Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Neolamprologus tretocephalus

Neolamprologus tretocephalus

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Neolamprologus
Vrsta: tretocephalus

 

Neolamprologus tretocephalus je znanstveno opisan 1899. godine od strane Boulenger-a. Ovaj nadasve zanimljiv ciklid endemičan je jezeru Tanganyika, i to u sjevernom dijelu jezera. Sa zapadne strane jezera stanište mu se proteže sjeverno od mjesta Livua (država Kongo) pa sve do rta Mpimbwe na istočnoj strani jezera (država Tanzanija). Iznimka je područje države Burundi na istočnoj strani jezera, gdje se ne nalazi Neolamprologus tretocephalus, osim na krajnjem jugu zemlje na granici sa Tanzanijom.

Neolamprologus tretocephalus posjeduje izduženo tijelo sa lepezastim repom. Tijelo ribe je bijelo – plave boje prošarano sa pet crnih, širokih i okomitih pruga. Na vrhu tijela pruge su šire, te se sužavaju što se više spuštaju prema trbuhu. Prva pruga prolazi preko škržnog poklopca. Druga, treća i četvrta pruga spuštaju se od leđne peraje prema trbuhu. Posljednja, peta pruga prolazi kroz područje između završetka leđne i analne peraje s jedne strane i početka repne peraje s druge strane (caudal peduncle). Posjeduje i prugu koja prelazi preko tijela ribe do njezinih očiju, ali se ona ne broji.

Ovaj ciklid živi u prijelaznom području jezera, većinom na dubinama 5 – 40 metara. Dno je pješčano, ali pretežno prekriveno sa velikim nakupinama kamenja. Često ga se nalazi u društvu sa bliskim rođakom, Neolamprologus sexfasciatusom. Najočitija razlika između ova dva ciklida je ta što Neolamprologus tretocephalus ima pet, a Neolamprologus sexfasciatus šest pruga. Na prvi pogled je Neolamprologus tretocephalus vrlo sličan mladim Cyphotilapia frontosa-ma. Ali, malo pažljivijim gledanjem vidi se da tretocephalusu pruga dolazi do oka, dok se frontosama pruga spušta niže od oka. Također, kod tretocephalusa leđna peraja počinje iza prve bočne pruge, dok frontosama leđna peraja počinje unutar bočne pruge.

Neolamprologus tretocephalus Neolamprologus tretocephalus Neolamprologus tretocephalus

Svejedi su, ali se pretežno hrane larvama insekata i koprenjacima. Kao i mnogi ciklidi jezera Tanganyika, i  Neolamprologus tretocephalus se specijalizirao u pogledu ishrane. Tako on kao izvor hrane pronalazi malene puževe. Budući da posjeduje jače i robusnije zube, može zdrobiti i pojesti i oklopljene račiće kao i larve insekta koje ostali ciklidi ne mogu pojesti. Generalno, hrane se najzastupljenijom hranom, a tek kada nastupi nestašica svakodnevne hrane, počinju se hraniti specijaliziranom hranom. U zatočeništvu im se mora davati dosta mesne hrane, po mogućnosti žive. Kako i u prirodi jedu puževe, i u akvarijima će ih vrlo rado uzeti za obrok. Bitno je da hrana tone, jer se ovi ciklidi zadržavaju pri dnu akvarija. Mužjaci narastu do 15. cm. dok su ženke nešto manje. Crne pruge su nešto intenzivnije kod mužjaka. U jezeru ne žive različite geografske varijante Neolamprologus tretocephalusa.

Neolamprologus tretocephalus slovi za izrazito agresivnog ciklida. Nije pogodan za sve ciklide, eventualno za držanje sa Tanganyika školjkašima, ali i to samo dok ne odrastu. Odrasle ribe je moguće držati sa drugim robusnijim ciklidima samo u vrlo velikim akvarijima, i to samo jedan par. Dominanti mužjak neće podnijeti prisustvo bilo kojeg pripadnika svoga roda osim ženke. Zbog toga je bolje ostaviti par Neolamprologus tretocephalusa i niti ne pokušavati u jednom akvariju imati više ovih ciklida. Čak se i preporuča da budu u zajedničkom velikom akvariju, jer je u malom izoliranom akvariju mužjak često paranoičan i ne može se ponašati normalno. Ne treba ih držati sa ciklidima sličnog izgleda (Cyphotilapia frontosa, Neolamprologus sexfasciatus), jer će dominanta vrsta potisnuti podređenu kojoj nikako neće biti ugodno, a postoji i opasnost od hibridizacije.
Akvarij treba urediti kao i za ostale Tanganyika ciklide, sa mnogobrojnim kamenim gromadama koje tvore razne prolaze i zaklone. Vrlo su osjetljivi na kvalitetu vode, pa je nužno da dušikov kružni tok bude potpuno u funkciji, kao i odlična biološka filtracija vode. Preporuča se česta izmjena male količine vode u akvariju (5 – 10%).

Neolamprologus tretocephalus Neolamprologus tretocephalus Neolamprologus tretocephalus

U jezeru, Neolamprologus tretocephalusi se razmnožavaju tijekom cijele godine. Formirani par ostaje barem dok treba štititi mlade potomke, a često i puno duže vremena. Za vrijeme parenja, Neolamprologus tretocephalusi gube karakteristične crne pruge. Od svake pruge ostaje samo crna točka. Tako da u to doba umjesto crnih pruga imaju vodoravan red crnih točaka. Ženka iskapa rupu ispod kamena, najčešće daleko od bilo kakvog pogleda. U nju polaže i do 500 jajašaca, koje zatim mužjak oplodi. Ženka cijelo vrijeme čuva jaja, dok mužjak mahnito čuva okolno područje. Mlade ribice se iz jajašca liježu nakon 48 sati, a nakon sljedećih otprilike tjedan dana počinju slobodno plivati. Tada ih se može početi hraniti sa artemijama, infusoriom, kao i svom drugom hranom pogodnom za mlade ribe. Mlade ribe rastu sporo i teško ih je uzgojiti jer su vrlo osjetljive na kemijski sastav vode.

 

Ovo je predivan Tanganyika ciklid koji ipak nije za svakog akvaristu. Njegova izuzetna agresivnost će odvratiti mnoge, ali opet i privući one koji su spremni osigurati uvjete koje Neolamprologus tretocephalus traži. A oni i nisu preveliki. Tada će do izražaja doći njegova ljepota, odvažnost i gracioznost.