Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Metriaclima sp. "msobo heteropictus"

Metriaclima (Maylandia)

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Metriaclima ili Maylandia
Vrste: sp. "membe Deep"
          sp. "msobo"
          sp. "msobo heteropictus"

 

Opće je poznato da je klasifikacija ciklida nedorečena i u mnogočemu konfuzna. Kod ciklida iz jezera Malawi to itekako dolazi do izražaja. Tako je u prošlosti velik broj mbuna ciklida bio svrstan u rod Pseudotropheus (Regan, 1922). Kako je vrijeme prolazilo, otkrivao se velik broj novih vrsta i postalo je jasno da se u rodu Pseudotropheus nalazi mnoštvo morfološki vrlo različitih ciklida. Godine 1984. Meyer i Foerster rade reviziju roda i ciklide iz tzv. "zebra" grupe svrstavaju u novi rod Maylandia u čast ihtiologa Hans Maylanda. Problem je da se ime roda mora opisati i dijagnosticirati, što se u konkretnom slučaju nije dogodilo, a tek se ime vrste ribe daje u čast osobe. Tako su 1997. godine Stuaffer, Bowers, Kellogg i McKaye došli do zaključka da je ime Maylandia tzv. nomen nudum (ne znači ništa) te su ciklide "zebra" grupe svrstali u novi rod Metriaclima te ga opisali. Do današnjih dana, znanstvenici se nisu usuglasili oko naziva ovog roda ciklida tako da se upotrebljavaju oba, a mnogi još uvijek koriste i stari naziv Pseudotropheus.

Takvu sudbinu doživijela je i riba "msobo", pa ju možemo naći pod nazivima Psudotropheus, Maylandia ili Metriaclima. Niti vrsta "msobo" nije još definitivno određena ni znanstveno opisana pa se imena riba nalaze u navodnicima sa prefiksom sp. S obzirom da se uzorak boja kod nekih mužjaka sastoji od dvije horizontalne linije, moguće je da imaju veze i sa rodom Melanochromis. Ali kako im je način brštenja algi identičan drugim vrstama Maylandia ili Metriaclima, može se zaključiti da ipak ne spadaju u rod Melanochromis. Postoji više geografskih varijanti, kao i kod velike većine Malawi ciklida. Za sada se vode pod tri varijante, iako će se u budućnosti i taj broj vrlo vjerovatno mijenjati i povećavati.

Metriaclima sp. "membe Deep"
Ograničeni su na području oko malenoga otoka Likoma i to na sjeveroistočnoj obali od Membe Pointa pa do Maingana - istočni dio jezera Malawi u Mozambiku. Zadržavaju se na dubinama od 15 - 30 metara koja su bogata sedimentom. Hrane se kao i ostale mbune, algama i malim koprenjacima, dok ženke uzimaju i planktone. Mužjaci imaju sposobnost izenadnog mjenjanja boje. O njima se općenito vrlo malo zna i vrlo su rijetki u akvaristici, prema nekim podacima nikada niti nisu izvezeni prema Europi ili Americi.

Metriaclima sp. "membe Deep" (mužjak) Metriaclima sp. "membe Deep" (ženka) Metriaclima sp. "membe Deep" (mužjak)

Metriaclima sp. "msobo"
Nastanjuju područja oko delte rijeke Ruhuhu, ali i sjeverno i južno od nje. Za razliku od sp. "membe Deep", žive u plićim dijelovima jezera od 5 - 10 metara dubine, ponegdje i vrlo plitko. Koloracija mužjaka se mijenja, ovisno o mjestu u jezeru. Tijelo je plavo - crne boje sa nepravilnim svijetloplavim crtama. Ženke su narančasto - žute. U dućanima se često nalaze pod nazivom Msombo-Magunga što je pogrešno jer su to dvije različite lokacije u jezeru.

Metriaclima sp. "msobo" (mužjak) Metriaclima sp. "msobo" (ženka) Metriaclima sp. "msobo" (mužjak)

Metriaclima sp. "msobo heteropictus"
Žive u području između Njambe i otoka Lundo na istočnoj obali jezera Malawi u Tanzaniji. Mužjaci imaju promjenjiv uzorak uskih crnih pruga na svijetloplavom tijelu, narastu do 15 cm. Ženke mogu biti od svijetlo žute do bež boje, manje su i narastu do 10 cm. Dok su mlađe, boja im je intenzivnija. Zapaženo je da u jezeru za vrijeme inkubacije ženke poprimaju boju mužjaka i ponašaju se teritorijalno. Sve mlade ribe u početku imaju žutu boju. Kako rastu i sazrijevaju mužjaci počinju dobivati svoju karakteristčnu plavu boju, dok ženke ostaju žute.

Metriaclima sp. "msobo heteropictus" (mužjak) Metriaclima sp. "msobo heteropictus" (ženka) Metriaclima sp. "msobo heteropictus" (mužjak)

Uzdržavanje i razmnožavanje
Pripadaju tzv. mbuna ciklidima (što na urođeničkom jeziku znači "ribe kamena"). Spadaju u mirnije i miroljubivije mbuna ciklide. Mužjaci narastu 10-ak centimetara dok su ženke nešto manje. U akvarijima mogu narasti i veći. Kao i ostale mbune, biljojedi su i dane provode čupajući alge sa kamenih površina. Tako im se i u akvariju treba davati prvenstveno biljna hrana sa malom količinom proteina, kako ne bi obolile od opake i smrtonosne bolesti napuhavanja - Malawi bloat. S obzirom na područje sa kojih dolaze, mužjak je neobično mirne naravi. Ne provodi cijele dane u progonu ženki, već mirno pliva u akvariju ne pokazujući karakterističnu mbuna agresivnost. Potrebno je urediti klasičan Malawi akvarij, zapremine 150 ili više litara. Temperatura vode od 24 do 28°C, pH od 7,5 do 8,5, tvrda voda i naravno biološki izbalansiran akvarij sa uspostavljenim dušikovim kružnim tokom. Kao i kod svih ciklida, potrebno je da kemijski sastav vode bude konstantan i da se ne događaju iznanadne i nagle promjene. Na dno akvarija najpoželjnije je staviti pijesak i gromade kamenja čime se stvara biotop što sličniji jezeru Malawi. Kamenja moraju biti međusobno kompaktna kako ne bi došlo do njihovog pomicanja i eventualnog rušenja cijele konstrukcije. Biljke u akvariju nisu nužne, ali može ih se staviti da se lakše održava optimalna kvaliteta vode.

Promjena boje kod sp. "msobo" mužjaka Promjena boje kod sp. "msobo" mužjaka Odrasli mužjak sp. "msobo"

Moguće je držati jedan par "msobo" ciklida, iako je ipak preporučljivije imati više ženki i jednog mužjaka. Mužjaci su plave boje, dok su ženke žuto-narančaste. Zamijećeno je da ženke imaju sposobnost mijenjati boju i također biti plave, pogotovo kada imaju mlade. Pretpostavlja se da je to upozoravajući signal drugim ribama da je teritorij zauzet i spreman na obranu od uljeza. Nedominantni mužjaci mogu poprimiti žutu boju kako bi zavarali dominantnog mužjaka. Ukoliko zbog nekog razloga dominanti mužjak prestane to biti, drugi do tada žuti mužjak ubrzo poprima plavu boju i zauzima njegovo mjesto. Svojstvo ovih ciklida je da niti jedan mužjak nema istu koloraciju tijela. Zbog toga ih je vrlo lagano razlikovati.
Način razmnožavanja im je tzv. materinsko usno leglo. Inkubacija u ženkinim ustima traje oko tri tjedna. Za to vrijeme mlade ribice rastu u maminim ustima sigurne od svih vanjskih opasnosti. Ukoliko akvarij nije dovoljno velik, najbolje je ženku odvojiti od ostalih riba u zaseban akvarij. Time su šanse za opstanak mladih ribica puno veće jer ženka dobiva predah od progona ostalih riba. Ženka će se brinuti za pomladak još nekih tjedan dana, nakon čega i nju treba maknuti i ostaviti mlade ribice same u akvariju. Mnogi akvaristi vade mlade ribice iz ženkinih usta i sami nastavljaju sa njihovim odgojem. To je vrlo uspješna metoda ali ju ne bi preporučili manje iskusnim akvaristima. Iskustva akvarista govore da se povećanjem temperature na 28°C potiče mrijest ovih ciklida. Sve mlade ribice dobijaju majčinu karakterističnu žutu boju. Kada dosegnu veličinu od oko 4 cm, mladi mužjaci počinju mjenjati boju prema plavoj, dok ženke ostaju žute.

 

"Msobo" ciklidi su idealni ciklidi za akvarij sa mbunama. Pošto su puno mirniji od drugih mbuna, moguće ih je držati i u zajedničkim akvarijima. Dodatni plus predstavlja i to što nisu samo mužjaci intenzivnih boja. Ženke također imaju izrazito žarku boju što baš i nije slučaj sa ostalim Malawi ciklidima. Zbog svega toga toga bi ih preporučili svim ljubiteljima Malawi ciklida, kao i onima koji će to tek postati.