Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Filteri za akvarije

 

Kutni filter
Najstariji filteri, danas se rijetko koriste, jer zauzimaju dosta prostora, i ružni su. Ali vrlo su funkcionalni i jeftini. Plastični su, sa crijevom za zrak u sredini. Zrak tjera vodu kroz vatu, mehanički čisteči vodu. Na vati se koloniziraju bakterije te se odvija i biološka filtracija.

Spužvasti filter
Primjeren je za manje akvarije. Sastoji se od spužve kroz čiju sredinu prolazi plastična cijev. Ta cijev je spojena sa pumpom za zrak. Mjehurići zraka privlače vodu kroz spužvu. Idealan filter za uzgoj mlađi, jer nema otvora kroz koju bi ju filter mogao uvući i usisati.

Kutni filter Spužvasti filter Spužvasti filter Pumpe za zrak

Podni filter
Odličan, jeftin biološki filter sa manom - nalazi se na dnu a ciklidi kopaju i kopaju i kopaju... Obično je napravljen od perforirane plastike na kojoj su probušene rupe. Na njega se stavlja substrat koji ga kompletno prekrije. Radi pomoću zračne pumpe tako da uvlači vodu preko podloge (koja služi kao mehanička i biološka filtracija) u podni filter. Pošto do podloge stalno pristiže voda obogaćena kisikom, omogućava rast bakterija za biološku filtraciju. Zadržava zmazanoću i razne organske tvari. Ako se ona redovno ne čisti, blokirat će filter, istruliti i zagaditi akvarij. Zbog toga se podloga mora redovno čistiti, ali ne previše da ne uništimo bakterije koje ostvaruju biološku filtraciju.

Problem mu predstavljaju i biljke. Biljke imaju korijenje. One će pustiti svoje korijenje kroz filter i tako će usporiti njegovu biološku filtraciju. Sa druge pak strane ako će filter normalno raditi uzimat će hranjive sastojke potrebne biljkama, a navodno im šteti i to što je korjenje stalno u pokretu. Sveukupno, ne bi vam ga preporučili, jer postoje filteri koji premda su skuplji obavljaju sve potrebne funkcije na efikasniji i prihvatljiviji način.

Powerhead za podni filter Podni filter Powerhead za podni filter Podni filter

Do sada smo vam opisali filtere koji se koriste u akvaristici. Niti jednoga od njih ne bi vam preporučili za vaš akvarij. Sada na red dolaze dva tipa filtera koji su pogodni za ciklide. Većina ciklida spada u srednje ili velike akvarijske ribe. Zbog toga pojedu i više hrane od ostalih, pa samim time i više otpada. Samim time zahtjevaju i malo kvalitetnije filtere.

Unutrašnji filter
Pomoću električne energije pumpa u filteru uvlači vodu. Voda prolazi kroz medij - najčešće spužvu i izlazi nazad u akvarij. U novije vrijeme rade se filteri sa više komora, tako da je omogučena i kemijska filtracija (aktivni ugljen.) Prilikom čišćenja kao i kod svih filtera treba pripaziti da ne ubijemo bakterije. Spužvu je najbolje oprati u akvarijskoj vodi. Naravno, ne u akvariju nego izvadite nešto vode u kantu i u njoj operite spužvu i filter.

Prednost im je u velikoj snazi, tako da mogu povuči veliku količinu vode. Pogodni su za manje akvarije i u kombinaciji sa vanjskim filterom za velike. Lagano se održavaju. Mana - nalaze se unutar akvarija. Premda ćete ga staviti na najmanje upadljivo mjesto (stražnja strana) on će se i dalje vidjeti. Samim time što je u akvariju zauzima određen prostor te tako ribe imaju manje mjesta za plivanje, a može biti i predmet napada većih ciklida.

Modularni filter aquaball Unutrašnji filter Unutrašnji filter sa grijačem Unutrašnji filter

Vanjski filter
Sastoji se od dva crijeva i posude. Kroz jednu cijev pumpa uvlači vodu u posudu u kojoj se nalaze razni mediji te kroz drugu cijev vrača čistu vodu u akvarij. Po našem subjektivnom mišljenju apsolutno najbolji filter za akvarije. Prvo - posuda se nalazi izvan (ispod) akvarija. Unutar akvarija nalaze se samo dvije cijevi tako da je zauzimanje prostora minimalno i estetika akvarija se najmanje narušava. Veći ciklidi znaju stvoriti naviku da vam preurede odnosno unište filter. Vanjskom neće moći napraviti nikakvu štetu. Drugo i najvažnije - Količina medija kojeg možete staviti u posudu višestruko nadmašuje sve ostale tipove filtera. Volumen posude kreće se od 1-10 litara. Pa sad to usporedite sa unutrašnjim filterima. Treće - u usporedbi sa drugima zahtjevaju najmanje održavanja. Naravno to je zbog volumena posude u koju možete staviti više medija koji će trajati duže vremena.

Koriste se kao kombinacija mehaničke i biološke filtracije, naravno sa mogučnošću i kemijske filtracije. Ovdje ćemo spomenuti filter koji koristimo otkad se bavimo akvaristikom. To je vanjski filter firme Eheim. Može zvučati kao njihova reklama, ali filter jednostavno nema mane. Jedino što bi neki mogli prigovoriti je cijena, ali mislimo da se na kraju višestruko isplati. Praktički je nečujan a radi kao najbolji njemački proizvodi - bez greške. Imam filter 15 godina. Radi 24 sata dnevno cijelo to vrijeme. Jedino ne radi kratko vrijeme dok ga se čisti, znači mogli bi reči da radi bez prestanka. Nikad, ali baš nikad mu se ništa nije dogodilo i radi kao i prvog dana.

Vanjski filter presjek Vanjski filter ecco Vanjski filter Vanjski filter

O Eheim filterima postoje razne priče. Kao neće raditi ako u njima nije originalan medij. Bez veze - filter će raditi samo je pitanje sa kojom efikasnošću. Cilj je postići da radi što duže, a da pri tome obavlja svoju mehaničku a posebice biološku funkciju. Na dno se stavlja nešto što će hvatati najveći otpad, a da pri tom ne zaštopa filter. Eheim preporuča keramičke cijevčice koje zadržavaju otpad, a i dalje propuštaju vodu. Nakon toga stavlja se najgrublja vata. Iznad nje ide medij koji služi za biološku filtraciju. Potrebna je što veća površina kako bi se naselilo što više bakterija. Opet Eheim nudi medij koji je vrlo porozan (450m2) na litru. Na vrh se stavlja najfinija vata koja zadržava sve ostatke koji su prošli kroz filter.
To je njihova preporuka. Možete filter napuniti i samo sa vatom, ali onda neće pružiti sve ono za što je namjenjen. Preporučili bi vam da si nabavite njihovu keramiku i medij za bakterije jer su stvarno korisni. Kada ga napunite, dobro ga zatvorite da gumica zadihta. Spojite crijeva - pripazite koje je ulazno, a koje izlazno. Složite unutarnju i vanjsku cijev u akvariju. Uvijek se radi tako da se na jednom kraju akvarija nalazi cijev koja vuče vodu, dok je na drugom kraju akvarija cijev koja vraća vodu. To je zbog toga da napravite strujanje vode po cijelom akvariju. Nataknite ulazno crijevo na cijev. Plučima povucite vodu kroz izlazno crijevo. Jedan malo jači cuk će biti dovoljan da povučete vodu koja će slobodnim padom napuniti cijeli filter i doći do vrha crijeva. Sada nataknite crijevo na cijev i uključite u struju. Na početku će se malo čuti zujanje zbog zaostalog zraka u filteru ali će to kroz koju minutu izaći van, i nakon toga filter mora biti tih. Prema jačini izbacivanja mlaza vode možete zaključiti koliko je filter zaštopan i kada ga treba očistiti.
Kao i kod drugih filtera prilikom čišćenja morate paziti da ne uništite bakterije. Medije za biološku filtraciju i keramiku isperite u akvarijskoj vodi, dok je vatu najbolje baciti. Crijeva i cijevi očistite sa četkicom, napunite filter i opet je spreman za rad. I filteri drugih proizvođača vjerovatno pružaju slične mogućnosti. Ali mi znamo ono što smo probali, dobro je i od toga se ne mičemo.

Vanjski filter wet-dry presjek Vanjski filter wet-dry Vanjski filter Vanjski filter pro II

U novije vrijeme pojavili su se i takozvani wet-dry (suho-mokro) filteri. Opet možemo vam napisati o onom što smo probali. To je eheim 2229 vanjski filter. Glavna mu je značajka da poboljšava biološku filtraciju. Bakterijama je za život potreban kisik. U vodi ga ima premalo. Wet-dry filter omogučava bakterijama doticaj sa zrakom. U zraku kisika ima 21% te na taj način bakterije postaju produktivnije.

Radi sistemom pulsiranja tako da se u filteru mijenja razina vode. To je zbog toga da bakterije u filteru dobiju kisik. Prema proizvođaču amonijak se razgrađuje 73%, a nitrati 67% brže nego u klasičnim filterima. Za razliku od običnih vanjskih filtera, ovaj filter posjeduje i dodatno treće crijevo pomoću kojeg usisava zrak. Važno je da to crijevo skratite toliko da bude skroz rastegnuto odnosno da je točno po mjeri. Inače se u njemu nakupe male količine vode koje prilikom uvlačenja kisika stvaraju neugodan zvuk. Premda Eheim ističe da se u filter ne smije stavljati ništa osim ehfisubstrata, mi smo probali i filter normalno radi i sa drugim medijima. Također, isključivo sa ehfisubstratom filter ne može kvalitetno obavljati mehaničku filtraciju. Zbog toga smo u gornji dio filtera stavili vatu i pokazalo se kao odlično rješenje. Filter i dalje radi normalno, dok je mehanička filtracija kvalitetna kao i kod drugih vanjskih filtera.

Želite li pročitati više o različitim tipovima filtracije i medijima za filtere kliknite ovdje.