Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Izrada akvarija

 

Danas je najprošireniji način izrade akvarija od stakla. Rade se još i od pleksiglasa ali pošto o tome ne znamo ništa, ostat ćemo samo na staklu. Imate dvije mogućnosti: da odete do nekog shopa i kupite si akvarij - riješili ste ste svih briga ili odlučite sami napraviti akvarij. Naša preporuka je da ako imate malo smisla i volje sami napravite svoj podvodni svijet. Uopće nije teško kako se to možda na prvi pogled čini. Uživat ćete u pogledu na nešto što ste sami napravili i omogučili svojim ciklidima da i oni uživaju.

Najprije treba dobro razmisliti gdje ćete smjestiti akvarij. Najvažnije je da sunčevo svjetlo ne udara direktno na staklo, jer ćete onda imati i problema sa algama i vizualni efekt će biti puno slabiji jer će se gubiti akvarijsko svjetlo. Nakon toga, a možda i prije na red dolazi veličina akvarija. Tu sad nastupa poznata akvarijska megalomanija "što veće - to bolje". U početku svi krenu sa malim akvarijem i onda ili ubrzo odustano od te zanimacije ili im se akvarij odjednom učini premali. I ja sam krenuo sa 10 litarskim akvarijem a sad sam na 350 litarskom i opet si mislim kako bi mi trebao i malo veći. Sve ostaje na vama i vašoj odluci.

Kad riješite problem veličine treba smisliti na čemu će on stajati. To je ipak poprilična kilaža jer ćete unutra staviti vodu, kamenje i šljunak i tko zna što još, tako da akvarij treba imati čvrsto uporište. Možete ga staviti na čvrsti stol koji eventualno još treba dodatno ojačati ili napraviti postolje od željeza. E, sad kad znate što hoćete i gdje će te akvarij smjestiti treba nabaviti staklo. Navažnija je debljina stakla. Pogledajte tablicu:

Dubina
u cm
Dužina akvarija u cm
10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120 130 140 150 160 170 180 190
90 d d d e e e e e e f f f f f f f f f f
80 c d d d d e e e e e e e e f f f f f f
70 c c d d d d d e e e e e e e e e e e e
60 c c c d d d d d d e e e e e e e e e e
50 b c c c c d d d d d d d d e e e e e e
40 b b c c c c c d d d d d d d d d d d d
30 a b b b c c c c c c d d d d d d d d d
20 a a b b b b b c c c c c c c c c c c c
10 a a a a b b b b b b b b b b b c c c c

Ključ Stranice Dno
a 4 mm 6 mm
b 5 mm 6 mm
c 6 mm 10 mm
d 10 mm 12 mm
e 12 mm 15 mm
f 15 mm 20 mm

Tu tablicu treba uzeti okvirno, osim ako ne želite mirno spavati. Moj akvarij je 135x55x50 i staklo je debljine 10 mm, s time da su mi rekli da ga mogu napraviti i od 8 mm (toliko baš nisam želio eksperimentirati).
Staklo imamo. Treba ga izrezati. Možete i sami ako znate šta radite i imate dobar staklarski nož, naravno ako nemate nikakvih iskustva u rezanju stakla naša je preporuka da vam ga izreže staklar. Ako režete staklo sami morate rubove stakla malo pobrusiti da se ne porežete, a to možete napraviti sa običnim brusnim papirom. Za zaljepiti stako potreban je stol (ravan i čvrst), silikon i pomoć još jedne osobe (preporučljivo, pogotovo za velike akvarije jer čete sami teško moći baratati sa staklenim stjenama koje su poprilično teške).

Što se tiče silikona, u literaturi i na internetu piše da je potreban poseban akvarijski silikon. Naše iskustvo je da običan silikon (kvalitetniji) iz prvog dućana isto tako dobro drži, a jefitiniji je barem 10 puta. Mi smo koristili Henkelov obični crni silikon. Prilikom kupnje treba paziti na rok upotrebe.

Prvo u glavi napravite plan kako će napredovati ljepljenje. Možete se poslužiti pik-trakom i zaljepiti je oko rubova stakla tj. ostavite par milimetara prostora oko dodirnih bridova da bi zaštitili površinu stakla od viška silikona koji će izaći kod spajanja kutova dvije stjenke. Silikon istisnete prvo po dnu akvarija sa svih strana. Na prednju stranu slikon ide samo po bočnim dijelovima. Na dno pričvrstite prednju stranu, zatim dvije bočne na koje se ne stavlja silikon i na kraju stražnju stranu koja isto tako ima silikon samo na bočnim stranama. Tu je sad potrebna pomoć još jednih ruku da sve stranice budu okomite jedna naspram druge. Trebat će malo namještavanja dok sve ne sjedne na svoje mjesto. Zatim prstom dobro razmažete i zagladite višak silikona na untrašnjim kutevima akvarija.

Akvarij je zaljepljen, treba ga pustiti da se osuši. Zaboravih spomenuti da silikon ima malo jači miris, tako da je poželjno sušiti ga negdje gdje se ne obitava. Ali za ljubav riba preživjet ćete i silikonski smrad par dana. Pravilo je što veći akvarij, ide veći sloj silikona i treba mu duže vremena da se osuši. Literatura kaže da se 1mm suši 24 sata. Otprilike istina, bolje pustit dan duže nego zeznuti stvar. Pomoću skalpela skinite pik-traku i višak silikona. Imate gotov akvarij.

Pregledajte akvarij da li je sve dobro kako ste i zamislili. Posebnu pažnju posvetite spojevima tj. provjerite da nije ostalo previše zarobljenih mjehurića zraka u silikonu između spojeva stjenki. Desit će se da je na pojedinim mjestima ipak ostalo malo zarobljenog zraka, no to vas ne treba zabrinjavati jer je malo vjerovatno da će akvarij zbog toga popustiti. Prije nego što ga stavite na mjesto koje ste mu predvidili, potrebno ga je isprobati. Ako imate kuću, negdje vani na dvorištu ili ako imate stan u kadi. Pomolite se i napunite ga do vrha. Tako ga treba ostaviti 2 - 3 dana, Mi smo ih ostavili možda sat vremena, jer mislimo da ili će procuriti odmah ili neće.