Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Uređenje akvarija

 

Do izražaja dolazi vaša kreativnost i smisao za estetiku. Postoje određena pravila, a na vama je da odlučite hoćete li ih se pridržavati. Ovdje pišemo o ciklidima, pa ističemo jednu napomenu. Ciklidi vole kopati, tako da će složiti podlogu kako se njima sviđa, a ne vama. Ako se sa time ne možete pomiriti bolje odmah odustati od ciklida i nabavite nešto drugo. Također nešto i o biljkama. O njima pročitajte više u posebnom poglavlju, ali za sada napominjemo da ne stavljate ciklide i biljke u isto vrijeme jer će sve biljke postati plutajuće, tj. ciklidi će ih iskopati prije nego što im se korijen stigne primiti za podlogu.

Podloga
Prvo stavljamo podlogu. Možete staviti pijesak, šljunak ili kombinirano - dolje pijesak gore šljunak. Ovu zadnju soluciju, kod ciklida, odmah treba prekrižiti jer ćete ubrzo imati pomješan i pijesak i šljunak i to neće lijepo izgledati. Naravno ovisi i o tome koju vrstu ciklida imate. Naša preporuka je da probate napraviti biotop kakav ribe imaju u divljini. Pojedine vrste afričkih ciklida i srednjoameričkih bolje će se osjećati sa pijeskom na dnu.

Pjesak može biti vrlo efektan. Mi ga nismo nikad koristili, što ne znači da vi ne možete. Šljunak je najprikladniji za ciklide. Nemojte ga uzimati iz prirode. Kao prvo nećete naći tako lijepe i jednake kamenčiće, a kupljeni je već obrađen i pripremljen za akvarij. To ne znači da ga samo isipate. Mi ga uvijek prvo dobro prokuhamo tako da se unište sve bakterije koje bi mogle biti na njemu, a zatim ga se još dobro ispere dok voda ne postane prozirna. Pošto većina ciklida naraste barem 10-ak centimetara pazite da ne uzmete presitni, a da opet nije ni prekrupni. Danas u zoo-shopovima ima za kupiti šljunka u najrazličitijim bojama. Možda to izgleda efektno, ali nemojte ga nikada stavljati u svoj akvarij. To je neprirodno i onda vam još samo fali mrtvačka glava na sredini akvarija.

Pijesak Sitni šljunak Krupni šljunak Sitni kamenčići

Kamenje
Na red dolazi kamenje. U literaturi piše da se ne smije stavljati kamenje vapnenačkog podrijetla, jer se otapa u vodi i šteti ribama. Kod ciklida to nije slučaj, slobodno im stavite kamen koji vam se sviđa i ne brinite njima to neće smetati. Ciklidi kao i druge ribe obožavaju rupe kroz koje se mogu provlačiti, sakrivati. Ako nađete na takav kamen to je za ciklida idealno. Naravno kao i sve drugo što stavljate u akvarij, prvo ga dobro prokuhajte.
Za sve koji još razmišljaju. Prijatelj (Chicho) je u 50 litarskom akvariju imao morsku spužvu veličine 1/3 akvarija. Nikada ni jednoj ribi nije bilo ništa, a imale su odlično mjesto za sakrivanje i igranje.

Kamen Kamen Kamen Kamen

Drvo
Na dno još postavite drvo i razno korjenje. Kao ukras i mjesto za skrivanje možete iskoristiti kokosov orah. Prepilite ga po sredini i očistite plod. Ostat će ljuska na kojoj se naprave vratašca za ulaz. Također ga je potrebno prokuhati. Idealan je dom za ribu. Prisvojit će ga najvjerovatnije najjača riba i nijedna druga neće smjeti ući u njega. Možete ga i probušiti na vrhu i na dnu. Napravite dovoljno veliku rupu da riba može proći kroz njega - izgledat će vrlo efektno.

Drvo Drvo Drvo Drvo

Biljke
Biljke sadite tako da velike biljke budu u pozadini, dok male biljke stavljate naprijed. Ako veliku biljku stavite naprijed, zaklonit će pogled u dubinu akvarija. Također razmislite o tome kako će sve to izgledati kada se biljke udomaće i narastu. Puno je teže micati biljku sa jedne pozicije na drugu kada u akvariju već imate ribe. Kao što smo već spomenuli izraziti smo protivnici umjetnih biljaka. Na žalost ciklidi obožavaju uništavati biljke. Ali nemojte se predavati. Potrebno je nabaviti najotpornije biljke sa najtvrđim lišćem i uz dosta truda uspjet ćete. Biljke treba ili zavezati za drvo ili nekako spriječiti da ih ciklidi konstantno iskapaju. Ako vam nikako ne uspjeva, bolje imajte akvarij bez biljaka nego sa umjetnima. Pročitajte više u zasebnom tekstu o biljkama.

Anubias barteri var. barteri Anubias barteri var. caladiifolia Anubias barteri var. nana Anubias barteri var. angustifolia

Pozadina
Pozadina je također vrlo važna za estetski dojam. Eventualno možete staviti neku od fototapeta, ali mi vam preporučujemo da se malo potrudite i napravite nešto svoje. Na internetu se može naći puno zanimljivih rješenja. Mi smo se odlučili za izradu umjetne stijene, a koliko smo bili uspješni prosudite sami i pročitajte članak o izradi umjetne stijene, projekt "Umjetna stijena I" i "Umjetna stijena II" .
Našli smo i način izrade stijene od pravog stjenja. Potrebna je kašeta za voće koja služi kao podloga. Na nju se slaže kamenje i bilje koje se zatim veže jedno za drugo da ispadne kompaktna cjelina. Pročitajte više ovdje. Postoje različiti načini izrade pomoću pijeska i betona i još puno drugih mogućnosti, samo je potrebno malo mašte i volje.

Kada ste sve napravili onako kako ste zamislili, morate još akvarij napuniti sa vodom. Prije nego što napunite akvarij provučete crijevo za zrak ispod šljunka. Poslije će vam biti puno teže jer će se crijevo konstanto dizati zbog pritiska zraka. Punite ga polako da što manje poremetite ono što ste napravili. Vrlo korisno je staviti dlan ruke iznad dna i na njega izljevati vodu. Tako će se povećati površina preko koje će voda dolaziti u akvarij i smanjiti mogućnost da neka biljka propliva. Kada ga napunite do vrha - sjednite i odmorite se. Na početku će sve izgledati mutno, ali to je normalno. Za par dana voda će se razbistriti. Dobro pogledajte da li je to ono što ste zamislili. Još imate vremena za popravak. Sve će biti kompliciranije kada unutra stavite ribe, ali to ne znači da je vaš akvarij završen. Samo će biti kompliciranije (pogotovo sa biljkama).

Ribe ne vole da im se previše prčka po akvariju. Ali ne postoji akvarist koji nakon nekog vremena ne dodajte nešto i ne mijenja. To je normalno, jer svi želimo promjene. Samo pripazite, jer su ciklidi teritorijalne ribe i zauzimaju si određeno područje. Ako maknete kamen koji je jedan par imao kao svoju granicu, može doći do ponovne borbe za prevlast na tom teritoriju.