Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Papiliochromis ramirezi

Papiliochromis

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Papiliochromis (Microgeophagus)
Vrste: ramirezi
         altispinossa

 

Ove dvije vrste patuljastih ciklida tijekom godina premještane su iz jednog roda u drugi. Prvi je opisan altispinossa i to kao Crenicara altispinosa (Haseman, 1911), a zatim ramirezi kao Apistogramma ramirezi (Myers i Harry, 1948). Godine 1974. Herbert Alxelrod uočava razlike u načinu razmnožavanja, te ih stavlja u rod Microgeophagus. Ali već 1977. Sven Kullander im dodjeljuje novi rod Papiliochromis. Znanstvenici su se podijelili u mišljenjima koji rod uzeti kao pravilan, tako da se danas koriste nazivi i Papiliochromis (u Europi) i Microgeophagus (Amerika).
Papiliochromis ramirezi nastanjuje područje Kolumbije i Venecuele (Rio Orinoco), dok Papiliochromis altispinossa (Bolivijski ram) živi u područjima Bolivijske prašume (Rio Mamoré, Rio Guaporé, Rio Quizer). Pretpostavka je da su te dvije vrste u prošlosti bile jedna. Došlo je do njihovog razdvajanja, a kako su bile izolirane tokom godina nastale su dvije vrste koje se u mnogočemu razlikuju.

Ramirezi su manji i narastu do 7 cm, dok altispinosse mogu narasti do 10 cm. Tijelo ramirezija je zbijeno i bočno plosnato. Osnovna boja je nježno grimizna,ali može biti u fuziji sa svim duginim bojama. Ispod leđne peraje smještena je crna točka, a tijelo je katkad prekriveno mutnim linijana. Trbušne peraje su krvavo crvene, a druge su smeđe - ljubičaste sa plavičasto-zelenim točkama. Prednji dio leđne peraje odvojen je od ostatka i tamno je crvene boje. Ženke su manje i leđna peraja im je kraća. Za parenja im se trbuh oboji tamno crveno. Mužjaci imaju duge šiljke na leđnoj peraji.

Papiliochromis ramirezi (mužjak s mladima) Papiliochromis ramirezi (mužjak i ženka) Papiliochromis ramirezi (ženka pazi na ikru)

Razlike između spolova su uočljivije kod ramirezija. Mužjaci su u pravilu veći i tanji te imaju duže peraje. Ženke ramirezija na trbuhu dobivaju crveno - ljubičastu boju kako se približava vrijeme parenja. Poželjno je da u akvariju na jednog mužjaka dolaze dvije ženke, ili tri mužjaka sa grupom ženki.

Papiliochromis altispinossa (mužjak) Papiliochromis altispinossa (mužjak i ženka) Papiliochromis altispinossa (ženka)

Za razliku od velike većine ciklida, kod Papiliochromisa treba jako paziti na sve parametre vode. Ove ribe su izuzetno osjetljive na razinu nitrata, tzv. dušikov kružni tok. I malo povečanje koncentracije nitrata dovodi do bakterijskih infekcija koje su pogubne za ribe. Zbog toga je nužno imati odličnu biološku filtraciju sa čestim izmjenama dijela vode (25% tjedno). Voda mora biti vrlo mekana (4 - 5 DH) i kisela do 6.5 pH za ramireze ili do 7.5 pH za altispinosse. Budući je naša voda neprimjerena njihovom držanju, potrebno ju je omekšavati. Zbog toga se ove ribe ne preporučaju početnicima.

Ramirezi žive u toplim vodama 27 - 29°C, a za razmnožavanje ju treba povisiti na 30 - 31°C. Altispinossa živi u malo hladnijim vodama 24 - 28°C. Preporuča se da akvarij bude gusto zasađen biljkama, te drugim zaklonima. Pošto su ribe malene moguće ih je držati u manjim akvarijima (60 - 80 litara za 6 Papilochromisa). Ne podnose agresivnije vrste ciklida, pa ima najbolje društvo čine neonke i druge malene tetre. Papiliochromis ramirezi (razlike između mužjaka i ženke)Papiliochromisi spadaju u monogamne ciklide. Spolno sazriju sa 6 mjeseci dok se poslije 8 mjeseci života počinju pariti. Ženka polaže jaja najčešće na otvorenom, unaprijed pripremljenom i očišćenom kamenu ili komadu drveta. Mužjaci mogu postati agresivni za vrijeme sezone parenja, ali to je karakterstično za sve ciklide. Iz jajašca ramirezija mladi se liježu nakon 48 sati, dok kod altispinossa to traje nešto duže - 72 sata. Gnijezda su prilično velika - ponekad i preko 300 jajašaca. Oba roditelja brane jajašca, mlade i teritorij jednako.

Nakon što se ribice izlegnu, roditelji će ih premjestiti u unaprijed iskopane rupe. Premještat će ih iz jedne rupe u drugu, sve dok mlade ribe same ne počnu plivati. Kako su to maleni ciklidi sa velikim brojem jajašaca, mlade ribice su vrlo malene te ne mogu jesti artemije. Treba im davati infusioriu ili mikrocrve. Također je potrebno i smanjiti temperaturu vode u akvariju, jer će pri visokoj temperaturi ženka biti spremna za novo leglo prije nego što ribe budu spremne brinuti se same za sebe. To može dovesti do toga da roditelji pojedu svoje potomke. Nakon 2 - 3 tjedna mlade ribe treba odvojiti od svojih roditelja. Čestim hranjenjem živom hranom i redovnim izmjenama vode ribice će brzo napredovati.

 

Papiliochromisi spadaju u netipične pripadnike porodice ciklida. Ali zbog svojih prekrasnih boja, mirnog temperamenta, brige o leglu, postaju neodoljivi za mnoge akvariste. Žive relativno kratko - 3 godine. U novije vrijeme pojavile su se mnoge umjetno uzgojene varijacije ramirezija. Zlatni ram, plavi ram, Azijski ram - samo su neki od njih. Mnoge vrste su tretirane hormonskim preparatima kako bi im se intenzivirale boje. Ali zbog toga su i mnogi mužjaci sterilni pa ih je vrlo teško razmnožavati.