Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Steatocranus casuarius

Steatocranus casuarius

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Steatocranus
Vrsta: casuarius (Poll 1939)

 

Steatocranus je rod malenih afričkih ciklida specifičnih po svom izgledu i ponašanju, velikih ustiju i debelih usnica. Zubi su u vanjskom redu vilice zašiljeni sa dva vrha, a spadaju u grupu afričkih riječnih ciklida koji preferiraju život u brzacima. U tu grupu ciklida spadaju: Oxylapia polli, Paretroplus nourissati i rodovi: Steatocranus, Teleocichla i Teleogramma. Do sada je znanstveno opisano 9 vrsta riba iz roda Steatocranus, s time da postoji još nekoliko znanstveno neopisanih vrsta. To su:

  • Steatocranus bleheri (Meyer 1993)
  • Steatocranus casuarius (Poll 1939)
  • Steatocranus gibbiceps (Boulenger 1899)
  • Steatocranus irvinei (Trewavas 1943)
  • Steatocranus mpozoensis (Roberts & Stewart 1976)
  • Steatocranus rouxi (Pellegrin 1928)
  • Steatocranus tinanti (Poll 1939)
  • Steatocranus ubanguiensis (Roberts & Stewart 1976)

Svi pripadnici ovoga roda nastanjuju brzace rijeke Kongo (Zaire) sa izuzetkom Steatocranus irvinei-a koji živi samo u Gani - rijeka Volta i njena porječja. Tijelo im je izduženo, prilagođeno surovim uvjetima u kojima žive. Plivajući mjehur im je reduciran, tako da  se ribe iz ovoga roda većinom kreću naglim trzajima. Premda na prvi pogled izgledaju nezgrapno, pripadnici roda Steatocranus razvili su idealnu prilagodbu koja im omogućuje opstanak. Naime, uvjeti u kojima žive su vrlo teški i ne dozvoljavaju normalno plivanje ribama. Prilagodbom svog plivajućeg mjehura ove malene ribe smanjuju svoju plovnost i uspijevaju održavati svoje tijelo na dnu, a po potrebi se prebacuju na druga područja bez opasnosti da će im brzaci nauditi.
Boja im je sivkasta, manje ili više tamna, ovisno o vrsti. Razlika između mužjaka i ženke je očita. Mužjaci su prilično veći – čak i dvostruko, bodlje na leđnoj i analnoj peraji izdužene. Premda i ženkama izraste karakteristična izbočina na čelu, ona je kod mužjaka puno izraženija i spektakularnija. Ženke spolno sazrijevaju kada dosegnu 4.5 – 5 cm, a mužjaci 8 cm, što se događa sa oko godinu dana starosti.

Ženka i mužjak formiraju par i tijekom života se više ne razdvajaju. To znači da su monogamni, mrijeste se na podlozi - leglo u špilji. Legla nisu velika – većinom 30 do 60 jajašaca (rijetkost je da bude 200 jajašaca) ali su s obzirom na veličinu ovih riba poprilična. U dijametru dosižu 2 – 3 mm, žućkaste su ili narančaste boje. Kod svih vrsta za leglo se brine ženka, a za obranu područja mužjak (osim kod Steatocranus ubanguiensisa gdje se mužjak brine za jajašca).

Steatocranus casuarius dobio je ime od izvedenice iz latinskog jezika, steato – mast, salo i cranus – glava. Sam prijevod označava i glavnu karakteristiku ovih riba. To je izbočina na njihovoj glavi, koja im daje specifičan izgled. Kod mužjaka naraste veća, ali ju imaju i ženke. Izraslina se sastoji većinom od vode, a zanimljivo je da se njena veličina tijekom dana može mijenjati. Ipak, što je riba starija, to je izraslina veća i dojmljivija. Također, često se povećava u doba parenja.
Nastanjuju donje dijelove rijeke Kongo (od bazena Malebo do Matadi) u oba dvije države porječja, Kongu i Demokratskoj Republici Kongo. To je područje vrlo jakih i turbulentnih brzaca bogatih kisikom. U tim plitkim i divljim vodama Steatocranus casuarius se sa svojim reduciranim plivajućim mjehurom idealno prilagodio. Život provodi priljubljen uz dno brzaca, mičući se trzajima. Od svih vrsta Steatocranusa, čini se da Steatocranus casuarius najmanje preferira brze vode, i češće ga se nalazi u relativno mirnijim dijelovima rijeka. Tijelo im je tamno plavkasto pa prema sivkastoj boji. Ponekad imaju i do 5 vertikalnih ili 2 horizontalne pruge. Mužjak je robusniji i puno veći od ženke. On doseže veličinu do 15 cm. dok ženke mogu narasti najviše do 12 cm. U prirodi su svejedi, jedu biljke, malene koprenjake i planktone. Ipak, zamijećeno je da glavninu njihove ishrane sačinjavaju alge.

Steatocranus casuarius (mužjak i ženka) Steatocranus casuarius (ženka) Steatocranus casuarius (par s mladim ribama)

Pošto su tolerantni na kemijska svojstva vode, prilično ih je lagano za držati u akvariju. Tvrdoća vode kao i pH ne igraju im neku značajniju ulogu, ali voda mora biti vrlo čista bez nitrata, nitrita ili amonijaka te izrazito bogata kisikom. Kako dolaze iz uzburkanih rijeka i potoka, mora im se osigurati veliki i jak protok vode. Najpoželjnije bi bilo da postoji dio u akvariju sa vrlo jakim strujanjem vode, kao i dio gdje je strujanje vrlo slabo. Biljke su poželjne, ali zbog jakog strujanja vode kao i zbog kopanja Steatocranusa, treba staviti samo čvrste i otporne, i dodatno ih zaštiti.
Jedan par Steatocranus casuariusa dobro će se osjećati i napredovati u akvariju od 75 litara. Potrebno ga je opremiti sa dosta kamenja kako bi im se omogućilo mjesto za sakrivanje. Iako nisu osjetljivi na pH vode, više vole da je ona kisela (žive na području gdje je pH 6 – 7.5). Zbog toga dodatak drva predstavlja lijep dekor, jer uz to što smanjuje pH i omekšava vodu, doprinosi i vizualnom i funkcionalnom izgledu akvarija. Već smo spomenuli, ali nije na odmet ponoviti, voda obogaćena kisikom i filter koji će proizvoditi jako strujanje su nešto što se ovim ciklidima jednostavno treba omogućiti. Naravno, i redovita izmjena dijela akvarijske vode.

Steatocranus casuarius (mlade ribe) Steatocranus casuarius (mužjak) Steatocranus casuarius (mužjak)

Najprikladnije je držati jedan par Steatocranus casuariusa, jer ukoliko su u akvariju dva ili više mužjaka, za slabijeg to može završiti kobno. Idealno bi bilo uzeti više mladih jedinki da se same upare i tada ih odvojiti. Prilično su mirni, svakako spadaju u grupu manje agresivnih ciklida. Čak ih se ne preporuča držati same jer mogu biti presramežljivi i rijetko će ih se vidjeti. Predstavljaju gotovo idealne ribe za zajedničke akvarije, dokle god imaju dovoljno mjesta pri dnu akvarija gdje provode većinu vremena. Agresivnost im se povećava prilikom parenja, ali to je tako sa svim ciklidima. Ni tada ne postoji opasnost da će neka riba nastradati.

Steatocranus casuariusi su monogamni i izrazito privrženi. Mnogi formiraju parove za cijeli život i nakon smrti partnera ne nalaze novoga. Mrijeste se na podlozi – leglo u špilji i to vrlo tajanstveno. Često se niti ne vidi da imaju gnijezdo, sve dok mlade ribice ne proplivaju. Pare se na mjestu sakrivenom od pogleda, u tamnijem dijelu akvarija na glatkoj površini. Kada dobro očiste podlogu, ženka liježe jajašca koja zatim mužjak oplodi. Leglo ima stotinjak jajašaca, ovisno o zrelosti para. Ženka se brine za leglo, dok mužjak čuva okolno područje.
Ribice se izlegnu u roku od 5 – 6 dana. Zatim se sljedećih desetak dana hrane sa žumanjkom i tek poslije toga proplivaju. S obzirom da Steatocranus casuariusi nisu veliki ciklidi, mlađ im je poprilična. Potrebno ih je hraniti sa infusoriom, zelenom vodom, kako bi mlade ribice što prije napredovale i narasle. Roditelji su vrlo brižni i odani. Za razliku od mnogih ciklida, oni rijetko vode jata svojih malih ribica. Ali zato ne zaboravljaju svoje potomke ni nakon što imaju novo leglo, pa je moguće istovremeno vidjeti više naraštaja mladih riba zajedno.

 

Steatocranus casuarius predstavlja poželjnog ciklida za sve ljubitelje akvaristike. Iako nema izrazite i očaravajuće boje, taj nedostatak daleko nadmašuje svojim neobičnim ponašanjem i atraktivnim izgledom. Štoviše, mnogi akvaristi su zadivljeni njihovim karakterom i osobnošću, pa Steatocranus casuariusi postaju omiljeni ljubimci u akvariju .