Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Umjetna stijena I

 

Oduvijek je zadnja strana akvarija bila najproblematičnija za njegov cjelokupni dojam. Da bi se uredila pozadina potrebno je dosta posla, ali zbog toga je i zadovoljstvo puno veće. Imate više mogućnosti. Prva je da ne stavite ništa. To treba odmah prekrižiti jer ćete kroz akvarij koliko god on lijepo izgledao vidjeti svoj zid, tapete i slično. Druga mogućnost je da sa stražnje strane zalijepite neku sliku. U dućanima postoje različite fototapete od kojih neke imaju i trodimenzionalni efekt. One mogu biti vrlo lijepe, ali je problem u tome što ćete dobiti samo bolji vizualni izgled, a ribama to neće ništa značiti. Treća mogućnost je da napravite nekakvu pozadinu koja će imati i estetsku i funkcionalnu upotrebu.

Postoji više različitih mogućnosti. Ovdje ćemo obraditi onu koju smo i napravili. Na početku, moramo se zahvaliti našem Fincu Janne Jokinenu, od kojeg smo i preuzeli ideju. Sve što smo do tada našli izgledalo je ok, ali je bio problem u težini cijeloga zida. Ovo je bilo idealno. Temelji stijene su napravljeni od stiropora, tako da sa te strane ne može biti lakša. Evo što vam treba: stiropor, epoxy, pijesak, silikon, puhalo vrućeg zraka, malo mašte i puno rada.

  • Stiropora ima više različitih vrsta s obzirom na jačinu prešanja. Kao zadnju stranu uzeli smo ploče stiropora iz dućana. Izgledale su idealne jer su ravnomjerne i možete birati debljinu. Kao stijene koje se stapaju sa pozadinom uzeli smo stiropor za transport iz raznih kutija. On je već sam po sebi neravnomjeran i lakše ga je obraditi.
    Kupovni stiropor se pokazao kao totalni promašaj, jer se raspada pri svakoj obradi tako da preporučamo kupovinu samo ako nađete stiropor sa manjom granulacijom, tj. jačim prešanjem.
  • Epoxy je dvokomponentna smola. Ona je najveći problem u cijeloj priči. Dosta ju je teško nabaviti, a i jako je skupa (oko 50 eura - litra). Nama je uz maksimalnu štednju bila potrebna litra i pol. Otrovna je pa koristite zaštitne rukavice i pripazite da vam ne dođe u oči ili usta, ali kada se osuši i stvrdne praktički je možete pojesti i ništa vam neće biti, pa je stoga i idealna za akvarij jer je neotrovna i ne ispušta nikakve štetne tvari.
  • Pijesak možete izabrati po volji, ovisno kakav krajnji rezultat želite. Probajte kombinirati sa različitim granulacijama i bojama pjeska da bi postigli različite efekte.
  • Silikon bilo koji, preporučamo da koristite kvalitetnije silikone, a ne da kupujete najeftiniji koji vam neće ni prozor držati, a kamoli akvarij.
  • Puhalo (pištolj) vrućeg zraka za skidanje farbe, u krajnjem slučaju možete koristiti i "brener" ali pazite da ne zapalite stiropor.

Izrada
Od ravnog debelog dijela stiropora (desetak cm) napravite pozadinu. Veličina mu je naravno visina x dužina akvarija ali umanjena za bočne stranice i dno. Pazite da sve dobro izmjerite jer ako pogriješite i zalijete sa epoxyem više neće biti mjesta za popravak jer je epoxy kada se osuši tvrd kao kamen. Na njega zalijepite "stijene" i probušite rupe. Da bi spriječili da se prepozna da je to stiropor, potrebno ga je puhalom (pištolj) vrućeg zraka ili "brenerom" malo istopiti i oblikovati. Sa stražnje strane smo međusobno spojili sve rupe sa kanalima kako bi ribe mogle prolaziti iz jedne u drugu rupu.

Stiropor Kada napravite cijelu konstrukciju i sa njome ste zadovoljni, gotovi ste sa prvim dijelom. Nakon toga na red dolazi epoxy. Mi smo radili tako da bi prvo namazali jedan dio zida i nakon toga ga posipali sa pijeskom. Pazite kako baratate s epoxijem jer je on prilično otrovan. Ovdje su potrebna dva čovjeka jer treba brzo raditi pošto se epoxy relativno brzo osuši. Za cijeli zid biti će vam potrebno dosta vremena i strpljenja. Potrebno je namazati svaki, ali baš svaki djelić stiropora inače se pijesak neće primiti. Mi smo napravili "tri ruke" i još se nađe poneki djelić koji je ostao neobrađen.

Akvarij sa umjetnom stijenom
Umjetna stijena - detalj Umjetna stijena - detalj Umjetna stijena - detalj

Cijeli posao je najbolje raditi negdje vani jer epoxy kao i silikon ima vrlo neugodan miris. Pošto ste sve napravili potrebno je ostaviti cijeli zid da se dobro osuši. Mi smo ga nakon nekih 5 dana dobro istresli i otuširali kako bi sav pijesak koji se nije dobro primio ispao.
Zatim smo ga stavili u akvarij. Probali smo par načina, ali smo na kraju zaključili da je najbolje da ga zalijepimo sa silikonom za stražnje staklo. Naravno opet treba proći par dana da se silikon osuši. Slijedi punjenje akvarija i uživanje u učinjenome.

Zid se pokazao izvrsnim. Estetski izgleda odlično, a i funckionalan je. Ribe stalno prolaze iz rupe u rupu, posebno botie. U većim rupama ciklidi su napravili svoja utočišta. Po zidu smo postavili anubiase kojima to odgovara tako da se dobiva dojam prirodnoga zida.
Probajte, nećete požaliti. Bit će vam potrebno dosta rada ali zato je zadovoljstvo napravljenim neizmjerno. Ako nemate vremena ni volje, a željeli bi ovakav zid, javite nam se na naš e-mail.