Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Neolamprologus brichardi

Neolamprologus brichardi

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Neolamprologus
Vrsta: brichardi

 

U uvodu treba napomenuti kako je u prošlosti postojao rod Lamprologus koji se sastojao od preko 50 vrsta ciklida. Ihtiolozi se još uvijek nisu usuglasili oko klasifikacije ovog roda ciklida, tako da postoji više vrsta podjela, a i u budućnosti se mogu očekivati nove. Francuzi J. Colombe i R. Allgayer su preraspodijelili rod Lamprologusa na taj način da pod Lamprologuse spadaju ciklidi iz rijeke Zair. Izveli su nove rodove: Variabilichromis, Paleolamprologus, Neolamprologus te ponovo postavili rod Lepidolamrologus (Pellegrin 1904). Poll je kasnije još dodao i rod Altolamprologus. Na žalost Neolamprolugus je rod u koji su stavljeni svi ciklidi koje znanstvenici nisu preraspodjelili u jedan od gore navedenih rodova.

Rod Neolamprologus ugrubo se može podijeliti u tri grupe. U prvu spadaju patuljasti ciklidi tzv. ljušturaši, u drugu Neolamprolgus - brichardi kompleks, a u treću veći i agresivniji ciklidi. Kompleks Neolamprologus brichardi se sastoji od više vrsta ciklida: brichardi, savoryi, falcicula, crassus (marunguensis), splendens, pulcher itd. Sve te vrste ciklida su porpilično slične, razlikuju ih tek oznake na škržnom zaklopcu. Kao što smo već napomenuli, klasifikacija ovih riba još ni izdaleka nije gotova, te se uskoro mogu očekivati nove preraspodjele.

Neolamprologus brichardi Neolamprologus brichardi (red dot) Neolamprologus brichardi (albino)

Mi ćemo se osvrnuti na najpopularniju ribu Neolamprologus brichardi (Poll, 1974). Kao i većina riba, i Neolamprologus brichardi je tijekom vremena bio premještan iz jednog u drugi rod ciklida. 1952. smješten je kao podvrsta N. savoryi pod imenom Lamprologus savoryi elongatus (Trewavas & Poll). Poll uzdiže ribu na razinu vrste 1974. godine te joj daje ime Lamprologus brichardi u čast pokojnog belgijanca Pierre Bricharda, čovjeka koji je otkrio brojne nove Tanganyika ciklide. Konačno 1985. godine Colombe i Allgayer rade reviziju cijeloga roda Lamprologus, te brichardiju dodjeljuju novi rod Neolamprologus, gdje se i danas nalazi pod tim imenom. Neolamprolgus brichardi fascinira mnoge ljude zbog svoje cjelokupne pojave, poglavito peraja. On nije kao ostale vrste afričkih ciklida obdaren jakim bojama, ali elegancija peraja mu je omogučila da ponese laskavi nadimak Princeza Burundija. Pored Burundija koji je njihovo najveće stanište, u prirodi se nalaze još i u Tanzaniji i Zairu (naravno sve je to dio jezera Tanganyika). To je za sada jedini znani ciklid koji živi u kolonijama, a da se mrijesti na podlozi tzv. leglo u špilji. Također, jedino se kod ovih ciklida za rast podmlatka i za čuvanje gnijezda brine cijela kolonija. Nevjerovatan je prizor vidjeti 100 000 jedinki kako u harmoniji žive na malenom prostoru. Monogamni su, ali u zatočeništvu znaju biti i poligamni.
U prirodi se hrane malenim koprenjacima, planktonima i beskralješnjacima, dok će u zatočeništvu prihvatiti gotovo svu hranu. Potrebno je jako paziti da se ne pretjera sa mesnom prehranom. U akvariju ih je najbolje držati u paru ili u kolonijama od desetak riba (ali samo u dovoljno velikom akvariju gdje će sve ribe moći pronaći svoj zaklon). Dominantni mužjak će uspostaviti vladavinu nad cijelom kolonijom. Ako su u akvariju samo mužjaci ili samo ženke neće biti nikakvih problema. Ali čim u akvarij sa mužjacima dođe makar i jedna ženka, dominantni mužjak će započeti nemilosrdnu borbu kako bi se riješio ostalih mužjaka. Lamprologus brichardi znaju biti poprilično agresivni prema drugim vrstama ciklida, tako da ako nemate veliki akvarij (preko 300 litara) najbolje ih je držati same. Vrste koje je moguće držati sa njima (pod uvjetom da su bile u akvariju prije brichardia tj. da su uspjele zauzeti svoj prostor) su: Neolamprologus leleupi, Altolamprologus calvus, Julidochromis marlieri. Poznati su kao veliki teritorijalci, tako da jedan par brichardia zna sabiti ostale veće ribe u kut akvarija, pa ih čak i ubiti.

Neolamprologus crassus (marunguensis) Neolamprologus falcicula Neolamprologus pulcher

Odrediti spol brichardia ponekad zna biti poprilično težak posao. Mužjak bi trebao imati veće peraje i općenito biti robusniji, ali to ne mora uvijek biti tako. Voda u akvariju treba biti tvrda, sa pH između 8,0 – 9,0. Temperatura vode neka se kreće oko 25°C. Potrebno je naglasiti da ribe ne toleriraju visoku temperaturu (preko 29°C), pa je zbog toga nužno u ljetnim mjesecima na to pripaziti. Treba paziti da i prilikom mjenjanja vode, nova voda ima iste vrijednosti kao i voda izvađena iz akvarija. Poželjno je da u akvariju svijetlo bude malo prigušeno.
Na dno akvarija obavezno ide fini pijesak, te mnoštvo praznih školjaka koje služe ribama kao zaklon. Naravno i kamenje kojim će se formirati razne udubine, pećine i skloništa, čime će se dobiti izgled prirodnog habitata. Prilikom konstrukcije kamenja mora se pripaziti da je smješteno na čvrstom dnu, jer brichardiji obožavaju kopati pijesak. Ako sve nije dobro napravljeno, moglo bi doći do pomicanja kamenja, pa čak i do oštećenja akvarija. Biljke su poželjnje u svakom akvariju, pa tako i u akvariju za brichardije. Naravno potrebno je staviti otpornije biljke koje je moguće pričvrstiti za čvrstu podlogu, jer u pijesku neće dugo izdržati.

Neolamprologus savoryi Neolamprologus splendens Neolamprologus helianthus

Razmnožavaju se najčešće tako da ribe u pijesku naprave rupu do dna akvarija, unutar ljušture školjke ili na unutrašnjoj strani keramičke posude. Nakon što očiste mjesto, ženka leže jaja, pa ih zatim mužjak oplodi. Tako se izmjenjuju više puta, dok ženka ne snese između 25-100 jaja. Ženka čuva gnijezdo, dok mužjak brani okolni teritorij. Mlade ribe se liježu nakon tri dana, a nakon tjedan dana počinju plivati. Kao i sve malene ribe, potrebno ih je na početku hraniti što manjom hranom: infusoriom, zelenom vodom, pa poslije prijeći na artemie... Kao što smo već napomenuli za malene ribe se uz roditelje brinu i ostali pripadnici kolonije, čak i njihova starija braća i sestre. Rastu poprilično sporo, potrebno ih je često hraniti i održavati kvalitetu vode.

 

Neolamprologu brichardi nije ciklid za akvaristu početnika, ali ga je među Tanganyika ciklidima gotovo najlakše razmnožiti. Ako ste već ušli u tajne akvaristike, i znate što sve možete očekivati od ove vrste, svakako bi vam preporučili da nabavite ove prekrasne princeze Burundija.