dok mlade neiskusne ženke nose mlade i do 30 dana. Imaju prilično mali broj mladih 3 - 8, a tek iskusne ženke imaju nešto veći broj mladih ribica - do 25. Za vrijeme dok nose jaja u ustima, ženke generalno odbijaju hranu, pod stalnim su progonom mužjaka i prilično oslabe. Zato ih je najbolje maknuti u zaseban akvarij kako bi bile mirnije i uspješnije dočekale dolazak potomstva na svijet. Nakon što ženka ispusti mlade ribice iz svojih usta, najbolje ju je vratiti u matični akvarij, jer se više ne brine za svoje potomstvo. Mlade ribe rastu prilično brzo i dosta su otporne. Hranjenje sa živom hranom i česta promjena dijela vode pomoći će njihovom bržem i uspješnijem napredovanju.

 

Labidochromis caeruleusi su idealne ribe kako za početnike tako i za iskusne akvariste. Ovi endemični ciklidi Malawi jezera svojom briljantnom koloracijom (i ženke a ne samo mužjaci kao većina Malawi ciklida), mirnoćom, jednostavnim držanjem i razmnožavanjem a pogotovo zanimljivom poviješću i činjenicom da su gotovo svi caeruleusi u akvaristici pretci samo jednoga para zaslužuju pozornost koja im se pruža.