Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Thorichthys

Thorichthys aureus
Thorichthys aureus
Thorichthys maculipinnis (ellioti)
Thorichthys maculipinnis
Thorichthys callolepis
Thorichthys callolepis
Thorichthys socolofi
Thorichthys socolofi
Thorichthys helleri
Thorichthys helleri
Thorichthys meeki
Thorichthys meeki
Thorichthys affinis
Thorichthys affinis
Thorichthys pasionis
Thorichthys pasionis

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Thorichthys

 

Thorichthys je rod ciklida određen od ihtiologa Seth Eugene Meeki-a 1904. godine. Nastanjuju Centralnu Ameriku, a glavna razlika između njih i ostalih ciklida je u postojanju crne okrugle mrlje na kraju škrga. Napuhavanjem škrga zavaravaju druge ribe tako da naprave privid da su veće nego što to ustvari jesu. Većina thorichthys-a ne naraste više od 12-13 centimetara. Ono što posebno privlači akvariste je raznolikost i ljepota njihovih boja. Do sada je 8 vrsta riba priznato kao rod thorichthys-a. Dijele se u dvije grupe.

Prvu karakterizira da je glava zaobljenija, jednako dugačka i gornja i doljnja vilica, te crna mrlja na leđnoj peraji (kod ženke) i njoj pripadaju slijedeći ciklidi:

Druga grupa ima ravniju glavu, dužu njušku, donja vilica je duža od gornje te nemaju crnu mrlju na leđnoj peraji. U ovoj grupi nalazimo slijedeće ciklide:

Kod nas se mogu pronaći jedino meeki dok je druge thorychthyse vrlo teško za nabaviti iako su jedne od najmanje zahtjevnih ali i najljepših riba. Zbog toga ćemo malo više obraditi meekije s nadom da će uskoro i druge vrste biti na raspolaganju po pet - shopovima. Kao i kod svih riba vrijedi pravilo što veći akvarij to bolje. Ali da bi uspješno uzgajali jedan par thorichthys-a biti će vam dovoljan i 50 litarski akvarij.Preporučljivi su za držanje u zajedničkom akvariju sa ostalim vrstama riba, ali morate biti vrlo pažljivi i vidjeti kako će se prilagoditi.Opet što je veći akvarij to su veće šanse da neće biti nikakvih problema. Kao i kod svih ciklida morate im omogućiti što više mjesta za sakrivanje.

Parenje počinje tako da se ženka počinje udvarati mužjaku. On dolazi do nje raširuje svoje peraje i počinje se češati uz ženku nastojeći napraviti vodenu struju dovoljno jaku da je uvjeri da je baš on idealan partner za nju. Ako mu to uspije parenje može početi. I mužjak i ženka počinju sa čišćenjem područja na kojem će se održati parenje. To može biti neki list, ili češće kamen. U akvarijima može vrlo dobro poslužiti i glineni vrč napola zakopan u zemlju. U njemu će se ženka osjećati vrlo sigurno te neće biti problema s polaganjem jaja. Ženka će položiti između 25 i 200 jaja (obično ujutro), nakon čega će ih mužjak oploditi. Za razliku od mnogo drugih vrsta, kod thorichthys-a se i mužjak i ženka svim silama brinu za svoje nasljedstvo. Prsnim perajama proizvode strujanje vode kako bi spriječili pojavu gljiva na jajašcima. Ali u svakom leglu će poneko jaje propasti. Da se gljive ne prošire na sva jaja roditelji će ubrzano propala jaja pojesti.

Za vrijeme inkubacije jaja drugim ribama neće biti dozvoljeno niti da se približe u blizinu gnijezda. Tada ćete vidjeti kakvi su thorichthys-i brižni roditelji. Nakon 2 dana iz jaja će se početi izvlačiti male ribice. Roditelji će ih tada u svojim ustima odnijeti u već otprije iskopane rupe negdje u blizini gnijezda. Prvih dana mlade ribice će biti skoro nepomične. Tada neće još ništa jesti jer imaju na sebi žumanjak. Žumanjak će potrošiti za nekih 4-5 dana i tada će početi plivati u potrazi za hranom. Cijelo vrijeme će biti pod budnim okom svojih roditelja koji paze da im se slučajno ne približi neka druga riba te im pomažu da pronađu hranu. Roditelji mogu držati pod nadzorom svoje potomke par tjedana. Nakon toga oni postaju preveliki da bi ih roditelji mogli držati pod nadzorom. To je krajnji trenutak da odvojite mlade od roditelja ako želite da vam ostane većina legla. Pri odvajanju treba paziti da kvaliteta i temperatura vode bude istovjetna u oba akvarija.

Nakon što su mladi prebačeni potrebno ih je hraniti sa uzgojenom artemijom. Kod nas ju je malo teže za nabaviti, ali ako se potrudite, pronaći ćete je. Mlade ribe treba hraniti što više puta dnevno (4-6) u dozama koje mogu odmah pojesti. Da bi bolje napredovale potrebno je što češće mijenjati vodu, ali ne mijenjajte više od 50% vode odjednom. Bolje je ćešće mijenjati po 20% vode. Naravno, jako pazite na kvalitetu vode da bude istovjetna ovoj u akvariju, jer vam se može dogoditi da izgubite cijelo leglo u pola sata. Kako ribe rastu treba ih hraniti sa što raznovrsnijom hranom. Obožavaju tubifexe, ali pazite od kuda ih nabavljate jer oni mogu biti nosioci raznih bolesti. Zato ih bolje kupite zamrznute u nekom pet shopu nego da ih sami tražite po potocima. U današnje vrijeme možete nabaviti stvarno svakakvu hranu, pa prepuštam vama da izaberete ono što vaše ribe najviše vole.

 

Thorichthys-i kao i većina ciklida vole tvrdu vodu. To im je jedna od velikih prednosti jer većina Hrvatske ima jako tvrdu vodu (osim Dalmacije i priobalja). Najbolje vam je da sami provjerite kakvu vodu imate s pomoću nekog od testera. Ako imate sreće tada ste najveći problem riješili. Sve druge parametre možete lakše održavati, a thorichthys-i ne spadaju u skupinu osjetljivih riba tako da će s lakoćom živjeti dugo i sretno.

Pročitajte više o pojedinim vrstama iz roda Thorichthys: