Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Pelvicachromis pulcher

Pelvicachromis pulcher

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Pelvicachromis
Vrsta: pulcher

 

Pulcher je patuljasti Zapadno afrički ciklid. Dolazi iz potoka (Nigerija i okolne države) koji utiču u Atlantik i bočatih delti. Nazivaju ga još i kribensis što je pogrešno jer u rodu Pelvicachromisa postoji vrsta kribensis koja izgleda sasvim drugačije i nastanjuje druga područja (Kamerun) od pulchera.
U rodu Pelvicachromis se nalaze 8 opisanih vrsta: pulcher, subocellatus, cf. subocellatus, sacrimontis, roloffi, taeniatus, kribensis, humilis i tri još neopisane vrste. Većina ih nastanjuje obalne rijeke od Angole sve do Konga i Benina, dok se tri vrste nalaze na područjima Liberije, Gvineje i Siera Leonea. Mnoge vrste su u velikoj opasnosti od izumiranja jer njihov prirodna staništa nestaju velikom brzinom.

Pelvicachromis pulcher Pelvicachromis kribenisis Pelvicachromis sacramontis
Pelvicachromis pulcher Pelvicachromis kribenisis Pelvicachromis sacramontis
Pelvicachromis subocellatus (mužjak) Pelvicachromis taeniatus (mužjak) Pelvicachromis humilis (mužjak)
Pelvicachromis subocellatus Pelvicachromis taeniatus Pelvicachromis humilis
Pelvicachromis subocellatus (ženka) Pelvicachromis taeniatus (ženka) Pelvicachromis humilis (ženka)

Pulcher je monogaman, vrlo lijep i otporan ciklid. U prirodi živi i u mekanim kiselim vodama, ali i u tvrdim alkalnim pa i u bočatim vodama u deltama koje utiču u more. U našim područjima su puclheri odgojeni i naviknuti na tvrdu vodu, tako da nema problema sa pripremom vode. Dovoljno je samo održavati kvalitetu vode konstantnom.

Pelvicachromis pulcher (razlike između mužjaka i ženke)Razlika među spolovima
Mužjaci su veći i tanji od ženki. Leđna peraja im je špičasta. Rep je također zašiljen (oblik dijamanta) ponekad sa crnim točkama. Ženke su manje i zaobljenije. Leđna peraja i rep su im zaobljeni, dok im je trbuh u većini slučajeva jače obojan nego kod mužjaka. Nakon što su ribe stare 6 mjeseci moguće je uočiti razlike između mužjaka i ženke. Pulcheri su relativno miroljubivi ciklidi koji se mogu držati i u zajedničkom akvariju. Najbolje ih je držati sa ciklidima slične veličine i ponašanja. Treba izbjegavati ciklide koji se razmnožavaju kao i oni u špiljama jer će prilikom parenja dolaziti do nepotrebnih borbi. Dobro se podnose sa raznim tetrama, ali spore ribe sa velikim perajama ne treba miješati sa njima (skalari, guramije), jer ih napadaju grickajući im peraje.

Razmnožavanje
Za jedan par bit će dovoljan 60 litarski akvarij, koji treba gusto zasaditi biljkama jer su pulcheri prilično povučeni i većinu vremena provode u nekome od zaklona. Za razliku od većine ciklida oni mogu odlično egzistirati sa biljkama. Ponekad će i oni iskopati koju biljku, ali to im nikako neće biti svakodnevno ponašanje. Obožavaju "pećine". Najlakše je u podlogu zakopati keramičku vazu za cvijeće i na njoj probušiti rupu. To će gotovo sigurno biti mjesto njihovog razmnožavanja. Možete napraviti zaklon i slaganjem kamenja. Pripazite da nastamba bude stabilna, kako ju ribe ne bi srušile (moguće je kamenje zalijepiti silikonom). Kokosov orah je također jedna od mogućnosti.

Pulcheri se vrlo lagano razmnožavaju. Spolno sazriju između 6 - 8 mjeseca života. Kao i kod mnogih ciklida, prva legla obično ne uspjevaju. Ženka se počinje udvarati mužjaku, nastojeći se pokazati ljepšom i većom nego što zapravo je. Ženka leže između 10 i 250 jaja većinom unutar "špilje", ali ponekad i na vrhu. Mladi se izlijegaju nakon 3 - 8 dana. U pravilu, ženka čuva mlade, dok mužjak čuva teritorij. Ponekad ženka ode potražiti hranu, a za to vrijeme mužjak čuva mlade. Ukoliko se u akvariju nalazi samo par pulchera, može doći do toga da jedan roditelj ne dozvoli pristup gnijezdu drugom roditelju. Ako do toga dođe, najbolje je maknuti roditelja koji ne može doći do gnijezda.

Ponekad će roditelji u ustima micati mlade sa jednog mjesta na drugo. Nakon 5 - 10 dana mladi počinju slobodno plivati. Cijelo će vrijeme ostajati u blizini roditelja i plivati za njima. Mlade ribice je potrebno hraniti više puta dnevno. Roditelji će im također pomagati žvakanjem i usitnjavanjem hrane. Nakon 2 - 4 tjedna mlade ribe će dovoljno narasti da mogu same preživjeti, tako da ih je najbolje nakon toga vremena maknuti od roditelja. To je zbog toga što će se roditelji opet pariti, pa će prestati brinuti za svoje potomke, ili će ih čak sami pojesti. Ako ih čak nitko ne bude dirao, onda će oni pojesti roditeljima jajašca. Zbog toga ih je najbolje na vrijeme maknuti. Kao i sve druge mlade ribe, treba ih hraniti više puta dnevno što raznovrsnijom hranom (najbolje živom) i mijenjati im što češće vodu.

 

Pulcheri predstavljaju izvrstan izbor za ljude koji žele imati ciklide, a nemaju preveliki akvarij. Naime oni spadaju u manje tzv. patuljaste ciklide, a k tome ne diraju ni biljke. Mnogo su otporniji na kvalitetu vode od većine riba. Predivnih su boja te sveukupno predstavljaju idealnog ciklida za mnoge akvariste.