Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Neolamprologus brevis

Lamprologus brevis

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Lamprologus (Neolamprologus)
Vrsta: brevis

 

Lamprologus brevis je endemičan, maleni, patuljasti ciklid kojega je prvi znanstveno opisao 1899. godine Boulenger. Kod klasifikacije Lamprologusa vlada velika zbrka i kaos. Colombe i Allgayer su pokušali napraviti reviziju ovog velikog roda, te su u rodu Lamprologus ostali samo ciklidi iz rijeke Zair. Poll, a zatim i Stiassny, 1997. takvu reviziju odbacuju. Oni predlažu da brevis zasada ostane u rodu Lamprologus, sve dok se ne napravi nova sistematičnija revizija ovoga roda. Tako ćemo zasada i mi brevisa voditi pod rodom Lamprologus, premda ga mnogi svrstavaju i u rod Neolamprologus.

Nastanjuje područja u cijelom jezeru Tanganyika, a budući da je jezero vrlo veliko javlja se i više geografskih varijanti brevisa. Najpoznatije su tzv. sunčana pjega - posjeduje veliku točku nepravilnog oblika na sredini tijela, iza prsnih peraja, koja varira bojom od zlatne do srebrnkasto bijele i standardna varijanta - iz područja Kigoma, Tanzanija koja ima smečkasto tijelo sa 9 poprečnih pruga. Brevis je pripadnik patuljastih ciklida, školjkaša. Ali on je jedinstven po tome što se za razliku od drugih vrsta ciklida, i mužjak i ženka sakrivaju u istoj kućici. U prirodi je to prazna kućica puževa vrste Neothauma tanganycense. U jezeru se često nalaze ogromne kolonije praznih puževa, koje sukladno tome omogućuju utočište i dom vrlo velikom broju ciklida. Prazne kućice se inače prilično brzo razgrađuju i propadaju. Ali to u jezeru Tanganyika nije slučaj. Visoka koncentracija pH i kalcija sprečava propadanje praznih kućica. Štoviše, kućice vremenom bivaju još čvršće i otpornije, pa u jezeru ostaju i više tisuća godina.
S obzirom na svoju malenu veličinu i prilagodljivost života para u istoj kućici, brevis nastanjuje i neka područja jezera koja drugi ciklidi ne mogu nastaniti (gdje je količina kućica vrlo ograničena). To mu je omogučilo da se proširi po cijelom jezeru, što inače nije slučaj kod većine ciklida jezera Tanganyika. Primjećeno je da se brevisi kao i ostali ciklidi prilagođuju okolini. Tako se na istočnoj obali jezera oko otoka Karilani nalazi veliko područje sa tisućama praznih kućica. Unutrašnjost kućica je prekrivena sa naslagama mineralnih taloga. Da bi ciklidi tamo opstali, morali su se prilagoditi, pa su sve vrste zamjetno manje nego u ostalim dijelovima jezera. Sa brevisima je tako slučaj da su i manji od ostalih pripadnika svoje vrste u jezeru, a na tom području ženka i mužjak žive u odvojenim kućicama! To samo potvrđuje izuzetnu snalažljivot i prilagodljivost ciklida.

Lamprologus (Neolamprologus) brevis - mužjak Lamprologus (Neolamprologus) brevis - mužjak i ženka Lamprologus (Neolamprologus) brevis - ženka

Dok većina cikida školjkaša živi na pješčanom dnu u dubinama do 30 metara, brevisi žive i dublje pa ih se nalazi i na dubinama od 50 metara. Ribe se hrane prvenstveno planktonom, "plutajući" iznad kućice čekajući da im priđe minijaturna hrana. Također jedu i malene račiće i larve insekata. Ženka je mnogo manja od mužjaka i doseže oko 4 cm. Mužjak je robusniji i može narasti do 6 cm. Prilikom bilo kakve naznake prijetnje, ženka prva bježi u kućicu, a za njom ulazi i mužjak. Do razmnožavanja dolazi u istoj toj kućici u kojoj mužjak i ženka žive, pa se nakon što se mladi izlegnu u kućici sakriva čitava obitelj!

Ovo je jedan od najmanjih ciklida te je stoga više nego idealan za sve ljubitelje ove porodice riba koji imaju problema sa prostorom. Jedan par brevisa je bez problema moguće držati i u četrdeset litarskom akvariju. Vrlo su miroljubivi, za ciklide i začuđujuće, pa i u doba parenja neće braniti velik prostor za svoje leglo.
Kao i svi ciklidi iz jezera Tanganyika, i oni zahtjevaju specifične uvjete koji postoje u njihovom
Jezero Tanganyika
jezeru. Budući da je u većini naše zemlje voda tvrda, ili čak i vrlo tvrda, akvaristi imaju privilegiju da mogu držati i uzgajati ove ciklide bez uplitanja u kemijski sastav vode. U prirodi brevisi žive u uvjetima pH od 7.8 - 9, sa tvrdom vodom dH 10.0 - 20.0, i temperaturom od 26. Na dno akvarija potrebno je staviti fini pijesak, koji će omogućiti brevisima da se osjećaju ugodno i da slobodno mogu kopati. Puževa kućica za sakrivanje je neophodan inventar u njihovom životu, koja im predstavlja i mjesto za sakrivanje od predatora i mjesto za parenje i odgajanje mladih. Preporučljivo je staviti više praznih kućica, pa da ribe same odluče koju će odabrati za svoj dom. Neothauma tanganycense - kućica puža koji živi u jezeru Tanganyika je idealna kućica za brevise, ali se u nedostatku iste mogu staviti i druge prazne kućice puževa. Lamprologus brevisi će kućicu zakopati ostavljajući nepokriven samo otvor kućice dovoljno velik da u nju mogu ući.
Premda je jezero Tanganyika oskudno sa biljkama, u akvariju sa brevisima je moguće posaditi biljke, budući ih oni neće uništavati. Kako su brevisi miroljubivi i dobroćudni patuljasti ciklidi, moguće ih je bez ikakvog problema držati sa isto tako mirnim patuljastim ciklidima, kao što su Cyprichromis leptosoma, Julidochromis transcriptus ili Neolamprologus caudopunctatus. U pogledu hrane nisu uopće zahtjevni i prihvatit će gotovo sve što im se ponudi.

Najbolji znak da bi moglo doći do parenja brevisa je taj da ženka i mužjak dijele zajedničku kućicu. Do polaganja jaja i njihove oplodnje dolazi unutar kućice i akvaristi često nisu ni svjesni da su se brevisi sparili. Za jajašca se brine isključivo ženka. Legla su prilično malena, ali to je i razumljivo s obzirom na njihovu veličinu. Ženka polaže od 10 - 20, u izuzetnim slučajevima do 40 jajašca. Nakon 2 dana iz jajašca se izliježu malene ribice koje nakon sljedećih 5 - 6 dana počinju slobodno plivati. Sićušni su i boja tijela im odgovara boji pijeska, pa su gotovo i nevidljivi. Premda brevisi ne pokazuju odlike kanibalizma i ne napadaju svoje potomke, primjećeno je da se ne brinu za svoje mlade i ne brane ih ukoliko ih neki predator napadne. Mlade ribice treba hraniti svježe uzgojenim artemijama. Rast nije tako brz kao kod ostalih ciklida, ali često hranjenje i izmjena dijela vode, pomoći će da ribice dobro napreduju. Nakon 3 - 4 tjedna roditelji su spremni na novi mrijest, pa je moguće u isto vrijeme imati i više naraštaja brevisa, bez bojazni da će nauditi jedni drugima.

Lamprologus (Neolamprologus) brevis u jezeru Tanganyika

Brevis je idealan ciklid za sve one akvariste koje muči manjak prostora. Ali nije to njegova jedina prednost. Ljepota, neagresivnost, lakoća razmnožavanja, fascinantan način života i razmnožavanja u puževoj kućici samo su neki od razloga zbog kojih je ovaj ciklid toliko popularan i zanimljiv. Omogučit će vam uvid u kompleksan život Tanganyika ciklida, neponovljivih endemskih vrsta koje žive samo u tom jezeru.