Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Paracyprichromis nigripinnis

Paracyprichromis

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Paracyprichromis
Vrste: brieni (Boulenger, 1901)
           nigripinnis (Poll, 1981)

Paracyprichromis je endemičan rod ciklida jezera Tanganyika. Ranije su se vodili u rodu Cyprichromis, ali je belgijski ihtiolog Poll 1986. godine napravio reviziju i dvije vrste premjestio u novi rod kojem je dao ime Paracyprichromis. Premda na prvi pogled ciklidi iz ova dva roda izgledaju vrlo slično to ipak nije slučaj. Postoje dvije značajne razlike. Prva je u različitom broju kralješaka, a druga u različitom načinu razmnožavanja. Paracyprichromisi nastanjuju čitavo jezero Tanganyika. Preferiraju kameni habitat, a zadržavaju se u dubljim vodama 25 - 40 metara. Kod vrste Paracyprichromis brieni postoji mnogo geografskih varijanti, dok kod vrste Paracyprichromis nigripinnis geografskih varijanti nema. Hrane se isto kao i Cyprichromisi, planktonima i malim koprenjacima koje prikupljaju svojim posebno razvijenim ustima. Otvaranjem usta formira se tzv. tuba, te se kroz nju velikom brzinom usisava voda i plankton koji se u njoj nalazi.

Paracyprichromis brieni (Boulenger, 1901)
Ime je dobio po belgijskom profesoru Paulu Brienu (1894 - 1975). Živi duž cijelog jezera. Dubine 30 – 40 metara predstavljaju područja u kojima su najčešći. Ipak, znaju živjeti i u mnogo plićim dijelovima jezera, ali to je izuzetak od pravila. Uvijek žive u blizini kamenja, koje im predstavlja sigurno utočište kao i mjesto za parenje. Zadržavaju se izvan pećina i skrovišta, uz okomiti rub kamena. Ženke i neteritorijalni mužjaci se odlaze hraniti podalje od kamenja, ali uvijek su u blizini kako bi na na prvi znak opasnosti mogli doći do sigurnosti koje im kamenje pruža. U jezeru živi mnoštvo geografskih varijanti, koje se vrlo razlikuju, pa postoji mogućnost da se u dogledno vrijeme opiše i neka nova vrsta Paracyprichromisa. U jezeru žive zajedno sa svojim bliskim rođakom Paracyprichromis nigripinnisom. Od njega se razlikuju time što imaju manje oči i izduženije tijelo.

Paracyprichromis brieni Paracyprichromis brieni Paracyprichromis brieni

Paracyprichromis nigripinnis (Poll, 1981)
Nastanjuje čitavo jezero, većinom na dubinama 20 – 40 metara, ali zna ih se pronaći i na dubinama od samo 6 metara. Ne javljaju se različite geografske varijante. Mužjaci posjeduju spektakularnu plavu neonsku tanku prugu duž cijeloga tijela, dok takvu prugu ženke nemaju. Također, kod mužjaka se na krajevima repne peraje nalaze končasti produžeci – filamenti. Mužjaci se nalaze većinom u tamnim kamenim pećinama gdje često „vise“ glavom okrenutom prema dnu, dok su ženke i neteritorijalni mužjaci izvan skrovišta, ali uvijek u njihovoj blizini. Teritorijalnost im je naglašena, pa mužjak čuva i brani svoje skrovište. Prilikom parenja odvaja ženku od jata i prati je do pećine. Na mnogim dijelovima jezera žive zajedno sa Paracyprichromis brieni-em, a najlakše ih je prepozati po tome što imaju veće oči, i tijelo im nije toliko izduženo. Akvaristi su uzgojili albino varijantu Paracyprichromis nigripinnis-a.

Paracyprichromis nigripinnis Paracyprichromis nigripinnis Paracyprichromis nigripinnis

 

Držanje Paracyprichromisa u akvariju ne predstavlja neki veći problem ukoliko se održava optimalna kvaliteta vode kao i za sve Tanganyika ciklide i odaberu se prikladni sustanari. Akvarij treba biti što veći te što duži, a Paracyprichromisi se najbolje osjećaju ukoliko ih ima barem 10. Ovo je vrlo miran rod ciklida, pa u akvariju bez ikakvih problema može živjeti i više mužjaka. Odrasle ribe narastu 10 - 14 cm, mužjaci su nešto veći. Koloracija Paracyprichromisa ovisi o više faktora. Njihova prehrana mora biti bogata vitaminima. Hrana bogata karotenom (artemija, cyclops) pridonijet će izraženijoj obojanosti ovih ciklida. Tamna podloga i tamne okomite stijene pomažu da se ribe osjećaju sigurnijim. Svijetlo je još jedan od važnih faktora. Preporuča se da u akvariju svijetlo bude prigušeno, te će na taj način plava neonska pruga najbolje doći do izražaja. Okomite stijene predstavljaju nešto što se mora imati u akvariju sa Paracyprichromisima. One trebaju dosezati barem dvije trećine visine akvarija, a poželjno i do samoga vrha. Pružaju sigurnost ovim ciklidima, i služe kao potencijalno mjesto za parenje.
Što se tiče sustanara u akvariju sa Paracyprichromisima, treba biti pažljiv jer su ovo prilično mirne i plahe ribe. Također, zahtijevaju hranu bogatu karotenom, pa ciklidi koji se pretežno hrane sa hranom biljnog porijekla (Tropheus, Petrochromis) nisu idealni za zajednički akvarij. Nadalje, Cyphotilapia frontosa i gibberosa spadaju u predatore kojima bi Paracyprichromisi vrlo lagano mogli završiti kao izvor hrane, pa ih se nikako ne smije miješati. Kod drugih, agresivnijih ciklida, Paracyprichromisi će biti vrlo povučeni, blijedih boja i ustrašena ponašanja.
Ali zato postoji mnogo rodova Tanganyika ciklida sa kojima će Paracyprichromisi uspješno koegzistirati. Cyprichromisi predstavljaju gotovo idealnog sustanara, jer su oba roda vrlo miroljubiva, izgledom slična, a opet različita. Cyprichromisi su aktivniji i zauzimaju većinom središnji dio akvarija, dok se Paracyprichromisi zadržavaju uz stijene ili sakriveni u spiljama. Ne postoji mogućnost međusobnog križanja ovih dviju vrsta. Ostali ciklidi koji se mogu držati sa Paracyprichromisima su: Xenotilapia, Lamprologous, Telmatochromis, Altolamprologous...

Paracyprichromisi su poligamni, a način razmnožavanja im je materinsko usno leglo. Spolno zreli postaju sa navršenih 10 – 11 mjeseci. Parenje Paracyprichromisa se odvija na slijedeći način. Ovi ciklidi se pare uz okomitu stijenu ili unutar pećine. Ženka pliva vrlo blizu dna glavom okrenutom prema podu. Zatim ispušta jajašce. Mužjak se nalazi uz stijenu iznad ženke i kako ona ispušta jajašce, on ispušta sjeme. Jajašce se oplođuje, i kako pada prema dnu, ženka ga sakuplja u svoja usta. Ženka svaki puta ispušta po jedno jajašce. Broj jajašaca ovisi o veličini ženke, njezinom iskustvu i spremnosti, a može doseći do 25 komada. Ipak, u prosjeku se taj broj kreće od 5 – 10 jajašca. Ovo je potpuno različiti način razmnožavanja od Cyprichromisa. Kod njih do oplodnje dolazi u ustima ženke, dok kod Paracyprichromisa do oplodnje dolazi izvan ustiju, u vodi. Jajašca se razvijaju u ženkinim ustima sljedećih 24 – 27 dana. Nakon toga mlade ribice su potpuno razvijene, slobodno plivaju i ženka ih ispušta iz ustiju. Jednom kada ih iz ustiju ispusti, više se za njih ne brine i ne uzima ih natrag u svoja usta.
U zatočeništvu su prvi pokušaji često neuspješni i ženka proguta jajašca. Nakon nekog vremena, ženka stekne potrebno iskustvo. Primijećen je velik problem koji se javlja kod Paracyprichromisa. Ukoliko je ženka pod stresom, može se dogoditi da ne ispušta ribice iz svojih ustiju. Zabilježeno je da su ženke čak znale i umrijeti od pohranjenosti i slabosti a da nisu ispustile potpuno razvijene ribice iz svojih ustiju. Vađenje ribica iz ustiju predstavlja jedinu opciju, ali treba biti krajnje oprezan. Usta ovih ciklida su vrlo krhka, pa im ih svaki krivi potez može oštetiti i dovesti do fatalnog rezultata. Mlade ribice, nakon što budu puštene iz ustiju majke, velike su već oko 12 mm i mogu se početi hraniti živom, ali i kupovnom hranom.

 

Paracyprichromis je ciklid iz jezera Tanganyika koji oduševljava svojim za ciklide neobičnim izgledom, kao i pomalo čudnim ponašanjem. Zbog toga predstavlja poželjnog partnera za zajedničke akvarije, naravno uz uvjet da su ostali stanovnici mirnijeg karaktera. Tada će njegovo ponašanje biti prirodno, i do izražaja će doći njegova bliješteća ljepota i gracioznost.