Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Pseudotropheus sp. "acei"

Pseudotropheus sp. "acei"

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Pseudotropheus
Vrsta: sp. "acei"

 

Pseudotropheus sp. "acei" spada u mbuna ciklide. Otkriven je 1922. godine od strane Regana. Izgledom je prilično sličan Gephyrochromis moorii-ju, pa je jedno vrijeme i bio svrstavan u rod Gephyrochromis. Ipak, daljnjim proučavanjem je otkriveno kako su oblik i građa zubiju tipični za rod Pseudotropheus, pa se zbog toga i vodi u ovom rodu. Službeno pak još nije znanstveno opisan pa se i vodi pod nazivom Pseudotropheus sp. "acei". Uvijek žive na mjestima gdje je dno od pijeska, u plićim dijelovima jezera na dubinama 5 – 15 metara. Sve ove populacije se nalaze na zapadnom dijelu jezera, ali je prema Ad Koningsu primijećena i populacija na istočnoj obali, kod rta Luwala.
Do sada su otkrivene četiri geografske varijante Pseudotropheus sp. "acei"-a:

  • populacija između zaljeva Nkhata i  mjesta Bandawe – plave boje sa žutim perajama
  • populacija između Ngare i Karonge – tamnija plava boja sa bijelim perajama
  • populacija između rijeke South Rukuru i mjesta Ruarwe – bljeđih boja
  • populacija u zaljevu Sengam

Razvili su jedinstven način prehrane. Na granama koje završe u jezeru i natopi ih voda, uhvate se alge (aufwuchs). Tim algama hrani se Pseudotropheus sp. "acei". Nije primijećeno da se ijedna druga vrst ciklida u jezeru hrani algama koje rastu na drveću. Oko potopljenih trupaca i grana znaju se formirati jata acei-a, ponekad i preko tisuću jedinki. Ipak, češće ih se može vidjeti u jatima od 30 – 50 jedinki. Zamijećeni su i na mjestima gdje je dno potpuno pješčano i nema nikakvog skloništa. U jezeru mužjaci nisu teritorijalni i nalaze se u jatima zajedno sa ženkama i mladim ribama, a prilikom parenja nije primijećeno da kopaju rupe.

Pseudotropheus sp. "acei" naraste oko 9 - 11 cm, a u akvariju ponekad i dosta veći budući da ima mnogo više hrane. Monomorfni su, dakle razlike između mužjaka i ženke nema. Koloracija i izgled su im identični. Najčešća varijanta koja se javlja u akvaristici je plavo-ljubičaste boje sa žutim perajama. Mužjak bi trebao biti veći, ali to uopće ne mora biti tako. I mužjak i ženka imaju na analnoj peraji lažna jajašca. Kod mužjaka bi ih trebalo biti više sa izraženijom obojenošću. Jedini siguran način utvrđivanja spola je pregled genitalnih papila. Spol je kod odraslih spolno zrelih riba moguće odrediti po njihovom ponašanju. Mužjak je tipično agresivniji i borbeniji, postavlja se na druge ribe i ne bježi, dok je ženka mirnija i povučenija.
Premda pripadaju mbuna ciklidima, puno su miroljubiviji od većine mbuna. U akvariju se može držati i više mužjaka, bez neke veće opasnosti. Kada i dođe do agresije među njima, ona služi za dokazivanje, a ne za borbu na život i smrt. Do izražaja će najbolje doći u jatu 5 – 8 jedinki. Vrlo su druželjubivi i radoznali, te ne napadaju druge vrste. Iako spadaju u mbune, velik dio dana provode radosno plivajući, stalno u potrazi za nečim novim i ne traže zaklon ili skrovište.
Akvarij je potrebno složiti kao i za ostale mbuna ciklide. Znači, na dno po mogućnosti pijesak, sa mnogo kamenja. Temperatura vode bi trebala biti između 25-28 °C, pH preko 8.0 a tvrdoća vode 10 – 12 DH. Premda u prirodi žive oko natopljenih grana, u akvariju se ne preporuča njihovo stavljanje, jer drvo može smanjiti tvrdoću vode kao i njezin pH. Kao i kod svih ostalih ciklida, održavanje konstantnih parametara vode je od najvećeg značaja za zdravlje riba. Zato će kvalitetna filtracija i redovna izmjena vode pomoći održavanju njezine kvalitete. Biljke je poželjno naseliti, iako ih u jezeru baš i nema. Treba ih hraniti hranom biljnog porijekla, ponekad sa dodatkom malo mesne ishrane (jednom tjedno), jer niti u prirodi nisu isključivi biljojedi.

Pseudotropheus sp. "acei" Pseudotropheus sp. "acei" Pseudotropheus sp. "acei"

Razmnožavaju se na tipičan mbuna način. Mužjak postaje agresivniji nego obično, a boja tijela mu se intenzivira do maksimuma. Mužjak progoni ženku po cijelom akvariju tresući se i pokušavajući je pridobiti na mrijest. Kada ženka konačno popusti, mužjak je odvodi do mjesta za mriješćenje. Najčešće je to nekakav ravan kamen, ili prethodno iskopana rupa u pijesku. Ženka poliježe jajašca koja zatim mužjak oplodi. Broj jajašca varira od veličine i starosti ženke, obično između 30 – 80 jajašaca. Ženka nosi jajašca slijedećih 18 – 20 dana. Nakon toga se iz njih izliježu mlade ribice koje ženka u ustima čuva još neko vrijeme. Dok ženka u usima nosi jajašca i ribice, ne jede ili jede vrlo malo i postaje jako mršava. Ponekad agresivnost mužjaka i njegovo neprestano navaljivanje mogu dovesti do toga da ženka koja je pod stalnim stresom proguta svoje mlade. Siguran znak da ženka u ustima nosi mlade je taj što joj je grlo jako ispupčeno. Kako bi spasili mlade, mnogi uzgajivači vade jajašca iz usta i sami nastavljaju sa njihovim uzgojem.

Pseudotropheus sp. "acei" Pseudotropheus sp. "acei" Pseudotropheus sp. "acei"

Pseudotropheus sp. "acei" je vrlo popularan ciklid prekrasnih boja. Krase ga sve odlike mbuna, a i neke vrlo značajne prednosti. Ima puno blaži temperament od drugih mbuna i gotovo uvijek pliva u gornjem dijelu akvarija ne bježeći i ne skrivajući se. Uz to je i riba jata, pa više jedinki zajedno pruža izrazito lijep i oku ugodan doživljaj. Predstavlja idealnog ciklida kako za zajedničke mbune akvarije, tako i za Malawi akvarije ali i akvarije u kojima se nalaze ciklidi sa više različitih područja.